Hacı Bektaşı Veli yılı ilan etti UNESCO 2021 yılını. Ölümünün 750. yıldönümü. Bu yıl boyunca anma etkinlikleri düzenlenecek.
UNESCO 40. Genel Konferansında aldığı kararla 2021 yılı için ülkemizin önerisi Azerbaycan, İran İslam Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya ve Romanya’nın desteğiyle Hacı Bektaş Veli’nin ölümünün 750. yıldönümünü anma programına aldı. Türbesi de Dünya Kültür Mirası Listesine aday gösterilmiştir. Sadece aşağıdaki sözleri bile gösterir yaşadığı dönem için neden anılmaya değer bulunduğunu.
Ara, bul.
Kadınları okutunuz.
İncinsen de, incitme.
Murada ermek sabır iledir.
Doğruluk dostluk kapısıdır.
Araştırma açık bir sınavdır.
Arifler hem arıdır, hem arıtıcı.
Bir olalım, iri olalım, diri olalım.
Marifet ehlinin ilk makamı edeptir.
Okunacak en büyük kitap insandır.
İnsanın cemali sözünün güzelliğidir.
Hiç bir milleti ve insanı ayıplamayınız.
Nefsine ağır geleni kimseye tatbik etme.
İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.
Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu.
İlim,hakikate giden yolları aydınlatan ışıktır.
Düşmanınızın dahi insan olduğunu unutmayınız.
Hacı Bektaş-ı Veli kimdir?
Özgür ansiklopedi Vikipedi O’nu bir filozof olarak tanımlıyor. Ve internet sitesini de incelemekte fayda var. Hayatını anlatmak, kim olduğunu yazmak çok zor. Çünkü O her şeyin ötesinde halka hizmeti Hakk’a hizmet olarak bilmiş insan hakları savunucusu. O’nu bu denli önemli kılan da belki en çok bu özelliği.
Gerçek adı literatürde Seyyid Muhammed bin İbrahim Ata olarak geçiyor. Hacı Bektaş-ı Veli 1209 yılında Horasan’ın Nişabûr kentinde dünyaya geldi. Aslında doğduğu yer ve tarih hakkında kesin bilgiler olmasa da 1209-1271 yılları arasında yaşadığı düşünülmektedir. Aldığı eğitimler ardından Anadolu’ya gelişi bir adım. Sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş döneminde en etkin rol oynayan kurumlardan olan Ahilik Teşkilatı’nın ileri gelenlerinden. Ahilik Teşkilatı’nın yaşatılabilmesi için günümüzde de çalışmalar devam ediyor hatta. Daha önce yazarlarımızdan 2017 yılının da Ahisi seçilen Rasim Uyan Ahilik Haftası‘nda yazmıştı.
“Meziyetleri arasında; yardımlaşma, kardeşlik, iyi ahlak, doğruluk, dürüstlük geliyor. İyi huylu olmak asıl şart yani.”
Keşke o iyi huylu güzel insanlar gene ve hep olsa. Dünya bambaşka bir güzelliğe bürünse…
Ben de Osmanlı Haftası’nda beni Osmanlı denilince en etkileyen şeyi; Mehter‘i yazdığımda bahsetmiştim. Yeniçerilerin Bektaşilik geleneğinden geldiğini, Hacı Bektaşı Veli’ye dualarla başlayan törenleri…
Hayat hikayesini anlatacakken O’nun görüşlerinin sonuçlarını yazdım yine.
Hayat hikayesine geri dönelim.
13.yüzyılda Anadolu’ya gelen Bektaş-ı Veli göçebelikten tarıma dayalı bir düzene geçen Türkler için düşünsel, inançsal, felsefe ve sosyal bir örgütlenme ile halklaşmayı önemseyen bir sistemin öncüsü olmuştur. “Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu” diyerek insan haklarının önemini vurgulamıştır. Tüm bu önderliği yaparken ne Selçuklu ne de Osmanlı’dan güç almamıştır.
“Yolumuz, ilim, irfan ve insanlık sevgisi üzerine kurulmuştur”
Hacı Bektaş Veli savaş yerine barışı, düşmanlık ve kin yerine dostluk ve hoşgörüyü benimsemiştir. Sonuç olarak bu hümanist yapısıyla da dünyanın sayılan, önemsenen ve ölüm yıldönümünde kutlanan bir alim olmuştur.
Saygıyla anıyoruz…
Yaşadığı dönemde; geldiği yerin, mensup olduğu dinin, konuştuğu dilin bir önemi olmadan tüm insanlığı kucaklayan bir insan, bir alim, bir düşünür oldu Hacı Bektaşı Veli. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nden çok önce insanları bir araya toparlayan, eşit davranan Veli’yi bu kez de UNESCO’nun kararıyla anıyoruz.
Ve diliyoruz ki bu büyük alimi anlamaya çalışıp, tüm insanları kucaklayalım.
Hararet nardadır, sac’da değildir,
Keramet baştadır, tac’da değildir,
Her ne arar isen, kendinde ara,
Kudüs’te, Mekke’de, Hac’da değildir.
5
4.5