Dayanışma ve Yardımlaşma

3
728
Dayanışma ve Yardımlaşma
Dayanışma ve Yardımlaşma

Dayanışma ve Yardımlaşma. Hatırladığımız kavramlar mı bunlar?


2 dakika


Aslında tam da bizim sitemizin özü gibi 

Dayanışma; bir topluluğu, bir toplumu oluşturan bireylerin duygu, düşünü ve çıkar birliğiyle birbirlerine karşılıklı olarak bağlanmaları ve her konuda birbirlerine destek olmaları

Yardımlaşma; Yardıma ihtiyacı olana destek olmak 

İş birliği;  bir görevi tamamlamak veya bir hedefe ulaşmak için birlikte çalışan kişi ya da kuruluşlar. Emekdaşlık

Kooperatif,

halk dilinde imece usulü denilen topluca yardımlaşmanın resmi olarak belli kural kanun ve düzene göre yapılma işlemine verilen addır. Kelime kökeni olarak Fransızca coopérative (iş birliği)  kelimesinden gelmektedir.

20 Aralık Uluslararası İnsanı Dayanışma Günü

Dayanışma kültürünün geliştirilmesi ve yoksullukla mücadele için BM Genel Kurulu tarafından 20 Aralık Uluslararası Dayanışma Günü olarak kabul edildi. Bu girişimin amacı uluslararası barış ve güvenliği koruyarak insan hakları ve sosyo-ekonomik gelişmeyi sağlamaktır.

Kooperatif Günü ne zaman?

Ülkemizde 21 Aralıkta kutlanmış uzun zaman. (1844 yılında İngiltere’nin Rochdale kasabasında 28 dokuma işçisi tarafından kurulan ilk kooperatifin kuruluş tarihi.) 1995 yılından beri her yılın Temmuz ayının ilk Cumartesi günü kutlanması kararlaştırılmış Uluslararası Kooperatifler Günü’nün. 


Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olmak Meselesi

Çoğu zaman eleştiri alıyorum. “Neden ansiklopedik bilgi ile başlıyorsun” “Ansiklopedi mi oluşturuyorsun” Cevap veriyorum; “hayır”

Kelimelerin anlamlarını tam olarak bilmeden, manasızca tüketip, onlara saygı duymadan kullanıyoruz günlük hayatımızda. Gönlümüzden geçenlerle, anlattıklarımız bir olmuyor böyle zamanlarda. E, karşıdaki kişinin de kendi dünyasında yorumlaması da işin içine girince; bambaşka bir alem oluşuveriyor dimağımızda.

O yüzden gerçekten ifade etmek istediklerimizi mi ifade ediyor diye özellikle bakıp; gördüklerimi de özellikle paylaşmak istiyorum. Doğru bilgi, net anlatım için..


İlham Perileri ile Pazarlık

Hangisinden başlamalı, nasıl bağlamalıydım ki?

  • Çocukluğumun karanlık köy gecelerinde; kurutulması için dizilen tütünlerin kokusunu mu, kıyılmasını mı mesela tütünlerin? Mesela imece olarak; traktör römorku üzerinde günebakanlardan ay çekirdeklerini çıkarırken çıkan ritmik seslerle eğlendiğimiz zamanlardaki keyfi mi anlatmalıydım yardımlaşmada.
  • Tek çocuk olduğum halde “Paylaşarak büyümek” diye tutturmuş bir asi işverenken başıma gelen trajikomik dersleri mi?
  • Belki de babamların iş arkadaşlarıyla kurduğu yapı kooperatifinde nasıl canhıraş bir şekilde çalıştıklarını.
  • Ya da sadece “birikiyorum” sitesinin dayanışma, yardımlaşma ile “doğru” faydayı sağlamak için el birliği ile yapılan iş birliği yolculuğunu mu.
Dayanışma Farkındalığı

Varsın dayanışma günü geçmiş olsun da; kooperatifçilik tarihinin günü değişsin. Zamanın ne önemi var ki! Önemli olan bizim bu bilinçte olup; yardımlaşma edebinden vazgeçmememiz.

Zaman bizim algılarımız dışında bir kavram. Biz O’nu anlamak için bölüp parçalara ayırarak nitelendirmeye çalışıyoruz. Ama unutmamamız gereken bir şey var.

İyi insanlar da gidiyor, azalıyor bu dünyadan. O yardım etmek için can atan, keyifli, yardımsever insanlar aramızdan ayrılıp kendi dünyalarına dönüyor. Özlüyor, anıyorsun.

“Şimdi” diyorsun “Şimdi olsa saatçi Ramazan” böyle mi olurdu. “Birinin yardıma ihtiyacı mı var, İsmail bir bakmışsın duvar boyuyor, bir bakmışsın koltuklarını kaplatıyor” Ramazan Amca efsaneleri gidiyor bu dünyadan. Mesleği olmadığı halde; camlarına demir korkuluk yapan, su tesisatı ustası olan ihtiyaç var diye; sırf hayrına.

Uluslararası İnsani Dayanışma Edebi “farkındalığımız” olsun. Ne yoksulluk kalır, ne eksiklik, ne yalnızlık. Kutlu olsun iş birliği, yardımlaşma, paylaşarak büyüme kültürü. Tek eksiğimiz o uzaklara giden, o yardımsever insanlarla özlemimizi yüz yüze giderememiş olmak olsun. Ruhları şad olsun. 


Önerilen yazı -> Gaziler Günü

Facebook Yorumları

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz