
İnsanın Anlam Arayışı
Man’s Search For Meaning
Victor E. Frankl
.. insanı en çok yaralayan şey (ki bu hem yetişkinler hem de cezalandırılan çocuklar için geçerlidir) fiziksel acı değil, haksızlığın, mantıksızlığın verdiği ruhsal ıstıraptır.
Tanıtım Bülteninden

İnsanı en çok yaralayan şey fiziksel acı değil, haksızlığın, mantıksızlığın verdiği ruhsal ıstıraptır.
20. yüzyılın önde gelen psikiyatrlarından Viktor Frankl, otuzun üzerinde yabancı dile çevrilen ve bütün dünyada 12 milyondan fazla satan İnsanın Anlam Arayışı’nda, kurucusu olduğu logoterapinin ilkelerini, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampındaki deneyimleri eşliğinde anlatmaktadır.
Okurlar, Frankl’ın tasvir ettiği toplama kampının, dünyayı daha büyük bir hapishane olarak kavramamızı sağlayacak parlak bir metafora dönüştüğünü fark edecektir. Gasset, Heidegger ve Sartre’dan aşina olduğumuz düşünceler ışığında, varoluşun çetin koşullarında “anlam”ı keşfetmemize yardım edecek süreci anlatan Frankl, “İnsanı insan yapan nedir?” sorusuna da yanıt vermeye çalışıyor.
“Gerçekten ihtiyaç duyulan şey, yaşama yönelik tutumumuzdaki temel bir değişmeydi. Yaşamdan ne beklediğimizin gerçekten önemli olmadığını, asıl önemli olan şeyin yaşamın bizden ne beklediği olduğunu öğrenmemiz ve dahası umutsuz insanlara öğretmemiz gerekiyordu. Yaşamın anlamı hakkında sorular sormayı bırakmamız, bunun yerine kendimizi yaşam tarafından her gün, her saat sorgulanan birileri olarak düşünmemiz gerekirdi. Yanıtımızın konuşma ya da meditasyondan değil, doğru eylemden ve doğru yaşam biçiminden oluşması gerekiyordu. Nihai anlamda yaşam, sorunlara doğru çözümler bulmak ve her birey için kesintisiz olarak koyduğu görevleri yerine getirme sorumluluğunu almak anlamına gelir.”

İnsanın Anlam Arayışı (Man’s Search For Meaning)
Detaylar
- Yazar: Viktor E. Frankl
- Tür: Felsefe-Düşünce, İnsan ve Toplum, Psikoloji
- Yayınevi: Okuyan Us Yayınları
- Çevirmen: Selçuk Budak
166 Sayfa
Teknik Detaylar
- Baskı tarihi: 2019
- Format: Karton kapak
- ISBN:9786054054206

Kısa Kısa
- Bitirilecek ne kadar çok acımız var..
- … Ama gözyaşlarından utanmamız gerekmiyordu. Çünkü gözyaşları, bir insanın, cesaretlerin en büyüğüne, acı çekme cesaretine sahip olduğuna tanıklık ediyordu...
- İnsanın acısı gazın hareketine benziyordu. Belli miktarlarda gaz, boş bir kutuya pompalandığında kutu ne kadar büyük olursa olsun onu tamamen ve eşit dağılım göstererek doldurur. Aynı şekilde ıstırap ister küçük ister büyük olsun insan ruhunu ve bilincini tamamen doldurur.
- Aptalca çıplak yaşamımızdan başka kaybedecek hiçbir şeyimiz olmadığını biliyorduk.
- Kimse başka bir insanın derinliklerini onu sevmediği sürece kavrayamaz.

İnceleme Notlarım
Toplama kampları …
Her şeyini mi kaybeder insan; ailesini, gülümsemesini, kıyafetlerini, açlığını.. Ya kaybettikten sonra hayatta kalırsa..?
Yaşamında anlam bulamayanlar için çok derin satırlar içeriyor.
İnsanın anlam arayışı kitabını mutlaka okumalısınız. Hem de umudunuzu kaybettiğiniz ya da “bunaldığınız” her anda.
Sayenizde okudum efendim.çok güzel bir kitap.okumayı seven herkesin kütüphanesinde olması gereken bir kitap.teşekkürler