Beyaz Çikolatalı Magnolia için tam zamanı. İpek gibi yumuşacık kreması, beyaz çikolatasıyla, damaklarda unutulmaz tat bırakmaya hazır olun.


5 dakika


Beyaz Çikolatalı Magnolia

İpek Yumuşaklığında

Beyaz Çikolatalı Magnolia

Beyaz çikolatalı Magnolia yapmanın tam zamanı. İpek gibi yumuşacık kremasıyla, beyaz çikolatasıyla, damaklarda unutulmaz bir tat bırakmaya hazır olun.

Yaz aylarına çok yakıştırdığım bir tatlı Magnolia. Bir çok versiyonu var ama ben beyaz çikolatalı olanını seviyorum. O; ilk kaşıkla birlikte, tüm hücrelerimde hissediyorum lezzet patlamasını. Yaparken çok özenirim ve yerken de öyle, yavaş yavaş, tadını çıkara çıkara yerim hep. Bizim evde kapış kapış giden tatlılardan anlayacağınız. Dışarıda bir çok mekanda da yemeği tercih ettiğim tatlılar arasında magnolia. Her deneyim, kendi tarifimi geliştirmeme yardım ediyor çünkü. Öyle çok seviyorum ki yemeği… Malum bu sebeplerden dolayı da hep bir diyet içindeyim ama yine de yememe ve deneyimlememe engel değil tabii ki.

Magnolia Hakkında

Magnolia, bir başka deyişle magnolya ya da manolya, ülkemizde söz konusu kremalı ve meyveli tatlının bizzat kendi ismi haline geldi. Bu sebepledir ki; magnolia kelimesinin yaygın kullanımı neticesinde özellikle puding ve muhallebi türü tatlılar için tek başına bir kişinin ya da kurumun tekeline bırakılabilecek bir ibare olmaktan çıktı.

Bu kadar tutulan ve popüler hale gelen magnolia tatlısı girişimciler tarafından da fark edilerek içinde bu kelimenin geçtiği birçok marka başvurusuna konu oldu ve kısa zamanda kullanımı yaygınlaştı. Şimdi ise pek çok pastanede, kafede, raflarda görmeye, duymaya alışık olduğumuz, kamuya mal olmuş, herkesçe bilinen bir tatlı oldu. Esasen ürünün adı haline gelen ve kimsenin tekeline bırakılamayacak bir kelime olan magnolia, içinde tatlıların da bulunduğu marka sınıfı için herkesten önce Türkiye’de bir firma tarafından tescil altına alınmıştı.

Tescil altına alınan bu kelime, ürünün adı
olan tanımlayıcı bir kelime olması, ayırt edicilik özelliğinin çok düşük olması nedeniyle sahibine tam anlamıyla bir koruma da sağlayamadı. Nitekim marka sahibi, kendisinden sonra başvurusu yapılan ve içinde magnolia, magnolya, manolya geçen marka başvurularına engel olamadı ve yaptığı itirazlar da TÜRKPATENT tarafından nihai olarak reddedildi.

Bu durum, Kurum kararlarına “Kurul, magnolia ibaresinin son zamanlarda bilinirliği giderek artan bir tatlı adı olarak kullanıldığını; ‘Magnolia Puding’ diye bilinen tatlının Türkiye’de çok yaygın kullanımı olduğunu tespit etti. Bu kapsamda ‘puding, muhallebi’ malları açısından başvuruda yer alan ‘Magnolia’ ibaresinin puding çeşidine atıf yaptığı, tüketicide marka olarak algılanmaktan ziyade ürün adı olarak algılanacağı kanaatine varılarak…” yanına aldığı ayırt edici unsurla birlikte farklı kişiler adına da tescil edilebileceği şeklinde yansıdı.

Söz konusu karar, marka seçiminde orijinal ve ayırt edici gücü yüksek olan ibarelerin, koruma anlamında sahibini güçlü kıldığının da açık bir göstergesi oldu.

