Camiler Haftası & Dünya Mimarlık Günü Dünya Mimarlık Günü Camiler Haftasına denk gelirse, Mimar Sinan’dan bahsetmemek olmaz.


5 dakika


Camiler Haftası

Bu hafta “Camiler Haftası (1-7 Ekim) olarak geçiyor. Bir de ekim ayının ilk pazartesi günü; dünya mimarlar günü olunca bir kaç satır yazmadan geçemedim.

Cami denildiği zaman, içindeki akustikle, sessizlikle, mimari yapılarıyla her zaman ibadethane olmasının yanı sıra dikkat çeken, ince ve zarif tasarımları, övgüye değer diye düşünüyorum.

Bir de Dünya Mimarlar Günü var tabi

Uluslararası Mimarlık günü, ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanıyor. Aslında biz ülke olarak 9 Nisan’ı biliyoruz.  Mimar Sinan’ı anma ve Türk Mimarlar günü olarak. Madem uluslararası bir gün, bizim de efsane olmuş mimarımızı buradan hatırlamak güzel olmaz mı?


Cami Örnekleri; Dünya Mirası Divriği Ulu Cami ve Büyük Mimarın Ustalık Eseri Selimiye

   Türkiye’deki Unesco Dünya Mirası Alanları  yazımızda değindiğimiz Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası var mesela. Bence herkesin gezmesi, görmesi bilmesi gereken. İçindeki darüşşifası, kapılarındaki insanı hipnoza sokan muhteşem işçiliği ile Dünya Miras Listesine giren nadide bir ibadethane. Bahçesinin görüntüsüne buradan , caminin içinin görüntüsüne buradan, kapılarından bir tanesinin görüntüsüne de buradan ulaşabilirsiniz. 

   Yada aynı şekilde Dünya Miras Listesinde olan Selimiye Cami ‘miz var ki; Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak geçiyor. Selimiye Camii için hazırlanan sanal turlara ise buradan ulaşabilirsiniz.

Mimarlık ve Mimar Sinan

  • Elektrik olmayan devirlerde is lambalarıyla camiyi aydınlatırken, isin mürekkebe dönüşmesini sağlayan;
  • Deve kuşu yumurtalarıyla her türlü haşeratı camiden uzaklaştıran,
  • Sıcak su tesisatları ile ısınmaya yardımcı olan,
  • Akustiği ya da dönemin kubbeleşememe sorununu çözen Sinan Aga

« “El-fakiru l-Hakir Ser Mimaranı Hassa “
(Değersiz ve muhtaç kul, Saray özel mimarlarının başkanı) »

93 cami, 52 mescit, 56 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser yapan mimar, inşaat mühendisi, dahi…

Mimar Sinan

Bir tarafta camileri uzak memleketten gezip görmeye gelen erkek turistlerin “adaba uygun olan budur” herhalde diye kadınlar için giydiği etekleri mizah konusu yapan yurdum insanı, diğer tarafta saygıyla kurallara uyan “gevur!  turistler” Hangimiz daha çok insana ve ibadethanesine saygı duyuyoruz.

Bir tarafta asırlara örnek olan dehasıyla, yıllara meydan okuyan yapılarıyla Mimar Sinan. Ki talebeleri İsa Muhammed Efendi Tac Mahal ‘i,  Sedefkar Mehmet Ağa Sultan Ahmet Camii’ni inşa etmişlerdir.

Diğer tarafta, küçücük arsalara devasa konutlar yapıp, daha ufak ama daha çok mekan olan, modern mimari..

Safranbolu ziyaretlerimden birinde anlatmıştı bir rehber. Bizim insanımız komşusunun güneşine, gölgesine bile hak geçmeden evler inşa edermiş önceden..


Sözün Özü

Camiler haftası kutlu olsun, Umarım camiler sadece dedelerin gittiği ya da cuma namazlarında gidilen bir yer olmaktan daha fazlasını hakeder. Eskilerin şifahanesi, ibadethanesi, kütüphanesi gibi hepsi bir arada olmasa da, daha çok ziyaret edilmesi ve kültürünün anlaşılabilmesi dileğiyle.

Dünya Mimarlar Günü kutlu olsun. Dilerim yeni nesil mimarlarımız yeni çağa uyarken, eskinin incelikli dehalarını kendilerine daha çok örnek edinip daha ergonomik, daha estetik, daha özel eserler inşa ederler..

Kutlu olsun.


Like it? Share with your friends!

ilknur.tv

Efdal ve İlker'in annesi, Kerim'in kıymetlisi 1998 yılından bu yana "Kurumsal Hayat"ta yönetiyor ve organize ediyor. Sosyal Farkındalık ve Sorumluluk için, her alanda, "sanatla" çaba sarf ettiğini düşünüp; BiRiKiYOR

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments