Herkesi mutlu edemezsin çünkü pizza değilsin
Şeyma Subaşı’nın kitabının bir cümlesinden alıntı yapacağımı hiç düşünmezdim. Ancak söyleyene değil söze baktığımızda, pizzanın herkesi mutlu ettiği kanısına varılıyor. “Herkesin her istediği gibi olamam, onlar gibi yaşayamam.” Bunu demek içinse “herkesi mutlu edemezsin çünkü pizza değilsin” cümlesi kurulmuş. Herkes istisnasız sever mi pizzayı bilemem. Ama tadını bilmeyen, merak eden, gecesi gündüzü bir dilim pizzaya ulaşma arzusu olan çocuklar var bu dünyada ne yazık ki.
Karga Yumurtası
Her güzel filme, her okunası kitaba hemen ulaşamayabiliyoruz. Biliyorsunuz hayat kısa, sanat devasa.

Keşfetmekte geç kaldığım bir film Karga Yumurtası. 2015-2016 yıllarında Güney Filmfare ödülleri en iyi film, Hindistan Ulusal Film Ödülleri en iyi çocuk filmi ve en iyi çocuk sanatçı ödüllerini almış. Yönetmen M. Manikandan.
Tesadüfen bir pazar günü oğlumla film ararken başından yakaladığımız, sonuna kadar izlediğimiz nadir filmlerden. Çünkü nesil farkından ötürü aynı anda aynı şeyden keyif almadığımız zamanlar çok.
Film, keskin sınıf farkını ve uçurum gelir düzeyi eşitsizliğini gözümüze soktu ilk önce. Çorapsız, ayakkabısız, yırtık kıyafetleriyle ama kocaman umutlu gözleriyle iki küçük Hintli kardeşin hikayesi. Dişlerini evde su yokluğundan sokakta kapı önünde fırçalayan ama dürüst, onurlu iki küçük çocuk. Babalarını hapisten çıkarmak için çalışmak zorunda olan. Ama asla ıstırap dolu bir hava yok, eğlenceli bile denebilir. Bir ergenle izlerseniz “sen bunu şükredeyim diye mi izlettiriyorsun?” serzenişini duyabilirsiniz.
Bir dilim pizza için
Bir dilim pizza için neler yaparsınız? Hele bir de çocuksanız. Tadını hiç bilmediğiniz, afişlerde, el ilanlarında fotoğrafını gördüğünüz bu yiyeceği parasızlıktan alamıyorsanız üstelik. Kentin en fakir bölgesi olan mahallenizde ünlü biri, bir pizza restoranı açarsa ve bir pizza 300 Hindistan Rupisi olursa sorgularsınız. Tam 300 adet domatese bedel bu fahiş fiyat neden diye. Ama ilk önce ulaşmaya bakarsınız bu merak uyandıran lezzete. Babaanneniz size üzülüp evde uyduruktan malzemelerle pizzaya benzer bir şey yaptığında, beğenmediğiniz o tadı acaba orijinal pizzada bulabilecek misiniz?
Yazarımız Kübra Sarı Demirtaş’ın o şahane tarifleriyle yazdığı İsrafa hayır! Bayat ekmek ile tariflere evet! yazısındaki gibi belki de evdeki malzemelerle yaptıklarınız daha iyidir. Ve bunca umuda, çabaya değer midir o dışarıdaki?
Her şey sınıfsaldır
Kendisini atmosferine çeken ve orada olduğunuzu, o anları yaşadığınızı hissettiren filmde sadece Hindistan diye düşünemiyorsunuz. Ülkemizde de, dünyanın herhangi başka bir bölgesinde de her an yaşanan olaylar aslında.
Ama çocukluk başka bir şey, başka bir his. Bir şekilde gerekli parayı bulup o dükkana fakirliğinden sebep yine girememek. İşte filmin bağıra bağıra verdiği mesaj: Her şey sınıfsaldır.
Yeni ve temiz kıyafetler bulup giyinip gitsen de o pizzacıya giremeyensindir. Sonrası medyanın gücü. Sonrası anlık bir güzellik. Sadece o anlık. Dünya döndüğü müddetçe ezen ve ezilenin olacağını tüm çıplaklığıyla sergileyen bu hüzünlü, düşündürücü ama umutlu bir gülümseyişi zaman zaman hak eden bu filmi mutlaka bulup izlemenizi isterim.