Kaynak: GOSSIP


Meşhur eden bir televizyon dizisi

Magnoliyayı bu kadar meşhur yapan ise Sex and the City dizisi. 1998 ve 2004 yılları arasında tam 6 sezon devam eden bu dizinin Magnolia Bakery şöhreti üzerinde meğer önemli bir rolü varmış. 1950’ler tarzındaki nostaljik dekoru ve rengarenk, bol kremalı, süslü cupcake’leriyle yakın çevresinde tanınan, kendi halinde sevimli bir pastane olan Magnolia Bakery‘ye bir gün Sarah Jessica Parker gelmiş ve bu mekanda çekim yapmak istediklerini söylemiş. İşte ne olmuşsa ondan sonra olmuş. Dizinin 3. sezon, 5nci bölümünde Carrie (Sarah Jessica Parker) ve arkadaşı Miranda’nın (Cynthia Nixon) Magnolia Bakery önündeki bankta oturup, ellerindeki cupcake’leri iştahla ısırdıkları sahne bu pastanenin bir nevi dönüm noktası olmuş. Bu bölümün yayınlanmasından kısa bir süre sonra pastanenin önünde uzun kuyruklar oluşmaya başlamış. İlerleyen yıllarda dizi bittikten sonra ise, dizinin çekimlerinin yapıldığı (Magnolia Bakery dahil) tüm mekanların ziyaret edildiği turistik otobüs turları düzenlenmeye başlamış. Bu arada pastanenin ön plana çıkan ürünü rengarenk cupcake’ler olsa da, meğer muzlu pudingi en çok satan ürünler arasındaymış. Anlayacağınız, popüler bir TV dizisinde yer aldıktan sonra Magnolia Bakery için şöhretin kapıları açılmış. Zamanla turist akınına uğrayan mekanın adı da haliyle dört bir yanda duyulmuş.

Magnolia Bakery tariflerinin olduğu bir kitap yayınlamış. Kitaptaki reçetenin malzemeleri şöyle: 

  • 1 kutu şekerli kondanse süt (yaklaşık 400 gr)
  • 1,5 cup buz gibi soğuk su (360 ml)
  • 1 paket vanilyalı “INSTANT” puding tozu (95 gr) – (pişmeden, soğuk sütle kıvam alan puding tozu kastediliyor)
  • 3 cup (720 ml) “heavy cream” (yani yoğun, tam yağlı süt kreması)
  • 3-4 adet muz
  • 1 paket hazır vanilyalı bisküvi (350 gr kadar)

Yapılışı ise şöyle: Kondanse süt ve suyu iyice karıştırıyoruz. İçine “INSTANT” puding tozunu ekleyip kıvam alana kadar çırpıyoruz ve buzdolabında 3-4 saat veya iyice katılaşana kadar bekletiyoruz. Sonra (Türkiye’de sadece normal sıvı krema bulunduğu için) yağ oranı en yüksek olan bir markayı seçip, 720 ml yani 3 tam paket + bir paketin yarısından iki kaşık fazlasını derin bir kabın içine alıp iyice köpürüp katı krem şanti kıvamına gelinceye dek birkaç dakika mikserle çırpıyoruz. Dolaptan çıkardığımız pudingi (topaklanmaması için) kısaca mikserle karıştırıp sonra bu çırpılmış kremayla birbirine yediriyoruz. Bundan sonrası ise en alta bisküvi, üstüne muz dilimleri ve üstüne hazırladığımız bol çırpılmış kremalı köpüksü (yani “mousse” kıvamındaki) karışımdan koyup bu işlemi 2-3 kat tekrarlamaktan ibaret. Bu iş de bitince sabretme kısmına geliyoruz çünkü istenilen kıvamda bir tatlı elde etmek için belirli bekleme süreleri varmış.  Tatlınızı birleştirdikten sonra en ideal bekletme süresinin 6 saat olduğu söyleniyor. 6 saatin sonunda ise tatlının 48 saat içinde tüketilmesi öneriliyor.

(Bu malzeme listesi, The Girl who ate everything internet sitesindeki “Magnolia Bakery’s famous banana pudding” adlı tariften alınmıştır)

Magnolia Bakery’nin baş pastacısı Bobbie Lloyd’un anlatımıyla yapılışını izlemek isterseniz şu bağlantıdaki kısa videoya bakabilirsiniz:  Magnolia Bakery

Magnolia’nın orjinal reçetesini gördük. Doğruyu söylemek gerekirse bu haliyle çok Türk damak tadına uygun bir tatlı değil aslında. Her tarifte olduğu gibi coğrafi ve kültürel yapıya göre evrilmiş bir tatlı Magnolia

Magnolia çeşitleri

Dünyada da Türkiye’de de bir çok çeşidi bulunuyor Magnoliya’nın. Ben sizlere beyaz çikolatalı magnolia tarifi veriyorum bu hafta. Büyük kasede yapılıp, kaşıkla tabaklara servis edileni, küçük kuplarda porsiyonluk çalışılanı mevcut. İçerisine pandispanya veya red velvet  kek koyulanı, bebe bisküvisi, lotus veya çeşitli bisküvilerle yapılanı, bir çok alternatif söz konusu.

Kremasını hazır kullanmak isteyenler muzlu veya vanilyalı puding kullanıp, soğuk krema ile çırpabilirler, bu da bir seçenek olarak aklınızda kalabilir. Magnolia’yı sağlıklı hale getirmek isterseniz QChef sayfasından süzme yoğurtla olan reçeteme de ulaşabilirsiniz. Tatlımızı süslerken yine dilediğiniz meyveleri kullanmakta özgürsünüz. Muz, çilek, kivi, böğürtlen, frambuaz vb. gibi…

Beyaz Çikolatalı Magnolia Tarifimiz

Şimdi geçelim bizim damak tadımıza uygun, ipek gibi yapısıyla, beyaz çikolatasıyla, lotusuyla ve çileğiyle lezzet şöleni olan Beyaz çikolatalı magnolia tarifimize.

Malzeme Listesi
  • 1 litre süt
  • 80 gr beyaz çikolata
  • 120 gr un (1 su bardağı + 1 çorba kaşığı)
  • 140 gr toz şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik)
  • 1 paket sıvı krema (200 ml)
  • 100 gr (yarım paket) labne
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 1 paket toz vanilya
  • 400 gr kadar çilek veya 2-3 adet muz
  • 400 gr bebe bisküvi veya lotus bisküvi

Yapılışı:

  • Un ve şekeri bir tencereye alın ve 1 çay bardağı kadar su ekleyip çırpma teliyle pütürsüz olacak şekilde karıştırın.
  • Sütü ilave edin ve orta ateşte sürekli karıştırarak kaynayıp, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
  • Muhallebiyi derince bir cam kaseye alın ve içine ince ince kestiğiniz çikolatalarınızı ekleyin.
  • Çikolatalarınız eriyene kadar fazla çırpmadan karıştırın.
  • Üzerinin kabuk bağlamaması için yüzeye temas edecek şekilde streç ile kapatın.
  • Serin bir yerde soğumaya bırakın. (Ben muhallebiyi bir gece buzdolabında iyice soğumaya bırakıyorum.)
  • Soğuyan muhallebiye vanilya ilave edin ve mikserin düşük hızında çırpmaya başlayın.
  • Pürüzsüz kıvam almaya başlayınca içine sıvı krema ekleyin ve orta veya yüksek devirde en az 5-6 dakika mikserle çırpın.
  • Son olarak fazla suyunu süzdürdüğünüz labne peynirinizi de ekleyin ve muhallebiye yedirene kadar birkaç dakika daha çırpın.
  • Bisküvilerin bir kısmını bütün olarak ayırın, bir kısmını da havanda dövülerek veya elde kırarak ama tamamen un haline getirmemeye dikkat ederek ufalayın.
  • Çileklerinizi yıkanıp sapları ayıklandıktan sonra kurulayın ve ince ince dilimleyin.
  • Servis kaselerinizin tabanına 2 adet bisküviyi kırıp koyun, üstüne 2 kaşık kadar muhallebi koyun, çilek dilimlerinizi kulpunuzu çevreleyecek şekilde yerleştirin.
  • İki kaşık kadar toz bisküvilerinizden koyun ve üzerine tekrar muhallebinizden ekleyin.
  • Bu katlandırma işlemini istediğiniz tekrarda yapabilirsiniz.
  • Dilerseniz muhallebinizi koyduktan sonra ara katlara küçük küçük kesilmiş çilek parçaları koyabilirsiniz.
  • En üst kata ise ufalanmış bisküvilerden yayın.
  • Süslemek için parça çikolata, bütün çilek, çam fıstığı parçaları koyabilirsiniz.
  • Tatlılarımız servise hazır.

 QChef’in önerisi 

  • Muhallebiyi dilerseniz un ve buğday nişastası karışımıyla da hazırlayabilirsiniz. Örneğin yarı yarıya veya 80 gr un + 40 gr buğday nişastası gibi oranlarla denemeler yaparak kendi ağız tadınıza en çok uyan temel muhallebi reçetesini uygulayabilirsiniz.
  • Ölçüler Türk usulü klasik 200ml su bardağı ile verilmiştir. Bu ölçüden her biri ortalama 240 ml hacimli 12 adet porsiyonluk kup çıkarabilirsiniz. Kullandığınız kupların hacmine göre porsiyon sayısının azalıp artabileceğini lütfen göz önünde bulundurunuz.
  • Tatlınızı birleştirdikten sonra 4 saate kadar buzdolabında bekletip, kremayla buluşan bisküvilerin gereğinden fazla yumuşamaması için, takip eden 48 saat içinde tüketmenizi öneririm. 12 porsiyonun tamamının bu süre içinde tüketileceğinden emin değilseniz, servis edeceğiniz kadar kup hazırlayıp, kalan kremayı (bisküvi veya meyve eklemeden) buzdolabında hava almayan bir kapta saklayabilirsiniz.
  • Arzu ederseniz büyük dikdörtgen borcam veya derin bir “trifle” kalıbı içinde tatlınızı birleştirip buzdolabında en az 4-5 saat beklettikten sonra tabaklara servis edebilirsiniz.
  • Servis ederken (fotoğraflarda görünmese de bizim evin vazgeçilmezi olan) parça çikolatalardan mutlaka eklemenizi öneririm. Parça çikolata yoksa da bıçakla doğranmış bitter çikolata, damla çikolata vb gibi kullanabilirsiniz.
  • İsterseniz en üst kata yaydığınız bisküvi kırıntılarının içine kıyılmış fındık, fıstık, badem, ceviz gibi ilaveler yapabilirsiniz.
  • Bu tatlıyı canınızın istediği her türlü mevsim meyveleri ve hazır veya ev yapımı her çeşit bisküviyle hazırlayarak tamamen kendinize özgü sunumlar gerçekleştirebilirsiniz. Hayal gücünüze sınır koymayın.
Beyaz Çikolatalı Magnolia

Besin ve Enerji Değeri

Protein %8 – Yağ %43 – Karbonhidrat %49

Aşırıya kaçmadan, dikkatle tüketmeye özen göstermesini tavsiye ediyoruz. 

Hepinize Afiyet olsun güzel insanlar ❤️ Sevgiyle kalın..

Q’Chef

Kaynaklar

1, 2, 3,4, 5, 6


Like it? Share with your friends!

Kübra Sarı Demirtaş
Bir Mete'or Annesi. Sağlıktan lezzete uzanan yolda bir Chef. Yemeyi, yedirmeyi, gezmeyi keşfetmeyi çok seven bir hayvansever. Vazgeçilmezi Kedi Mabel.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments