İki Türk kadın sanatçının birlikte düzenlediği Güneşin İzinde sergisi New York’ta izleyici karşısına çıktı. (Mekan) Bu özel serginin sanatçıları ise Nalan Kumlalı Atahan ve Pınar Güzelgün Hangün. Sergi 2 Aralık 2021 Perşembe günü açıldı ve 8 Aralık’a kadar izleyiciyle buluşacak.
Beşikler vermişim Nuh’a
Ahmed Arif
Salıncaklar hamaklar
Havva anan dünkü çocuk sayılır
Anadolu’yum ben
Tanıyor musun?
Güneşin izinde; Anadolu Kültür Mirası
Sergi Anadolu’nun ilk uygarlıklarında olan Hitit Medeniyetinden yola çıkarak, unutulan değerlerimizi yeniden hatırlamak ve ışık tutmak amacını taşımaktadır. Anadolu birçok medeniyete ev sahipliği yaparak, kadim topraklarından tüm dünyaya kültürlerin yayılmasına olanak sağlayan bir köprüdür. Böylece medeniyetlerin bıraktıkları izler zenginleşerek kültürel mirasını oluşturmuştur. Bu yoldan çıkarak Güneşin İzinde: Anadolu topraklarında doğan ilk güneşin izinde yapılan bir yolculuktur. Anadolu’dan doğan fakat bugün unutulan değerlerimizin yeniden canlanması bir hatırlatmadır. Farklı formlarda Anadolu tarih sayfalarından geçmiş tanrı ve tanrıçaların artık duyamadığımız seslerini bugüne duyuramaya çalışan bir çağrıdır.
Hitit Medeniyeti

Hititler M.Ö 16.- 12. yy arasında Anadolu’dan yukarı Mezopotamya’ya kadar genişleyen topraklarda yaşamışlar. Çok tanrılı inanç sistemini benimseyen Hititlerde tanrı ve tanrıçalar oldukça önemlidir. Kadın erkek eşitliğinin önemseyen, ilk yazılı anlaşmanın-Kadeş anlaşması– yapıldığı bir devlettir. Dönemini ve sonraki uygarlıkları etkileyen bir medeniyet olmuşlardır.
Güneşin İzinde Sanatçıları

Nalan Kumlalı Atahan
Kocaeli Değirmendereli olan sanatçı; 1994 yılında başladığı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünü, 1998 yılında Prof. Kadri Özayten Atölyesi’nde tamamladı. 2006-2012 yılları arasında Değirmendere’de kendi atölyesinde resim çalışmalarını sürdürdü. Farklı yaş gruplarına resim eğitimi veren Kumlalı, 2012 yılından beri Los Angeles’ta bulunan atölyesinde resim çalışmalarına devam etmektedir. Yurtiçi ve Yurtdışında olmak üzere sekiz kişisel sergi, otuzdan fazla karma sergiye katıldı. Eserleri yurtiçi ve yurtdışında bazı özel koleksiyonlarda yer aldı. İzmit ve İstanbul da özel şirketlere sanat danışmanlığı görevini sürdüren sanatçının, gazete ve dergilerde sanat üzerine yazdığı çeşitli yazıları bulunmaktadır.
Pınar Güzelgün Hangün
Mimarlık ve Mühendislik Fakültesine bağlı seramik mühendisliğinde lisans eğitimini tamamlamasından sonra Güzel Sanatlar Fakültesinde seramik ve cam bölümünde lisans eğitimine başlamış, devamında Dokuz Eylül Üniversitesi Seramik ana sanat dalı yüksek lisans ve ardından Mimar Sinan Üniversitesi Seramik Tasarımı Sanatta Yeterlilik programında eğitim almıştır. Seramik teknolojisini seramik sanatı eğitimi ile tamamlaması sırasında Sakarya Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi seramik ve cam tasarımı bölümünde araştırma görevlisi olarak göreve başlamıştır. 2017 yılında aynı üniversitede görevine devam eden sanatçı, iki kişisel sergi açmış, ulusal ve uluslararası birçok sergiye katılmış, uluslararası koleksiyonlarda çalışmaları yer almıştır. Alanında Hırvatistan ve Türkiye’de iki ödüle layık görülmüştür. 2019 yılı itibariyle çalışmalarına New York’ta devam etmektedir.
Sanatçılarımıza güneşin izini New York’a kadar taşıdıkları için gönülden teşekkür ediyoruz.
iyi ki…
0 Comments