Aslında Dali Tiyatro Müzesi olarak çevirisi daha uygun olsa da, ‘tiyatrosu ve müzesi’ demek sanırım Dali’ye daha çok yakışacaktır. Doğduğu kente müthiş bir eser şöleni bırakan sanatçının, muhteşem bir imzası olmuş bu bina. Tıpkı bir ‘müzikal tiyatro’ oyunu gibi.
Dijital olarak seyir keyfine geçmeden önce ufacık bir fragmanla başlamak, en keyif aldığımız girişlerden malum. İşte hızlandırılmış müze giriş bileti.
İspanya, Dali ve Tiyatro Binası.
İspanya! daha önce sanal da olsa, geze geze bitiremediğimiz; mutlaka gidilesi ülke. Ve Salvador Dali. Deli mi dahi mi bilinmeyen gerçeküstücü ressam. Nam-ı diğer sürrealizmin iddialı lideri.

Ünlü ressam bir Katalan. (Yani İspanya’nın kuzeydoğu bölgesinde yaşayan Latin kökenli halk.) İspanya’nın Fransa’ya sınır, özerk Katalonya bölgesinde bulunan Figueres kentinde dünyaya geliyor.
Ve “dünyanın en büyük gerçeküstü nesnesi” olacak olan müzeyi buraya tasarlıyor. Doğduğu ve sonrasında yaşlılığını geçirdiği bu kentte.
Dali Tiyatro Müzesi
Bu sanat müzesi, sanat müzeleri arasında da en çok ziyaretçi alanlar listesinde de zirvede. Üstelik Dali’nin gençlik dönemi eserlerinin de sergilendiği tek yer.
Binanın Hikayesi
Dali, 19. yy’dan kalma, iç savaş yüzünden yıkıntı halinde olan Belediye Tiyatro Binasını satın alır. Ve bu kalıntılar üzerinde, kendi eserlerinden oluşan müzesini yaratmaya karar verir. Harabe olan tiyatro kendisi tarafından neredeyse sıfırdan tasarlanır, inşa edilir.
Müzede seksen beş yıllık hayatının; ilk dönemlerinden son dönemlerine kadar ortaya koymuş olduğu eserlerinden, büyük bir koleksiyon sergilenmektedir. Yirmiden fazla odası olan bu gerçeküstü müze, dâhinin zihni ve sıra dışı iç dünyasının bir karması şeklinde ziyaretçilerini kerelerce heyecanlandırır.
Tüm eserlerini sergileyeceği muhteşem tiyatro binası 1974 yılında resmi olarak açılır. Ölümüne kadar, ancak on beş yıl bu hayalini yaşayabilmiş olur Dali.
“Devasa koleksiyonunu bir bütün olarak göstermeye çalışmak”
Müzedeki her şey Dali tarafından tasarlanıp hayata geçirilir. Eşsiz fantezi dünyası; heykelden seramiğe, eklektik mimariye kadar hep kendi bakış açısı ile harmanlanır.
Sözün Sonu
Hazır mısınız?
Katalonya, İspanya’ya çeviriyoruz ruhumuzu…
Bir deli/dâhinin tüm eserlerine bir2yorum dediği, dünyanın en büyük gerçeküstü nesnesi, Dali Tiyatro Müzesi’ne gidiyoruz.
İyi seyirler
.