Diş Hekimliği Günü kutlu olsun.
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası yazımızda da değindiğimiz gibi; .. “Dişçi Mekteb-i Aliyesi” Tıp Fakültesi bünyesinde 22 Kasım 1908 tarihinde açılmasına atfen 1996 yılından bu yana her yıl 22 Kasım günü “Diş Hekimliği Günü”… olarak kutlanmaktadır.
Yakından görüp tanık olduğum için gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki; işleri gerçekten çok zor.
Diş ağrısı çeken insanlarla karşılaştınız mı bilmiyorum. Ama o deli sancı tuttuysa; civanmert iki metrelik insan olsanız, iki büklüm gözyaşları ile kıvranarak geliyorsunuz derman aramaya..
Bir yandan acı, bir yandan öfke, bir yandan korku.. Gözünüz ne hekim görüyor ne çalışan.. İşte bu şartlarda hekim ve ekip size derman olmaya çalışıyor. Çoğu zaman ağrıdan; yaptıklarının ölçüsünü tartamayan, ZOR hastaların şifası olmaya çalışıyorlar..
Dt ne demek? Dr mi Dt mi?
Dr; doktor ünvanının kısaltması. Diş Hekimliğinde ise Dt ünvanı var.
Öncelikle beş yıllık diş hekimliği fakültesinden mezun olan kişi; Diş Hekimi unvanı alıp kamuda ya da özel sektörde “DT” ünvanı ile hizmet verebiliyor. Dt (Diş Tabibi, Dentist)
Sonrasında bir uzmanlık programını bitiren Diş Hekimleri; Dr (doktor) ünvanını alıyor.
Diş Hekimliğinde Uzmanlıklar
Mesela Çene Cerrahları; adından anlaşılacağı üzere uzmanlığını cerrahi üzerine yapmış hekimler, çene kırıkları ya da problemleri ile de ilgileniyorlar..
Ortodontisler; Diş teli yada plak gibi materyaller ile dişlerin çapraşıklıklarını düzelten, hizalama ile ilgili uzmanlık yapmış kişiler,
Pedodontisler çocuk ve bebeklerle ilgililenen uzmanlar.
Diş eti hastalıkları ve tedavisi uzmanı Periodontolog, Diş Özündeki hastalıkların uzmanı Endodonti (kanal tedavisi gibi), gibi alanların dışında restoratif, protetik, protez gibi farklı alanlar da mevcut..
Diş Hekimliği Günü ve Korkular
Yapılan bir araştırmada insanların korkularının ilk sırasında yüksekten düşmek; ikinci sırasında ise; diş hekimleri geliyormuş.
Benim hastalarla yaptığım sohbetlerde; kimi “dişçi koltuğundan” (diş üniti), kimi aletlerin sesinden (aeratör ve frezleri) ve görüntüsünden, kimi ise hekimin yakın temas ağız içinde çalışırken; canının çok acıyacağından korktuğunu ifade ediyordu.

Evet, ürkütücü gelebilir. Sonuçta hekim elinde iğne, kesici, delici aletlerle; görebileceğiniz çok yakın bir mesafede çalışıyor, siz konuşamıyorsunuz ve ağız içi sıkıntılarınız var.
—
Ama bir de Onların tarafından düşünelim. Koltukta yatan ağrılı ve sıkıntısı olan bir hasta. Kıpırdamaması lazım ama çok zorlanıyor. Çalıştığınız dar bir alan; kan, tükürük, diş taşı, iltihap.. Her şey üstünüze, başınıza, yüzünüze gelebilir.
Üstüne “çok pahalı”.. Özel sektördeki tüm hekimler; hastaların “pahalı” yargısına mesai harcayarak, konuya açıklık getirmeye çalışıyor. Belki kamuda hastalar pahalılıktan şikayet etmiyor ancak orada da sıra beklemek ve laboratuvar çalışmalarını beğenmeme sıkıntıları var.
Bir de üstüne randevu saatine riayet etmeyen hastaların, diğer hastaların haklarını göz ardı etmeye çalışması konusu da var tabi..
Sözün Sonu
Masanın iki tarafında da olan biri olarak Onlar adına ben ricacı olayım.
- Diş Sağlığı malzemeleri dövizle satılıyor ve gerçekten pahalı, “Çok pahalı” derken lütfen bir kere daha düşünün.
- Korumak, tedavi etmekten her zaman daha ucuzdur. Kurtarılabilme ihtimali kaybolmadan, düzenli kontrole gittiğinizden emin olun
- Gerçekten ağız içi bakımınıza özen gösterirseniz şikayetleriniz de ona göre azalacaktır.
- Sizden önce randevusuna saygı duymamış bir hastaya sinirleniyorsanız siz de randevunuza özen göstermelisiniz.
- O koltuğa oturmadan önce; canınızı yakmaya değil, şifanız olmaya çalıştıklarını bir kere daha hatırlayın..
Diş Hekimliği Günü kutlu olsun.
???
Emeginize sağlık ne guzel anlatmissiniz
❤ Teşekkür ederim güzel doktorum
Yüreğine sağlık…. Çok teşekkür ederim. Tüm meslektaşlarım adına İlknur Hanımcım….
❤ Ben teşekkür ederim 🙂 Sayın doktorum çok ince, çok zarifsiniz