Görsel | Anna Shvets
Hasta Hakları Günü
Hasta Hakları Günü ilk kez 1981 yılında Tabipler Birliği’nin toplantısında benimsendi, sonrasında biraz düzeltildi. 1998 yılından itibaren de ülkemizde bazı yasal düzenlemelerin ardından 26 Ekim “ Hasta Hakları Günü ” olarak kabul edilmiştir.
Peki ama hak neydi? Neden hasta hakkı vardı? İnsanın doğuştan gelen ve sonradan da hukuğun tanıdığı maddi-manevi yetkilerdir haklar. Hasta hakları da yakın zamanlarda konuşulan bir konu aslında.
Hepimiz hasta yada hasta yakını adayı olarak bu haklardan faydalanmak isteriz. Bir kere bu haklar aslında insanlığın getirdiği doğal haklar bana göre.
Hasta Hakları Nedir? Şikayet mi, ticaret mi, eşitlik mi?
Ancak Hasta Hakları tartışılırken, hastalara sürekli haklarından bahsederken durumun “müşteri daima haklıdır” lafına kadar indirgenmemesi gerekir. Neden? Çünkü hastalar müşteri değildir. Çünkü yapılan iş sadece hizmet değildir. Hayatla ilgilenir sağlık profesyonelleri.
Beş dakika muayene randevusu geciktiği için ortalığı birbirine katmadan önce o hekimin yada hemşirenin yapabileceği acil durumları bilmek gereklidir diye düşünüyorum. Acil doğumu olan bir kadın doğum uzmanını elbette beklemelisiniz. Yada o sırada ateş takibi yapılan bir hastanın başına giden hemşire sizin yemekle ilgili şikayetinize sonra bakacaktır.
Özellikle yaşadığımız afetlerde ve son olarak bu pandemi günlerinde görüyoruz sağlık sektörünün nasıl çalıştığını, maalesef bu hastalıktan en çok kaybettiklerimiz de onlar. Ve maalesef yine üzülerek bu dönemde bile sağlıkta şiddete şahit oluyoruz.
Tüm bu hakların birbirimize saygı ile çok daha anlamlı bir hale geleceğini düşünüyorum ben. Empati yeteneğinden uzaklaştıkça aslında insanlıktan da uzaklaşıyoruz işte.
Haklardan önce saygı. Birbirimize saygı duyabildiğimiz, hasta memnuniyetinin çok daha fazla yükseldiği ve çalışanlara şiddet uygulanmadığı günleri kutlamak üzere bugün de kutlu olsun.

Hasta hakları ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
0 Comments