Aralıklı oruç nedir? Kimler “if diyeti” için uygun değildir? Sürdürülebilir bir diyet çeşidi midir? 16:8 yöntemi nasıl uygulanır?


5 dakika


Son zamanların popüler diyetleri arasında hızlı bir yükselişe sahip aralıklı oruç yani intermittent fasting “if” diyetini çoğumuz duyuyoruz.
Türk kültürünün oruç anlayışına yabancı olmamasından kaynaklı olarak ülkemizde de oldukça uygulanmaya çalışan bu yönteme biraz detaylıca bakalım.

Aralıklı Oruç / “If” (İntermittent Fasting) Nedir?

Aralıklı oruç (intermittent fasting) genel olarak belirli bir beslenme ve açlık dönemlerinin olduğu bir diyettir. Metabolizmanın en işlevsel şekilde çalışmasını amaçlar. 16:8 ya da 5:2 gibi çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Aslında aralıklı oruç diyetinde ne yediğimizden çok ne zaman yediğimiz daha çok önemlidir. Beslenme saatleri kişiye özgüdür. Kişinin günlük beslenmesi ve rutin düzenine göre ayarlanır.

Vücuttaki Etkileri Nelerdir?

Glikoz vücutta glikojen olarak depolanır. Vücutta depolanan glikojen 8-12 saat açlık sırasında tükenmektedir. Aralıklı oruç diyetini uygulayan kişilerde oruçla birlikte uzun süreli açlık sonrası depolar boş olur. Ve vücuttaki yağlar enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlar. Bununla birlikte kilo verilir.

If’in 3 Çeşidi Vardır ve Onların Varyasyonları Üzerinden İlerlemektedir.

  1. 16:8 sistemi, en çok tercih edilen sistemdir. Günün 8 saatlik döneminde beslenme düzenini planlayıp kalan 16 saat içinde kahve, su ve hatta Kübra Chef’in Karışık Bitki Çayı gibi çaylar dışında bir şey yenilip içmemeyi kapsamaktadır.
  2.  5:2 sistemi, haftanın 5 günü normal beslenme planı ile ilerleyip kalan 2 günü 500 kcal ve altındaki bir düzenle beslenmeyi kapsamaktadır.
  3. Alternatif gün orucunda ise 24 saat boyunca su, bitki çayları, kahve dışında hiçbir şey yenmez. Sonraki günü istenilen besinler tüketilir.
Aralıklı Oruç ile kilo vermek mümkün mü
Aralıklı Oruç ile kilo vermek mümkün mü

Kilo Verdirir mi?

Aslında en çok merak edilen soru ise “Aralıklı oruç kilo verdirir mi?” Olmaktadır. Araştırmalar bu diyetin kilo vermede etkili olduğunu söylüyor. Ama bu düzene uyumlu olmayan kişilerde süreklilik açısından olumsuz sonuçları vardır.
Ayrıca sağlık açısından da bazı araştırmalarda aralıklı orucun diyabet, kan basıncı ve kalp hastalığı gibi risklerin etkisini azalttığı sonucuna da ulaşılmıştır.

Kimlere Uygun Değildir?

Beden kitle İndeksi çok düşük (<18kg/m2) ve yeme bozukluğu olan kişiler, büyüme çağındaki çocuklar, hamileler ve emziren kadınlar, herhangi bir operasyon sonrası iyileşme sürecinde olan bireylerin Aralıklı oruç diyetini uygulaması uygun değildir.

Aralıklı oruç her şeyden önce bir yaşam tarzıdır. Günlük yaşam boyunca güne başlanılan ve bitirilen saat bu diyette oldukça önemli yer tutar. Bu yüzden sadece kilo vermek için kullanılan bir diyet değildir. Aksine sürdürülebilirlik açısından kişiye özgüdür. Ayrıca en etkili sonuca ulaşabilmek için beslenmenin serbest olduğu dönemlerdeki düzenimizin de mutlaka değiştirilmesi, daha sağlıklı ve az işlenmiş besinleri tercih etmemiz gerekir.

Bu diyetin güzel bir örneğini OPTİFAST sayfasında bulabilirsiniz.

Herkese sağlıklı günler diliyorum…


Like it? Share with your friends!

Dyt. M. İzel ULUTAŞ
Beslenme ve diyet uzmanı. Eskimeyen Voleybolcu. Film ve seyahat aşığı.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments