İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma ya da inkontinans çözümsüz mü? Asla değil… Kişinin hayat kalitesini etkileyen bu sağlık sorununun tedavisi mümkün elbette.


5 dakika


İdrar kaçırma ya da diğer ismiyle inkontinans çözümsüz mü? Asla.. İstemsiz idrar kaçırmak, alışmak zorunda olmadığımız bir sorun. Kişinin hayat kalitesini etkileyen bu sağlık sorununun tedavisi mümkün. Haftanın konusu pelvik taban kas eğitimi. Hepimizin bildiği gibi eğitim şart 🙂

İdrar Kaçırma ya da İnkontinans Nedir? Neden olur?

İnkontinans, istemsiz idrar kaçırma şikayeti olarak tanımlanmaktadır. İnkontinans yaygın bir problemdir ve kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Görülme sıklığı, artan yaşla artmaktadır. 70 yaş üzeri yaklaşık her 3 kadından biri etkilenmektedir. İdrar kaçırma bütün yaş gruplarındaki kadınlarda farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Ancak idrar kaçırma, yaşlanma sürecinin normal bir sonucu değildir.

İnkontinans, sosyal ve psikolojik etkilenimlere yol açarak bireylerin sosyal ve fiziksel aktivitelerini kısıtlamaktadır. Bu da sosyal izolasyona sebep olabilir. İdrar kaçırma kişilerin rahatlıkla konuşamadığı bir durumdur. Hayat kalitesini etkileyen bu problemden kurtulup özgür bir yaşama dönebilmek için size günümüz tedavilerinden bahsetmek istiyorum. Fakat öncelikle pelvik taban nedir ve inkontinans sebepleri nelerdir?

Pelvik taban ve önemi

Pelvik taban kasları halk arasında leğen kemiği olarak bilinen Pelvis kemiğinin tabanında yer alır. Ayrıca tıpkı bir hamak gibi burada bulunan mesane, rahim, kalın bağırsak ve prostat gibi organları desteklemektedir. Desteklediği organların normal anatomik pozisyonlarını koruma, idrar tutma, dışkılama ve cinsel fonksiyonda da önemli bir rolü vardır. Pelvik taban kaslarının fonksiyonunu gerçekleştirebilmesi için vücuttaki diğer kaslar gibi kasılabilme ve gevşeyebilmesi gerekmektedir. Fakat gebelik, doğum, menapozla birlikte oluşan hormonal değişiklikler ve ilerleyen yaşla birlikte pelvik taban kasları da zayıflamaktadır. Ayrıca kronik kabızlık ve obezite de pelvik taban kaslarının zayıflamasına sebep olmaktadır. Zayıf pelvik taban kasları idrar kaçırma sebeplerinden birisidir.

İdrar kaçırma ya da inkontinans tipleri

  • Stres üriner inkontinans: Öksürme, hapşırma ve fiziksel zorlanma gibi karın içi basıncını arttıran aktivitelerde istemsiz idrar kaçırma.
  • Urge üriner inkontinans: Ani sıkışma hissiyle beraber idrar kaçırma.
  • Mikst tip üriner inkontinans: Stres ve urge tip üriner inkontinansın birlikte görülmesidir.

Egzersizle iyileşmek mümkün

Özellikle kadınlarda bu problemlerin oluşmasını önlemek ya da oluşan sorunu gidermek için pelvik taban kas eğitimi çok önemlidir. Pelvik fizyoterapi yöntemlerinin  genel amacı, hastaların daha az kısıtlama ve katılım problemi yaşamasıdır. Ayrıca kas eğitimi ile kişinin fonksiyonelliğinde artış hedeflenir. Egzersizler kişiye özeldir. Aynı şikayet bile olsa semptomların değişkenliği egzersiz programını etkileyebilir. Size uygun olan egzersizlerin faydasını görebilmek için en az 6 ay düzenli egzersiz yapmalısınız. Nefes egzersizleri karın içi basıncı dengelemek için çok önemlidir. Ayrıca klinik pratikte, pelvik taban kaslarının nasıl kasılacağını öğretmek ve hastanın motivasyonunu sürdürmesine destek olmak için biyofeedback cihazlarından da yararlanılmaktadır.

Pelvik taban kas eğitimi, fizyoterapi yaklaşımlarında birinci basamak tedavide yer almaktadır.

İdrar kaçırma hayatın hiç bir döneminde normal değildir. Tedavisi mümkün olan bu sorununuz için mutlaka fizyoterapistinize danışın.

Sağlıklı günler diliyorum.



Like it? Share with your friends!

Fzt. Zeynep Demir
Fizyoterapist. Sağlığın kendini sevmekle başladığına inanan bir şifa aşığı. Keremin ve iki kedinin annesi

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments