Duygusal açlık konumuz. Duygu durumu değişimlerimizin olduğu dönemlerde duygusal açlıkla nasıl başa çıkabiliriz? Neler yapmalıyız?


5 dakika


Duygusal açlık konumuz. Duygu durumu değişimlerimizin olduğu dönemlerde bu sorunla nasıl başa çıkabiliriz? Neler yapmalıyız?

Herkese merhaba;

Günümüz koşullarında hepimizin kaygılı, stresli, mutsuz, depresif dönemleri olmuştur. Bu duygularla nasıl baş edeceğimizi bilemediğimizden zaman zaman çözümü yemeklerde ararız. Bu durum da duygusal açlığı oluşturur. Bu açlık durumunda midemiz dolu karnımız tok olsa bile üzüntü, kaygı, stres vb. duygu değişimlerinden kaynaklı olarak sürekli yemek yeme isteğimiz oluşur ve buna engel olmamız zorlaşır.

O kişi benim dediğinizi duyar gibiyim.

Duygusal açlıkla başa çıkmak için farkındalık önemli…

Bu durumu engellemek için en basit yöntemlerden biri farkındalıktır. Eğer açlığımızın fiziksel mi yoksa duygusal mı olduğunun farkında olursak; onu kontrol etmemiz de haliyle kolaylaşacaktır.

Farkında olmak için açlığınızı derecelendirin. Yani sayısal verilerle fiziksel açlığınıza düşükten yükseğe doğru bir derece belirleyin ve puanın düşük olduğunu düşünüyorsanız hissettiğiniz açlık duygusal bir açlıktır unutmayın.

Önce 1 bardak su…

Ayırt edemiyorsak ya da fiziksel bir açlık olduğunu düşünüyorsak yapmamız gereken öncelikle 1-2 bardak su içip beklemek. Çünkü beynimizdeki açlık ve susuzluk merkezleri birbirine çok yakın olduğundan bazen susuzluğumuz bile açlıkla karıştırılabilmektedir.

Öğünlerinizde sebze ve meyveye yer verin…

Aşırı tatlı yeme isteğinin arkasında çinko, magnezyum veya krom eksikliği olabileceğini biliyor muydunuz?

Özellikle kış aylarında azalan sebze ve meyve tüketimiyle vücut gerekli vitamin ve mineralleri alamadığından iştah kontrolümüzü sağlamakta zorlanabilir ve duygusal açlıkla birlikte paketli ürünler, çikolatalar, abur cuburlara yönelebiliriz. Bunun önüne geçmek adına her ana ve ara öğünümüzde mutlaka sebze ve meyvelere yer vermeliyiz. Böylelikle vücudumuzun temel ihtiyaçlarını karşılamalıyız.

Boş zamanları değerlendirin…

“Can sıkıntısından yiyorum” sözünü hepimiz sıklıkla duymuşuzdur. Bir çok insanın duygusal açlığa düşmesinin temel sebeplerinden biri de çok fazla düşünecek ve kaygılarını arttıracak zamanının olmasıdır. Boş zamanlarınızı değerlendirin. Kendinize bir hobi edinin. Resim yapın, kitap okuyun, yürüyüş, egzersiz ya da yoga gibi bir meditasyon yapın.

Kendinize iyi geleni bulun…

Son olarak duygusal açlığın beraberinde aşırı yeme ile kilo problemleri ve çeşitli hastalıkları getireceğini unutmayın. Sizi en iyi sizin anlayacağınızı bilin. Ayrıca kendinizi dinleyin. Vücudunuza ihtiyacı olanı verin ve fazlasından kaçının.

BİRİKİYORUM sayfalarındaki köşemde ve instagram sayfamda sorularınızı bekliyor olacağım.

Herkese sağlıklı günler diliyorum.


Like it? Share with your friends!

Dyt. M. İzel ULUTAŞ
Beslenme ve diyet uzmanı. Eskimeyen Voleybolcu. Film ve seyahat aşığı.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments