Hıdırellez böreği. Baharın, bolluk ve bereketin habercisi Hıdırellez nihayet geldi. Hıdrellez gelir de böreği olmaz mı. Şimdi tarif zamanı.


5 dakika


Hıdırellez Böreği

Baharın Bolluğuna Niyet

Hıdırellez Böreği

Hıdırellez böreği tarifi veriyorum bugün. Hepimizin hasretle beklediği baharın, bolluk ve bereketin habercisi Hıdırellez nihayet geldi. Siz de benim gibi sabırsızlananlardansanız eğer, şimdi bu coşkuyu doyasıya yaşama zamanı.

Baharın habercisi Hıdırellez içinde bir çok ritüeli barındırıyor. Yörelere ve bölgelere göre değişkenlik gösterse de bir çok ritüel günümüzde birçok insan tarafından aynı şekilde uygulanıyor.

Bunlardan bazıları gül ağacının dibine istediğin bir dileğini çizmek, gece camın dışına süt koymak ve sabah o sütün çiğ taneleri ile mayalanmasını ummak. Gelinlik çağa gelmiş kızların gelinlikle köprü üzerinden geçmesi, evlenme çağındaki erkeklerinse geniş ve boş bir araziye yüzük fırlatmaları.  Hıdırellez günlerinde dikiş dikmemeye ve makas kullanmamaya dikkat edildiğini biliyor muydunuz? 

Ya yemek ve piknik? 

Genellikle piknik. Bolluk, bereket ve baharın simgesi Hıdırellez de birçok bölgede insanlar pikniğe gitmeyi tercih ediyor. 

Gıda ve yemek üzerine olan ritüeller; her bölgenin kendi örf, adet, coğrafi ve fiziki şartlarına göre zamanla değişmiş ve evirilmiş olsa da; Yine yaygın olarak evlerde hamuru mayalandırarak yapılan ekmekler, el açması börekler başı çekiyor. 


YÖRELERE GÖRE HIDIRELLEZ YEMEKLERİ 

Hıdırellez’in esas yemeği kuzu eti olmasına rağmen başka yemekler de yapılırmış.

MARMARA BÖLGESİ

Yaprak sarması, kuzu-oğlak çevirmesi, keşkek, Hıdırellez salatası, haşlanmış yumurta, börek çeşitleri, pilav, lokma, kuzu dolması, peynir helvası, taze bakla, köfte, kağıt kebabı, etli bulgur pilavı, mısır haşlaması.

KARADENİZ BÖLGESİ

Baklalı dolma, keşkek, sac yağlısı, kalburabastı, kuzu dolması, ısırgan çorbası, pancar sarması, mayıs helvası, fasulye pilakisi, patates piyazı, katlama, kabak ve ıspanak böreği, Hıdırellez çöreği, biberli çorba, mıhlama, erik pekmezi.

EGE BÖLGESİ

Peynirli ve tahinli kıymalı pide, zeytinyağlı dolma, haşhaşlı katmer, höşmerim, börek, libada dolması, peynirli ocak bükmesi, akıtma, keşkek, oğlak ve keçi çevirmesi, Hıdırellez halkası.

AKDENİZ BÖLGESİ

Kuzu çevirme, börek, dolma, aşure, dövme çorbası, etli kömbe, kuzu dolması, peynirli pide, düğün çorbası, güveç.

ORTA ANADOLU

Hamur işleri, pilav çeşitleri, kuzu çevirmesi, ekşili bamya, yaprak dolması, hindi, kuzu kızartma, çerkez tavuğu, sac arası, nohutlu ekmek, madımak.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Çörek, hasıl, pilav, et, çevreye özgü yemekler, etli ve yağlı yemekler, tuzlu ekmek, dilek yemeği, keşkek, hasıl, kömbe, kavurmalı bulgur pilavı, kaburga, yumru köfte, kavut, ayran aşı.

GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Yaprak sarma, etli pilav, pekmez şerbeti, şiş kebabı, çiğköfte, bastık, çerez, un helvası.

—==0==—

ÖRNEĞİN;

Mardin’de hemen her evde aynı yemek pişermiş. Yemek sadece frik bulgur, yağ, tuz ve radika ile pişirilirmiş. İsteyen daha çeşnilendirse de (soğan, salça, nane, domates, yeşil biber, sarımsak, kekik vs.) temel yemek buymuş.

Denizli’nin yemeği keşkek, İzmir’inki pilav olarak geçiyor Isparta’da ise yöreye has olarak bulamaç, pirinç ve bulgur çorbaları, kuru fasulye, nohut, mercimek, yaprak sarması, balık ve börek daha çok tercih ediliyor.


NİYETİMİZ EVRENDE ÇOĞALSIN

5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece başlayıp 8 Kasım’a kadar devam eden Hıdırellez zamanının ilk üç günü ritüeller genellikle yapılmaya devam eder. Hiç zamanınız yoksa, bir çok ritüeli yapamayacaksanız bile en ön emlisini yapmaya hala zamanınız var. Kapatın gözlerinizi, açın kalbinizin kapılarını ve dökün içinizi sonsuz evrene. Sonsuz enerji kucaklasın sizi. Düşünceleriniz sözlere, sözleriniz niyetlere, niyetleriniz gerçeğe dönüşsün. Bolluk, bereketi çağırın hayatınıza, derin bir nefes alın ve aksın gitsin tüm enerjiniz sonsuzluğa…

NEDEN MAYALI HAMUR YAPIYORUZ?

Hıdırellez de mayalı hamurun tercih edilir; çünkü hamur kabarıp mayalandıkça çoğalır, bereketlenir. Bu sebeple Hıdırellez de mayalı tariflerin yeri çok ayrı görülür.

Börek çeşitlerinden ise en çok kabaklı ve ıspanaklı olanları tercih edilir. Kabak böreği daha çok Karadeniz bölgesinde tercih edilir ve kabak, balkabağıdır. Kabaklı bu tarif börek olarak geçse de aslında içinde şeker vardır ve tatlı bir börektir. Ispanaklı böreği en çok tercih eden bölge ise Akdeniz ve Ege bölgesidir. Son yıllarda Türkiye’nin birçok bölgesinde de severek yapılır ve tüketilir. Ben de Hıdırellez böreği tarifimde ıspanağı tercih ettim. Siz kendi yöresel lezzetlerinize ve damak tadınıza göre tabi ki değiştirebilirsiniz.

El açması bir tarif bu ama gözünüz korkmasın, akışa bırakın kendinizi ve sadece uygulamaya odaklanın, sonuç çok güzel olacak. Güvenin bana, çabucak halledeceksiniz.

Hıdrellez Böreği Malzeme Listesi

Hamur için Malzemeler (Bardak ölçüsü 200 ml)

  • 6 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin

  • 700 gram ıspanak (2 demet ıspanak)
  • 150 gram beyaz peynir
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı (silme) tuz

Yufkaların Arasına Sürmek İçin 

  • 1 su bardağı+1/2 çay bardağı sıvıyağ

Bezeleri Açmak İçin 

  • 2 su bardağı un

Hıdırellez Böreği Yapılışı

  • Mayalı börek hamuru olmasına rağmen, mayalandırmadan böreği açmaya başlayacağız. Böreğin içinde kullanacağınız iç malzemesini hazırlayarak başlayın.
  • Ispanakları bol su içerisinde güzelce yıkadıktan sonra fazla suyunu süzdürün. Bu işlem önemli. Zira ıspanakları doğradıktan sonra gereğinden fazla sulanmaması gerekiyor.
  • Ispanakları ince ince doğrayın. Tuz serperek bir miktar elinizle ovun. Yumuşaması ve kabarıklığının bir miktar azalması için.
  • Beyaz peyniri bir çatal yardımıyla iyice parçalayın ve ıspanağa ekleyin.
  • Karabiberi de ekleyerek karıştırın.
  • Şimdi sıra böreğin hamurunu yoğurmaya geldi.
  • Bir bardakta ılık su içine kuru mayayı dökün ve şöyle bir karıştırdıktan sonra 15 dakika kadar aktif hale gelmesini bekleyin.
  • Derin bir yoğurma kasesinin içine mayanızı, tuzu ve yavaş yavaş unu ekleyin. Yoğurmaya başlayın.
  • Ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edeceksiniz.
  • Tezgah üzerinde hamurunuzu silindir şekline getirin ve 8 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı tezgah ve elinizin arasında yuvarlayarak beze haline getirin.
  • Hamur bezelerini teker teker tezgahta açacaksınız. Bezenin altına ve üzerine bol miktarda un serpmekten çekinmeyin. Mayalı hamurlar unu sever.
  • Hamuru oklava yardımıyla ileri, geri hareketlerle ve hamurunuzu döndüre döndüre tatlı tabağı büyüklüğünde yuvarlak şekilde açın.
  • Bütün bezeleri aynı şekilde açın.
  • Bezelerinizi yine tek tek oklavaya sarıp ve sonra iterek iyice açın. Hazır yufka büyüklüğünde olmalı.
  • Bu ölçülerden büyük bir tepsi börek çıkıyor.
  • Açtığınız yufkanın üzerine 2-3 kaşık yağ sürüp tüm hamura yaydırın.
  • İç harcınızı yufkanın her yerine gelecek şekilde yayın ve çok çok sıkı olmayacak şekilde bir kenarından sarmaya başlayarak, fitil yapın.
  • Eğer yuvarlak bir tepside yapacaksanız, uzun fitilinizi dolayarak gül böreği gibi tepsinin ortasından dizmeye başlayın. Dikdörtgen bir tepsi kullanacaksanız, yan yana fitillerinizi dizebilirsiniz.
  • Tepsideki böreğin üzerine sıvı yağ sürün. Dilerseniz yağınıza yumurta ve yoğurt ta karıştırabilir, o şekilde sürebilirsiniz.
  • 200 C önceden ısıtılmış alt-üst fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Ilıdıktan sonra dilimleyerek servis yapın ve “bolluk berekete niyet ediyorum” deyin.
Hıdırellez Böreği

Besin ve Enerji Değeri

Protein %12 – Yağ %22 – Karbonhidrat %66

Aşırıya kaçmadan, dikkatle tüketmeye özen göstermesini tavsiye ediyoruz.

Afiyet olsun güzel insanlar ❤️

Q’Chef

Diğer tariflerimizi incelemeyi unutmayın. Görüşmek üzere

Görseller Sonachgefuehl sitesinden alınmıştır. 

Önerilen Tarifler -> Sütlaç

Önerilen Yazılar-> Hızır Günleri, Hıdırellez, Hıdrellez Şenlikleri


Like it? Share with your friends!

Kübra Sarı Demirtaş
Bir Mete'or Annesi. Sağlıktan lezzete uzanan yolda bir Chef. Yemeyi, yedirmeyi, gezmeyi keşfetmeyi çok seven bir hayvansever. Vazgeçilmezi Kedi Mabel.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments