Glutatyon ünlülerin covid19’a karşı güçlenmek amacıyla yararlandığı bir yöntem olarak gündemde. Nedir, tedavisi nasıl? Karşınızda sorular ve cevapları.


5 dakika


Glutatyon özellikle son dönemlerde covidden korunmak, bağışıklığı güçlendirmek için ünlülerin tercih ettiği bir yöntem olarak gündeme geldi.

 Aslında vücudumuzun kendisinin ürettiği bir antioksidandır.

Sağlık ve estetik köşemde geçtiğimiz günlerde sizlere Sonsuzluk Askısı yazımla merhaba demiştim. Sosyal medya hesaplarımdan sizden gelen sorulara bakınca glutatyon konusunun da merak edildiğini gördüm. Ve sonuç olarak bu yazımda da merak edilen, sık sorulan sorulara cevaplar hazırladım sizler için.

Glutatyon nedir?

Her şeyi bilen Vikipedi şöyle yapmış tanımı:

Glutatyon ya da GSH, hücreleri serbest radikaller, peroksitler ve ağır metaller gibi reaktif oksijen türlerinin toksik etkilerinden koruyan bir antioksidandır. Tripeptid yapısındadır ve γ-glutamil-sisteinil-glisin bilimsel adıyla tarif edilir. Oksidatif stresi önlediği için hücre ve hücre bileşenlerinin işlevselliklerinin korunmasında büyük öneme sahiptir.”


Glutatyon eksikliği neden olur?

İç faktörler;

Vücudumuzda bağışıklık, DNA onarımı, oksidatif stresten korunma gibi çeşitli süreçlerin önemli bir parçası olan glutatyona duyulan gereksinimin artmasıyla ilgilidir.

Dış Faktörler ;

Kimyasallar: Örneğin temizlik malzemeleri ,zirai ilaçlar, boyalar ,tiner ve aseton gibi çözücüler, gıda boyaları, mangal egzos sigara dumanları, endüstriyel atıklar.

Sağlığımız için kullandığımız; ateş düşürücü parasetamol, tatlandırıcılar, klorlu sular. Röntgen ışınları, UV radyasyon, elektromanyetik alanlar.

Yetersiz beslenme; vitamin ve minerallerin eksikliği sonucunda glutatyon sentezi yetersiz kalır, başka antioksidanların yetersizliği de glutatyonun harcanmasına neden olur;

Aşırı egzersiz; vücutta fazla miktarda serbest radikal oluşması sonucunda glutatyonu harcanmasına neden olur.

Kronik stres; kaygı, endişe, depresyon, gece saatlerinde ışığa maruz kalınması melatonin salınmasını baskılayarak glutatyonun azalmasına neden olur.

Yaş; 20 yaşından sonra on yılda ortalama %10 azalmaktadır.

Neden Glutatyon yaptırmalıyız?

Yukarıda da ediğimiz gibi vücut doğal yoldan glutatyon üretse de yaşla birlikte azalmaktadır. Buna vücudumuzun kendisi olduğu kadar dış etmenlerde etkilidir. Azalan seviyesi hücreyi serbest radikallere karşı korumadığından vücut yapılarına zarar verebilmektedir.

Glutatyon, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, yaşlanmanın etkilerinden korunmak ve sağlıklı kalmak, kanser, kalp damar hastalıkları, demans ve birçok kronik hastalığı önlemek, enerjimizi yüksek tutmak için gerekmektedir. Glutatyon seviyesinin azlığında görülen kas yıkımının diğer olumsuz etkisi de yağ yakamama ve özellikle diyet yapanlarda çok önemli bir etkidir. Yağ depolama yerine kas yapımını desteklemektedir bu da hızlı kilo verirken kas kuvvetini arttırarak sarkmaları önlemektedir.

Glutatyonun faydaları

  • Hücrelerin iyileşme süreçlerini hızlandırır.
  • Oksidatif stresi azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Cildin yenilenmesini hızlandırır.
  • Sedef hastalığının etkilerini azaltır.
  • Karaciğer yağlanmasında hücre hasarını azaltır.
  • Periferik arter hastalığı olan insanlarda mobiliteyi azaltır.
  • Parkinson ,Demans hastalığının semptomlarını azaltır.
  • Otoimmün hastalıklara karşı savaşmaya yardımcı olur.
  • Kontrolsüz diyabetin etkisi azaltılır.
  • Solunum hastalığı belirtilerini azaltır.
  • Kas performansını artırır, yağ yakımını hızlandırır.
  • Kas onarımı ve kas ağrılarının azaltılmasında dışarıdan besin, besin takviyesi olarak alınabilir.
  • Özellikler sporcular tarafından gıda takviyesi olarak sıklıkla tercih edilir.

Glutatyon Tedavisi nasıl yapılır?

Glutatyon ağız yolu ile alınamaz. Çünkü mide ve bağırsak emiliminde etkisini yitirir. Damar yolu ile IV olarak uygulanır. Yaklaşık 10/15 dakika uygulama süresi vardır. IV olarak direkt kana karıştığı için vücuttaki serbest radikaller ile hemen savaşmaya başlar. Ve böylece hücrelerin korunması sağlanmış olur.

Genellikle haftada 1 kez uygulanır. 5 ya da 10 hafta olarak yılda 2 kez tekrarlanabilir. Kanser tedavisi ve HIV/AIDS tedavisi gibi durumlarda ya da genetik mutasyon nedenlerine bağlı glutatyonlarını yeterli şekilde üretemeyen kişilerde tıbbi duruma göre, IV glutatyon hekimin tercihine göre haftalık veya günlük olarak düzenli biçimde uygulanabilir.

Glutatyon Zengini Besinler

(MG / 100G) Besin (GSH Miktarı)

  • Kuşkonmaz (28.3), Avokado (27.7), Ispanak (11.4), Bamya (11.3) Brokoli (9.1)
  • Kavun (9.0), Domates (9.0), Havuç (7.9), Greyfurt (7.9), Portakal (7.3)
  • Kabak (7.0), Çilek (6.9), Karpuz (6.6), Papaya (5.8), Kırmızı biber (5.5)
  • Şeftali (5.0), Limon (4.8), Mango (4.3), Muz (4.1),Karnabahar (4.0)Ceviz (3.7), Salatalık (3.5), Yeşil dolmalık biber (3.4), Elma (3.3), Üzüm (2.7)

Unutmayalım !

Renkli meyve ve sebzeler vücuttaki glutatyon seviyesini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Çünkü en iyi antioksidanlar özellikle mor yiyeceklerdir. B6, B9, B12 vitaminleri, Biotin, Selenyum, C & E vitaminide önemli destek vitaminlerdir.

Sağlıkla ve güzelliklerle kalın…

Sonraki yazılarımda bağışıklığı güçlendiren diğer yöntemlere de değineceğim. Ve yeniden hatırlatmak isterim; sorularınızı ve sorunlarınızı bekliyorum. Çünkü sizin sorularınıza cevap vermek bu yazıların amacına ulaşmasını sağlayacak.

Sağlıkla ve güzelliklerle kalın…


Like it? Share with your friends!

Deniz YAHCI

Güzellik ve sağlıkla geçen bir koca ömür. Eğitime hem öğrenerek hem öğreterek devam eden bir girişimci. Estetik, sağlık ve güzellik ile ilgili soru/sorunların cevap/çözüm merkezi.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments