1 Mart Üsküdar Vapuru Faciası. Memleketimin sularında; Körfez’de gerçekleşen bu facia; tarihimizin en büyük sivil deniz faciası. Taşıdığı öğrencilerin anısına, ruhları şad olsun diye ufacık bir anma üzerine…


5 dakika


1 mart Üsküdar Vapuru Faciası - 1958

1 Mart Üsküdar Vapuru Faciası. Memleketimin sularında; Körfez’de gerçekleşen bu facia; tarihimizin en büyük sivil deniz faciası. Taşıdığı öğrencilerin anısına, “ruhları şad olsun” diye ufacık bir anma üzerine..

1 Mart Üsküdar Vapuru Faciası yada Körfez Faciası.

Her yeni başlayan ay özel neşeyle başlar içimde. Yeni bir başlangıcın verdiği özel bir yenilenme heyecanı ile. Ama maalesef; resmi olarak kıştan bahara geçişin ayı mart için, aynı şeyi söylemek çok zor memleketim adına.


Yıl 1958. O zamanlar karayolu ulaşımı kısıtlı ve pahalı. Gölcük ve Karamürsel’de de lise yok. Ne yapsın çocuklar. Okumak için İzmit Lisesi ve İzmit Sanat Okulu’na gelecek. Neyle gelecek? Elbette ki uygun ulaşım aracı vapurla.

Üsküdar Vapuru 1927 yılında üretilmiş 344 yolcu kapasiteli çoğunluğu ahşap; İzmit-Gölcük arası sefer yapan bir vapur. Ah Üsküdar.

Söylenilen o ki, Derince açıklarında şiddetli bir rüzgar sebebiyle batmış. Fırtınada kaptan köşkünün uçması yüzünden kumanda kaybolmuş. Kimine göre ikiye bölündüğü de söyleniyor. Üsküdar yan yatıyor ve batıyor.

Üsküdar Faciası - Milliyet
1 Mart Faciası ile ilgili Milliyet Gazetesi Haberi

Kaç kişi kayboldu belli değil. 200-300 hatta kimisine göre 500ün üzerinde. Maalesef kurtarılabilen kişi sayısı ise kırk.

Öğrencilerin ufacık bir kısmı kurtarılabiliyor maalesef. Gençler Körfez’in sularında yitip gidiyor. Bu olaydan sonra ise Gölcük’te Barbaros Hayrettin Lisesi kuruluyor. Barbaros Hayrettin yada başka bir isimle Hızır Paşa. Osmanlı’nın ilk Kaptan-ı Derya’sının ismi veriliyor liseye.

Denize verilen çocuklar anısına, ilk deniz kaptanın ismi, ilk liseye..

Gazete Haberlerinden

Cumhuriyet Gazetesi (2 Mart 1958)
İzmit’in En Acı Günü
72_Numaralı_Üsküdar

72 Numaralı Üsküdar

Yönetmen Berk Erözer tarafından çekilmiş 2013 yapımı Türk belgesel film. Belgesel 1958 yılında yaşanan ve Türkiye’nin en büyük vapur faciası olan Üsküdar Vapur Faciasını’nı ve faciayla birlikte kazazedelerin yaşadığı aile dramlarını konu almaktadır. Çekimleri 9 ayda tamamlanan belgeselin galası facianın yıl dönümü olan 1 Mart 2013’te kazazedelerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Belgesel filmin seslendirmesi oyuncu Ragıp Savaş, müzikleri ise Çağrı Beklen tarafından yapılmıştır.

Baca Numarası 72

72 Numaralı Üsküdar Vapuru adını 2013 yılında bir belgesele veriyor. (Yönetmen Berk ERÖZER) Belgesel 72 Numaralı Üsküdar. Kazazedeleri 58 yıl aradan sonra bir araya getirmiş oluyor galası.

Ah Üsküdar, Ah Gençlik..


Ah be memleketim, doğduğum, doyduğum yer. Yüzyıllarca ne çileler çekmiş, ne badireler atlatmışsın. 

Öncelikle bu felakette hayatını kaybeden tüm insanımızın ruhu şad olsun. Ve acılı ailelerinin tekrar tekrar başı sağ olsun. Ve memleketim, dilerim bundan gerek deprem gibi doğal, gerek böyle facialar senden uzak olsun. Senin de başın sağ olsun. 

Saygı ve rahmetle


Like it? Share with your friends!

ilknur.tv

Efdal ve İlker'in annesi, Kerim'in kıymetlisi 1998 yılından bu yana "Kurumsal Hayat"ta yönetiyor ve organize ediyor. Sosyal Farkındalık ve Sorumluluk için, her alanda, "sanatla" çaba sarf ettiğini düşünüp; BiRiKiYOR

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments