1 share

Dünya Kız Çocukları Gününe ufacık bir not. Figen Demirtaş yazdı.


5 dakika


Dünya Kız Çocukları Günü

  Bugün Dünya Kız Çocukları Günü, dünya üzerinde her yıl otuz milyonun üzerinde kız çocuğu temel eğitimi alamazken, sırf kız olarak dünyaya geldiği için hala öldürülen, tacize uğrayan, erken yaşta evlendirilen, çocuk sahibi olmak zorunda kalan milyonlarca kız çocuğu varken isyan etmeden bu günü kutlamak mümkün mü?


2012’de Birleşmiş Milletler tarafından kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla bir karar alınmış ve 11 ekimde kutlanmasına başlanmıştır. Gündem konuları kız çocuklarının eğitim hakkı, beslenme, yasal haklar, kadına yönelik şiddet ve zorla evlilik.


Önce biraz sayılara bakalım:

BM verilerine göre;

  • Dünyada 1.1 milyar kız çocuğu olduğunu belirtiliyor.
  • Her 5 dakikada bir, dünyada 1 kız çocuğu şiddet sonucu hayatını kaybediyor.
  • Her 4 kız çocuğundan 1’i henüz çocuk yaştayken evlendiriliyor.
  • İnsan kaçakçılığı suçlarında, kurbanların yüzde 71´i kadınlar ve kız çocuklarından oluşuyor.
  • Dünya genelinde 63 milyon kıza, kadın sünneti işlemi yapıldı.
  • 130 milyon kız okula gidemiyor.
  • Kızların AIDS´e yakalanma riski erkek çocuklarının iki katı.

Save The Children

Merkezi Londra’da bulunan Çocukları Kurtarın Vakfı (Save the Children);

Dünyadaki genç kızların tamamının en azından ortaokulu tamamlamaları halinde 2030’a kadar 50 milyondan fazla çocuk evliliğinin önüne geçilebileceğini bildirdi.

Her yıl 12 milyon kız çocuğu 18 yaşına basmadan evlenmek zorunda kalıyor ve bunların beşte biri yine 18 yaşına gelmeden çocuk sahibi oluyor. 

Dünyada 200 milyondan fazla genç kız “kadın sünneti” tecrübesi yaşadı. 

Her hafta, 17-24 yaş arası en az 7 bin kız HIV virüsü kaparken, 3 milyonun üzerindeki genç kız savaşlar yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldı.

131 milyon kız çocuğu okula gidemiyor.

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü)

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) verilerine göre, 

Türkiye’de eğitimine devam edemeyen 15-19 yaş arası kadınların toplam nüfusa oranı yüzde 24,5 iken aynı yaş aralığında erkeklerin oranı yüzde 12,6.


Unicef

Birleşmiş Milletler ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre ise, 

Dünyada 131 milyon kız çocuğu okula gidemiyor.

Şaşırtıcı bir gerçek de 15-19 yaş grubundaki her 20 kızdan 1’inin (yaklaşık 13 milyon kız), kadınların ve kız çocuklarının maruz kalabilecekleri cinsel sömürünün en ağır biçimlerinden olan tecavüz olayı yaşamış olmasıdır.

Kız Çocukları için Yeni bir Dönem: 25 yıllık ilerlemenin genel bir değerlendirmesi başlığını taşıyan rapor, Kuşak Eşitliği kampanyası çerçevesinde, kadınların ve kız çocuklarının haklarını ileriye götürmede tarihsel bir rehber durumunda olan Pekin Bildirgesi ve Eylem Platformu’nun 25’inci yılı dolayısıyla yayınlanmıştır.

Plan International Yürütme Kurulu Başkanı Anne-Birgitte Albrectsen: “Özellikle ergen yaşlardaki kızlar yaşları ve cinsiyetleri nedeniyle daha fazla ayrımcılığa maruz kalmakta, kendi toplumlarında ve karar alma süreçlerinde kıyıda köşede tutulmakta, hükümet politikalarında ise büyük ölçüde görmezden gelinmektedir. Oysa bu yaşlardaki kızların güçlendirilmelerinin toplumsal yararı üç yönlü olacaktır: Bugünün kızlarına, yarının yetişkinlerine ve bir sonraki kuşağın çocuklarına… Eğer bu gerçeği kavrayamazsak ve kız çocuklarının tüm dünyada maruz kaldıkları ayrımcılığa son veremezsek Gündem 2023’te belirtilen toplumsal cinsiyet eşitliği hedeflerini gerçekleştirme şansımız çok azalacaktır.”


“Oysa bu yaşlardaki kızların güçlendirilmelerinin toplumsal yararı üç yönlü olacaktır: Bugünün kızlarına, yarının yetişkinlerine ve bir sonraki kuşağın çocuklarına…”

Şimdi yeniden düşünürsek; gelişmek istiyorsak, dünyayı herkes için eşit bir alan haline dönüştürmek istiyorsak, kaynaklarımızı sürdürebilir şekilde kullanmak istiyorsak önce kadınlarımızı geliştirmeliyiz. Çünkü kadın annedir, doğurandır, dolayısı ile yaşamı şekillendirmek kadının elindedir. Kadının geleceği de küçük bir kız çocuğu olduğu zaman yolunu bulmaya başlar. O halde; önce kız çocuklarına eğitimde eşitlik, çocuk evliliklerinin önüne geçilmesi; öncelikle yapılması gerekendir. Ülkemizde de yürütülen bir çok projeyle; kız çocuklarının, özellikle orta öğretim alan oranları epeyce artmıştır, ne mutlu bize. Bu projeleri gerçekleştirmek elbette devletlerin yada uluslararası örgütlerin sorumluluğundadır. Ancak biz de elimizi taşın altına koymalı ve geleceğimizi kızlarımız üzerinden daha yaşanılır kılmalıyız.

Ben de bugün hem kendi kızımın hem de tüm kız çocuklarının günlerini kutluyorum. Bugün kutlama yaparken kızlarınızı karşınıza alıp onlara dünyayı anlatın, eşitsizlikleri, savaşmak zorunda kalacağı engelleri anlatın. Onların bu güce sahip olduklarını söyleyin kızlarınıza. Aldıkları eğitimin, kendilerini sürekli geliştirmelerinin dünyanın geleceği için ne kadar değerli olduğunu hatırlatın.  

Yaşasın Dünyanın Tüm Kız Çocukları….


Like it? Share with your friends!

1 share
Figen DEMİRTAŞ
Sayılardan ve ünvanlarından sıyrılmış bir emekçi. Hayatın her daim öğrencisi. Kadın, anne ve yazmaya sevdalı bir hayalperest.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments