Bal, yüzyıllar boyunca insanoğluna sunulan en faydalı ve en doğal ürünlerden biridir. Yani arıların bu mucizevi ürünü hastalıkların tedavisinde, zeka gelişiminde, yaraların iyileştirilmesinde ve ayrıca tatlandırıcı olarak da seneler boyu kullanılmıştır.
BALIN İÇERİĞİ
Basit karbonhidrat kaynağıdır. Ayrıca antioksidan, antimikrobiyal ve amti-inflamatuar etkisi vardır. Ve vücuda enerji verir. İçeriğinde %17,1 su, %82,4 karbonhidrat, proteinler, aminoasitler ile niasin, riboflavin ve pantotenik asit gibi B vitaminleri ve C vitamini, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller bulunur.
UZUN DÖNEM KULLANIMDA BALIN SAĞLIĞA FAYDALARI
- Vücudun, enfeksiyonlara karşı direncini artırmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sağlayan en önemli doğal besinlerden biridir.
- Prebiyotiktir. Ve vücuttaki yararlı bakterilerin artmasına yardımcı olur. Böylece bağırsak mikroflorasının iyileşmesine, ülser ve gastritle ilgili şikayetlerin azalmasına katkı sağlar.
- Boğaz iltihapları tedavisinde vazgeçilmez bir yardımcıdır.
- Ağız ve diş sağlığının gelişimine de önemli katkı sağladığı belirlenmiştir.
- Beyin ve karaciğer için yakıt görevi görür. Bunun yanı sıra karaciğerden toksinlerin uzaklaştırılmasına da yardımcı olur.
- Alerjik semptomları azaltır.
- Cilde faydalıdır. Böylece yara iyileştirici etkiye sahiptir.
ÇİÇEK VE ÇAM BALI İLE ARASINDAKİ FARK
Aralarındaki temel fark kaynaklarıdır. Arılar çiçek balı için çiçeklerin polen ve nektarlarını toplar. Çam balı için de çam ağaçlarının üzerinde olan sıvıyı toplarlar. Bu yüzden rengi çiçek balına göre daha koyudur. Ve daha az tatlıdır. Ayrıca çam balı yüksek demir içeriğiyle ön plana çıkmaktadır.
Son dönemde ülkemizde yaşanan orman yangınlarını büyük bir üzüntü içinde takip ediyoruz. Özellikle hepimizin vicdan muhakemesi yapması gereken zamanlardayız. Bunu yazarımız Alev Akar Yangınlar ve Doğanın Külleri yazısında oldukça güzel dile getirmiş.
Bizim ve birçok canlının olduğu gibi ormanlar arıların da yaşam kaynağı. Mesela arılar aracılığıyla çam ormanlarında yaşayan basra böceğinin salgısı çam balına dönüşüyor. Özellikle Marmaris’teki yangının tahribatı ile çam ormanları büyük zarar görmüş durumda. Yani bu ormanlarda görülen Basra böcekleri de yok olma tehlikesi yaşıyor. Hem arıların döneceği alanın yanması hem de bu böceklerin yok olması ile çam balı üretiminin ciddi düşüş yaşayacağı aşikar.
Ülkemizin nefesi ağaçlarımız ve canlı hayatın devamlılığı için yangında tahrip olan alanları tekrar doğaya geri kazandırmalı, bununla ilgili çalışmalara hep birlikte destek olmalıyız. Bu linke tıklayarak siz de TEMA’ya fidan bağışında bulunun. Ormanlarımızı hep birlikte yeniden yeşertelim.
Herkese sağlıklı günler dilerim.
0 Comments