Alerjik rinit ya da saman nezlesi bu haftaki konumuz. Ya da daha genel ismiyle bahar alerjisi. Baharın gelişiyle çok fazla hasta, poliklinikleri dolduruyor. Özellikle bana da gelen bir çok çocuk hasta var. Bu sebeple henüz şikayetler artmadan bu konuya yer vermek istedim köşemde.
Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)
Alerjik rinit, burnun inflamasyonu olarak tanımlanır. Enfeksiyon (mikrop) kaynaklı olmayan, çeşitli alerjenlerle tetiklenen burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı ve kaşıntı gibi bulgularla kendini gösteren duruma alerjik rinit denir.
Her dört çocuktan biri alerjik rinit !
Çocukluk çağında ve erişkinlerde en sık görülen alerjik solunum yolu hastalığıdır. Ülkemizde bugüne kadar yapılan çalışmalarda, erişkinlerde %2-25, çocuklarda %3 ile 40 oranlarında görüldüğü saptanmıştır. İstanbul ve Kocaeli’de bu oran %25 dir. Yani istatistikler her dört çocuktan birinin alerjik rinit olduğunu söylüyor.
Bu hastaların çoğunda altta yatan, hastalığa neden olan alerjik bir yatkınlık vardır. Bu faktörlerin neler olduğu klinik bulgu ve testlerle tespit edilir durumda. Buna paralel olarak polen alerjisi olanların şikayetleri özellikle güneşli ve rüzgarlı havalarda artar. Semptomlar belli aylarda olabildiği gibi ev tozu hassasiyeti olanlarda yıl boyu da sürer. Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanma daha çok polen alerjisi olan hastalarda tabloya eşlik eder.
Hastalar duyarlı oldukları allerjenler dışında parfüm, deterjan, çeşitli kimyasallar, sigara dumanı, hava kirliliği, ısı değişikliği, nem ve soğuk hava gibi uyaranlarla karşılaştıklarında da şikayetleri artar.
Orta kulak enfeksiyonu, kronik sinüzit, gastroözefagial reflü, genizeti, astım gibi hastalıklar da tabloya eşlik eder bazen. Astım atakları da bazen alerjik yatkınlığa bağlı olduğu için alerjik rinitle birlikte ortaya çıkar. Yapılan çalışmalar alerjik rinitli hastaların %20-40’ında aynı zamanda astım olduğunu göstermektedir.
Sonuç olarak;
Uyku kalitesinin bozulması ve rinit semptomları, konsantrasyon bozukluğuna neden olarak iş ve okul performansını olumsuz yönde etkiler. Burun tıkanıklığı, alerjik rinitli hastaları genellikle en fazla rahatsız eden semptomdur. Geceleri daha fazladır. Ve daha çok yıl boyu maruz kalınan alerjenlerle ortaya çıkar. Bu aşamada horlama ve koku almada azlık başlar bazen. Burun kaşıntısı sürekli olduğu için gün boyu davranışları ve yaşam kalitesini etkiler.
Alerjik rinit ya da saman nezlesi için önlemler
- Polen mevsiminde açık havada uzun süre kalınmamalıdır.
- Evler akşam saatlerinde havalandırılmalı, evlerde nem oranı %50’nin altında olmalıdır.
- Yerler halıyla kaplanmamalı ve nevresim takımları 60ºC ısıda yıkanmalıdır.
- Evcil hayvan beslerken özellikle veterinere veya doktora danışılarak daha az allerjen türler tercih edilmeli. Yatak odasına alınmamalı ve sık yıkanmalıdır.
Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği’nin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
0 Comments