Iskenderiye Kütüphanesi. Dünya’nın en büyük arşivi, Bilim yuvası, en özel kütüphane, pek çok keşfin merkezi. Kaşiflerin barınağı iskenderiye.


5 dakika


Pırlantadan alınmayan vergi, kitaptan alınıyordu; çünkü pırlanta alandan değil, kitap okuyanlardan korkuluyordu.

Emile ZOLA

En Büyük Kütüphane; İskenderiye...

Tarihin gelmiş geçmiş en büyük kütüphanesi İskenderiye Kütüphanesi..

Müzesi, bilim insanlarına yuva olması, ve “Dünya’nın tüm kitaplarına ve de hatta orijinallerine sahip olma hedefi” ile bilinen en büyük kütüphane..

Tahrip olana kadar, “Dünya’nın en büyük arşivi”


Kuruluşunun MÖ 3. yy başlarında olduğu zannedilen İskenderiye Kütüphanesi; Büyük İskender’in en büyük hayali olmasına rağmen maalesef kendisinin inşaatına bile yetişemediği biliniyor.

1995 – 2002 yılları arasında “aynı yer” olduğu düşünülen aşağıda harita bilgisini bulabileceğiz İskenderiye Limanı’na inşa ediliyor yeni kütüphane.

Belki bir rol model, belki anı, belki belki pek çok sebep için..

Yeni kütüphanenin tüm organizasyonları ve hakkındaki her şey için resmi internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz. 


Bilgi en büyük güç

Okuma !” derdi rahmetli Müşavir, Erol Abim bana. “Okuma kızım. Okudukça; bilmeyi reddedenlerle, farkında olmayanlarla aranda mesafeler oluşur; okudukça mesafeler uçurum olur. Yalnız kalırsın okuma”

Gencim o zamanlar tabi. Kitapsız geçen saatim yok. Anlayamıyordum bu incelikli mesajı. “İnsanlar neden kitap okumak istemez ki” diyordum kendi kendime.

Daha okuma yazma bilmeden bulduğum her kağıdı okuttururmuşum babama “ne yazıyor burada” diye.. Annem sayesinde okuma ağacında elması ilk açan öğrenci olmaktan da her daim gurur duymuşumdur. Hatta geceleri “artık yeter, gözlerini bozacaksın” dedikleri zaman yorganın altında fenerle okuduğum zamanlar, daha dün gibi. Ve öyle böyle de değil; Mesela tarihle ilgili bir araştırma okuyorsam onu her görüşe ait kitap üzerinden okumalıyım, o kadar..

Hala “kitap” en sevdiğim hediye. Doyamayacağım alışveriş konusu. Bir de okumadığım zaman kendimi hasta hissettiğim de doğrudur.. ?

İskenderiye Müzesi

Kütüphanenin saray yakınlarında ve limanda olduğu biliniyor. Ama bizim bildiğimiz “kitap” dolu olması dışında pek çok özelliği de var. Bir yaşam formu adeta.

Botanik bahçelerinde tüm ülkelerin bitki ve de hatta hayvan örnekleri mesela. Rasathane, Otopsinin ilk adımlarından anatomi salonu. Her konuda ayrı özel bir alanı. Edebiyat, matematik, fizik.. Arşimet’in burada mekanik okulu kurduğu bile söyleniyor.

Matematik bilgini Öklides, mekanik bilimci Arkhimedes, tıp bilimci Herofilos, gök bilimci Eratosthenes, Batlamyus gibi isimler bu kütüphanede çalışmışlardır.

Wikipedia

Ve Yangınlar

Rivayetler yangınlar üzerine kurgulanmış. Her medeniyet de bir diğerini suçlamış. Hepsinde genel özet “din elden gidecek” kaygısı. Sonrasında bu yargılardan vazgeçilmiş tabi. Ama elde ne kadar az veri kaldı, orası meçhul.

İnsanoğlunun en büyük cehaleti “tehdit algılıyorsan yok et” Zavallı insanoğlu her okuduğu; “koşulsuz şartsız artık onun yaşam biçimi olacak” zannettiği için sanırım bunca öfke.. Kurulan o okullarda, yapılan o araştırmalarda kim bilir neler kayboldu.

Oysa gerçek dindarlar; öfkeden uzak, cehaletle savaşan, bilime ışık tutan insanlar. Örnek Müslümanlıkta ilk emir “oku“.

Başkasının ne dediği değil, senin ne kadar okuyup, araştırıp, öğrendiğin gerçek olan..


Velhasıl bir İskenderiye Kütüphanesi geçmiş buralardan. Keşke geçmişe gidebilme olanağımız olsa ve sanal da olsa gezebilsek koridorlarında, derslerine göz ucuyla bile olsa ucundan bakabilsek.. Seyretsek aşkla kendinden geçip, kendini kaptıran o insanları..


Son olarak karşınızda 4-5 dakikalık bir video. Keyifle izlemenizi dilerim. 

Elizabeth Cox – (TED) – İskenderiye Kütüphanesi

Sözün Sonu

Çünkü okumak, zihninizden ruhunuza bir yolculuk.. Çünkü okumak kuşlar gibi başka diyarlara gitmektir. 

?‍♀️


Like it? Share with your friends!

ilknur.tv

Efdal ve İlker'in annesi, Kerim'in kıymetlisi 1998 yılından bu yana "Kurumsal Hayat"ta yönetiyor ve organize ediyor. Sosyal Farkındalık ve Sorumluluk için, her alanda, "sanatla" çaba sarf ettiğini düşünüp; BiRiKiYOR

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments