Haziran gelmiş a dostlar.
Yoğun geçmiş bir kışın ardından, hasretle beklediğimiz bahar da bitti yani. Bitmeyen kış yapmışlar gibiydi.
Bu sene, ne yalan söyleyeyim cemreleri dört gözle bekledim. Hava ısındı, toprak ısındı, aman suya da düştü derken o sıcak bir türlü kendini hissettirmedi. “Nisan ayının yarısına kadar serin geçecek dedi” hava durumu. Ne yarısı! Neredeyse mayısın yarısına kadar bahardan hiç bir şey anlamadık. Oysa cemrelerden ümidi kesen ben, bari Hıdırellez de artık ısınırız diye çoook beklemiştim 🙂
Üşümek bir yana, başını alıp yükseklere giden doğalgaz faturalarını hatırlamak bile… Aman aman hiç girmeyeyim şimdi bu konuya.

Şu soğuklar artık ikna olmuştur sanırım. Daha da mı olmasın, yıl yarılandı artık. Meteorolojik olarak; kayıtlara geçmiş diye söylüyorum 🙂
1 Haziran itibari ile, yarım küremiz için resmen, yaz mevsimi başlamıştır. ??☀️?
Haziran Demek…
Babalar günü demek mesela. Ya da ömrü tek günlük olan kelebeklerin bile imrendiği; en uzun gün, yaz gün dönümü demek. Ya da çevre günü… Memleketim İzmit için özgürlük, kurtuluş demek.
Anne babalar için, en çok okulların kapanışı demek haziran. Çocukların tatil zamanı… Bir de maalesef ki, geleceklerini belirleyecekleri sınavların. Daha küçük olanlar liselerini belirleyecekken, temel öğretimini bitiren evlatların Yüksek Öğrenim için ter dökmesi demek.
(Tüm evlatlar için her şeyin en güzeli, en hayırlısı olsun. ? Dilerim yeteneklerine uygun ve gerçekten sevdikleri mesleği bulup, faydalı işler yaparken, geçim kaygısını hiç yaşamazlar.)
Haziran, June, Kiraz…

Karadeniz başta olmak üzere, Kiraz Mevsimi diye biliniyor haziran. Hatta Gagavuz, Ahıska, Tofa Türkleri sadece “Kiraz” olarak adlandırmışlar bu ayı.
Belki de hem göze, hem sağlığa şifa veren, bu yeşille kırmızın ahenkli meyvesinin bereketi daim olsun diyedir. Neden olmasın.
Daha önce, traktör üstünde dağ bayır aşarak, dalından kiraz toplayabilme keyfini yaşamış olduğum için çok şanslı sayılırım. Dilerim siz de dalından kiraz keyfi yaşayabilirsiniz.
- June için olan hikaye, daha önce sevgili Nazan’ın yazdığı Takvim konusuyla çok benziyor. Roma Mitolojisine göre bu ay da bir tanrıçayla betimlenmiş. Aynı zamanda Jüpiter’in karısı olan, evlilik ve doğum tanrıçası Juno (Latince: Junius)
- Juno ne kadar var olmuştur bilemem ama, haziranda evliliklerin tavan yapması, hepimizin kesesi için kabul edilmesi sıkıntılı bir gerçek sanırım ?
- Bir de Hazıran var. Süryanice; sıcak anlamına geliyormuş.
- Kökenine dair bulabildiğim en ihtimal bilgisi Etimoloji kaynağından geliyor.
- “Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) ganz/ganzīnag (hazine, kasa) “dan etkilenmiştir. *
Ama Hazirun’a da değinmesem olmaz 🙂
Kelimeler deryasına saplantılı bir insan olarak, buralara kadar gelmişken, çevresinde ahenkle dans eden haziruna da minicik bir selam vermezsem olmaz. ??♀️
Arapça ḥāḍirūn حاضرون “hazır olanlar, mecliste bulunanlar” sözcüğünden alıntıdır. Arapça ḥḍr kökünden gelen ḥāḍir “hazır” sözcüğünün çoğuludur. * Osmanlıca da “Meydanda olanlar, göz önünde olanlar” şeklinde kullanılmış.
Mevcut ve hazır olanlar
Günümüzde özellikle şirketlerde, hissedarların paylarının listelendiği Hazirun cetveli… Bir diğer adıyla Hazır Bulunanlar Listesi olarak bilinen hani.
Bence bunda da bir mesaj var. ✨?⭐

Bu ay kiraz gibi bereketli, evlilik gibi kutsal bir ay. “Ben hazine gibi kıymetliyim” diyor. Neden olmasın. Bir kere “yaz başlıyor, en uzun günle geliyorum” diyor bence haziran. Üstelik gerçekten artık “sıcak” olarak varım diyor. Ve sizde hayat paydaşları olarak “tüm mevcudiyetinizle hazırda bekleyin, sıcağın, bereketin fırsatından hissenizi alın” diyor.
Olamaz mı, neden olmasın ?
?☀️?
Sözün Sonu
Kelime deryasına dalınca, kaybolup gidiyorum işte böyle. Ne diyorduk;
yaz başlasın artık.
Haziranın sıcağı, bereketi, neşesi ve tüm kıymetleri hepimizin hayallerini bulsun. ?♀️
0 Comments