Afet Platformu
Bazen, bazı yazıları hazırlarken ayrıca heyecanlanırım. İçimde kıpırtılı bir evham hali baş gösterir. “Ya söylemek istediklerim ve anlaşılanlar denk gelmezse” diye gerginlik hissederim. Ya da içimde anlatmak istediğim her şeyi “bir avazda“, şöyle bir iki satıra sığdırabilir miyim paniği kaplar her yanımı.. Bıraksanız hani, belki saatlerce anlatabilirim ama, kimselerin o kıymetli vaktini uzun uzun almaya gerek yok.
Dilerim bu yazıda; farkındalık sağlayabilen, ilgi uyandırabilen, destek olmaya teşvik edecek bir “fayda sağlayacak” olur.
Ey güzel yazı. Sen, bu satırların kalbinde adım attıracak insanların karşısına çık.
Birikiyorum Ailesi’nin ilk yazarlarından olan sevgili Rasim Uyan ‘dan her hafta bir sivil toplum örgütünü paylaşmasını istemiştim. (Kendisi başlı başına bir sivil toplum örgütü ve proje kahramanıdır) Sağlığı el verdiği müddetçe aramızda olmaya devam edecek. Yokluğunda yerine ben refakat ediyorum.
O size Fark Yaratanlar‘ı anlatmıştı. Sabancı Vakfı’nın.. Bende, üyesi olmaktan gurur duyduğum TYSD Başiskele Şube Başkanı, Canım Fazilet Pekdemir Doğan ile görüşmüş; mesajlarını iletmiştim. (Mesajınız Var..)
Çok üzüldüğüm ve eksikliğini hissettiğim bir konu bu. Fayda Sağlayıcı bir çok topluluk var. (Örn Nahıl) Ve ben onları hakkıyla, yeterince, sırasıyla anlatamıyorum. Avazım çıktığı kadar yazmak istiyorum.
Artık her hafta yeni bir STK ile karşınızda olmak boynumun borcu olsun..
İşte ilk konuğumuz; üstelik içinde, şimdilik 23+3 tane sivil toplum kuruluşunu barındırıyor..
Karşınızda; Afet Platformu
Evet Afet ülkesiyiz.
Medak (Medikal Arama Kurtarma Derneği) çok güzel izah etmiş afet ve türlerini. Buradan inceleyebilirsiniz. Yavaş gelişen ya da insan kaynaklı gelişen şeklinde gruplandırmalar var. Listeleri inceledikçe, afet çeşitliliği ve karşımıza çıkma ihtimalleri üzerine bir süre durmak zorunda kaldım. Hiç bu gözle değerlendirmemiştim.
Evet, Afetler! Varlar, ve Maalesef ki Olacaklar..
Özellikle ani gelişen afetlerde yaralarımız çok derin sızlıyor. Kayıplarımız, acılarımız daha da derin.. Ama ne mutlu bize ki, bizler her ne kadar “yüksek sesle” konuşan insanlar olsak da, böylesi durumlarda gözü kapalı yardıma koşup elimizden geleni yapmak için çabalıyoruz. (Ne mutlu)
Hepimiz elimizden ne geliyorsa, her daim yapıyoruz. Bu kah bir fidan, kah bir battaniye ya da imkanlar ölçüsünde maddi destek. Hepimiz “çil yavrusu” misali yaraları kapatmanın derdine düşüyoruz. Bir merhem olmanın. Canım ülkem, canım insanlarım. Ne güzel yüreklerimiz var bizim.
Bu kimi zaman kötü insanlar tarafından suiistimale açık hale gelse de o insanların zehiri ile kirletmek istemiyorum yazımı.. Sorun değil hep çözüm konuşmak biliyorsunuz bizim ilkemiz.. Bu tip sıkıntıların en büyük sebeplerinden bir tanesi; herkesin her yerde “kendince” bir şeyler yapması bence.. “Bir elin sesi meselesi”
Çok şükür ki; düzen, nizam, intizam, organizasyon insanları var. Ve bir araya geldiler, Ve günden güne büyümeye devam ediyorlar. Tüm kalbim ve imkanlarımla bende gönülden destek veriyorum.
Afet Platformu
Şimdi çok güzel bir oluşum olan Afet Platformu’ndan bahsetme zamanı. (Tüm iletişim hesaplarını ekleyeceğim) Ama çok önemli bir ricam var.
Yazının sonunda 8-10 dakikalık bir video var. Lütfen hayatınızın o 08:54 dakikalık zamanını sadece bu videoyu izlemeye ayırın. Söz veriyorum; hiç kötü bir şey, siyaset, propaganda yok. Sadece “biz” ve “gurur duyacağımız, ait olmak istediğimiz biz” var…
Pişman olmayacaksınız..
Onlar bir afet yönetim sistemi inşa etmeyi başardılar.
- Bütünleşik.
- Sürdürülebilir.
- BİRLEŞTİRİCİ.
- Yenilikçi. Etiketlerini sonuna kadar da hak ediyorlar.
İşte Misyonları
“Afetlerde toplumsal dayanışmayı ve kurumlar arası işbirliğini destekleyerek, afetin olumsuz etkilerini en aza indirmek. Bu uğurda önce afetlere hazırlık, sonrasında ise afetlerle mücadele kapsamında; zarar azaltma ve iyileştirme faaliyetleri ORGANİZE bir şekilde gerçekleşiyor.
Bu videoyu kaç defa izledim bilmiyorum.
- “Bir elin nesi, iki elin sesi var” canlı örneğini yaşadım gözlerinde
- Bir izledim, her çalışan kişinin, grup bilinciyle, organize olarak nasıl daha da büyüdüğünü ve hızlandığını şahitledim.
- Başka defa sadece “iyi ki varlar” iyi insanların, iyi insan olarak; saygıyla “gönüllülükle” nasıl başardıklarını ve çok kalabalık olmalarına rağmen “sorunsuz” ve “bencillikten uzak“; “alt-üst değil; yan yana” koordinesine bakmak için izledim.
Demek ki olabiliyormuş. Olunca da ne güzel, ne anlamlı, ne büyük, ne kadar da sistemli oluyormuş.. İçlerinde olmak, o platformun bir parçası olabilmek ne gurur verici..
Sivil Toplum Kuruluşları, Paydaşlar, Gönüllüler diye gidiyor. Şu an resmi olarak var olan pek çoğunu ismen bildiğiniz dernek listesi burada. Akut, Ahbap, Açev, Toplum Gönüllüleri.. belki kulağınıza en aşina gelen..
Bence hepsini bir incelemekte fayda var. Ayrı ayrı da o kadar güzel fayda sağlıyorlar ki.. İnsan bilmemiş olmaktan utançla karışık bir hüzün hissediyor.
İyi ki varsınız..
İnternet Sitesi |(Sosyal Medya) Twitter | Instagram | Facebook
0 Comments