Osman Hamdi Bey

Osman Hamdi Bey, Türk resim sanatı denince akla gelen ilk isimlerden. Aynı zamanda arkeolog olan Osman Hamdi Bey arkeoloji alanında yaptığı çalışmalarla birçok önemli eserin gün yüzüne çıkarılmasını sağlamıştır. Bu eserlerin bir çoğu, kurucusu olduğu İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Arkeoloji ile ilgili çalışmalarını başka bir yazıda daha geniş değiniriz. Biz gelelim Osman Hamdi Bey’in resimlerine.
Osman Hamdi Bey, Osmanlı resim sanatının önemli temsilcilerinden biri. Kaplumbağa Terbiyecisi, Kuran Okuyan Kız, Halı Satıcısı bilinen eserlerinden. Kuran Okuyan Kız adlı eseri geçen yıl rekor fiyata alıcı bulmuştu.
Eserlerine baktığımızda çağdaşlarına göre ilk defa figür kullanan ressam olmuştur.
Osman Hamdi Bey’in resimlerini daha yakından görmek isteyenler için Sabancı Müzesi’nde “Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey” adlı bir sergi devam etmektedir
Sabancı Müzesi’ndeki bu sergi bir koleksiyon sergisi ve aynı zamanda bilimsel bir proje de diyebiliriz. Sanatçının resim tekniğinden, kullandığı boyalara, tabloda yaptığı eskizlere ve eserlerinin geçirmiş olduğu restorasyon çalışmalarına kadar her detayın bilimsel yöntemlerle ortaya çıkarıldığı proje kapsamında, Osman Hamdi Bey’in Vazoda Çiçekler, Kuran Okuyan Hoca, Kokona Despina, Naile Hanım Portresi, Arzuhalci ve Cami adlı tabloları karşılaştırmalı olarak incelenerek hem sanatçının çalışma tekniğine dair bilgiler elde edilmiş hem de sanat tarihine ışık tutmuş oldu.
Siz de Osman Hamdi Bey’in eserlerini farklı bir açıdan görmek isterseniz 31.12.2020 tarihine kadar Sabancı Müzesi’nde gezebilirsiniz.
Resimler
Eserlerden Örnekler
Naile Hanım Portresi Beyaz Vazoda Çiçekler Arzuhalci ve Cami Kokona Despina Kuran Okuyan Hoca
ADRES
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Caddesi No:42 Emirgan 34467 İstanbul
Tel. + 90 212 277 22 00
ZİYARET SAATLERİ
Salı – Pazar 10.00 – 18.00
Pazartesi