Bu günlerde İstanbul pek çok sergiye ev sahipliği yapıyor. Seçtiğimiz örneklerle keyifli bir tura ne dersiniz?


5 dakika


İstanbul’da 5 mekan 5 sergi

Bu günlerde İstanbul ve özellikle Taksim Beyoğlu hattı birçok sergiye ev sahipliği yapıyor. Solo sergilerden, farklı disiplinlerdeki çeşitli sanatçıları buluşturan karma sergilere kadar, çok sayıda sergiyi izleme olanağı bulunmakta. Birçok seçenek arasından seçtiğimiz bu sergilerle bir tura çıkmaya ne dersiniz?


Birlikte Var Olmak - AKM

01 – Birlikte Var Olmak – Atatürk Kültür Merkezi

14 Ocak – 24 Şubat 2022

Kuratör Beste Gürsu sergiyi anlatıyor

İstanbul’un simge mekanlarından olan AKM, yeniden yapımı sonrası düzenlediği sanat etkinlikleri göz dolduruyor. Bu amaçla düzenlenen ilk çağdaş sanat sergisi, ‘Birlikte Var Olmak’ 10 ülkeden 20 sanatçının katılımı ile uluslararası olma özelliğini taşıyor. Tabularasa Transnational Art Platform  tarafından projesi yapılan, küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı sergi, 14 Ocak- 24 Şubat 2022 tarihleri arasında AKM Galeri’de gezilebilir.

‘Ben’in ‘biz’e dönüşmesinin temelinde yatan kültür, insanların ruhsal, düşünsel ve davranışsal süreçlerinin ortaklaşmasıyla oluşur. Her canlı iklim değişikliklerinden/suçlarından derinlemesine etkileniyorken, ‘ortak dünya kültürü‘nü benimsemekten yani birlikte var olmayı başarmaktan başka bir çözüm düşünülemez. Sanat çevresel yıkımın kavranması için de en doğru iletişim kanallarından biri

02 – Ten, Beden, Ben – SALT Beyoğlu

09.12.2021 – 03.04.2022


Ten Beden Ben
İstanbul’da 5 mekan 5 sergi. Salt Beyoğlu; Ten Beden Ben

İpek Duben’in 1980’lerin başındaki resim ve desenlerinden 2020 tarihli Angels and Clowns‘a dek birçok eserini barındıran sergi Salt Beyoğlu’nda gezilebilir. Erkek şiddetinden toplumsal cinsiyete, yerinden edilme ve göçten tüketim alışkanlıklarına uzanan konuları irdeleyen sanatçı, kendi beden imgelerinden esinle Ten, Beden, Renk adıyla sanat severlerle buluşuyor. Sergi 3 Nisan 2022 tarihine kadar Salt Beyoğlu’nda.

Kuratör Beste Gürsu sergiyi anlatıyor

03 – İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm! – Pera Müzesi

23.11.2021 – 06.03.2022


Istanbulda-Bu-Ne-Bizantinizm-Populer-Kulturde-Bizans
İstanbul’da 5 mekan 5 sergi – İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm

İstanbul Araştırmalar Enstitüsü’nün Emir Alışık küratörlüğünde hazırladığı sergi Bizans’ın popüler kültürdeki eklektik varlığını keşfe çıkıyor. Bizans’ın 19.yy. ve 20. yy. başında akademik ve arkeolojik yeniden keşfi çeşitli sanatsal ifade ile yeni anlatım araçlarına ulaştı. Bu olguyla sergi, Bizans’ın popüler kültürle etkileşimini, Bizans’ı temsil etmek için seçilen motifleri, görsel sanatlar, edebiyat, metal müzik, çizgi ve grafik roman, video oyunları, film ve moda üretimlerinden örneklerle keşfediyor. Sergi, 6 Mart 2022 tarihine kadar Pera Müzesi‘nde görülebilir.

Kuratör Emir Alışık sergiyi anlatıyor

İstanbul’da 5 mekan 5 sergi

04 – Füg – Zilberman

16.12.2021 – 12.02.2022


Füg - Zİlberman
İstanbul’da 5 mekan 5 sergi – Füg Zilberman

Zilberman Galeri, Mısır Apartmanı’nın 3.katında bulunan ana galeri mekanında Başak Bugay’ın Füg isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Füg, ismini Latince ‘uçmak’ anlamına gelen ‘fuga’dan türemiş “füg” sözcüğünün psikolojideki karşılığından alır. Sanatçı Başak Bugay’ın ilham aldığı ‘disosiyatif füg’ olgusu bir tür bellek kaybı olan amnezinin izlerini taşır ve kişinin benliğinden ayrılmasını ya da uçup gitmesini ifade eder. Sergide yer alan karışık teknik heykeller ve mürekkep desenler, gerçek sanılan rüyalar gibi arafta, kendi iç dünyalarında asılı kalmış figürleri sahneler. Sergi 12 Şubat 2022 tarihine kadar Zilberman Galeri’de gezilebilir.

Başak Bugay sergiyi anlatıyor

05 – Candeğer Furtun – Arter

16.09.2021 – 17.04.2022


Candeğer Furtun
İstanbul’da 5 mekan 5 sergi – Candeğer Furtun (Arter)

Seramik sanatının önemli temsilcilerinden Candeğer Furtun’un resrospektif sergisi Arter’de 17 Nizan 2022 tarihine kadar sanatseverlerle buluşuyor. 1960’dan beri forma ve malzemeye dair özgün bir yaklaşımla eserler üreten sanatçı, yaşamsal, tarihsel, toplumsal, felsefi ve siyasal sorunlardan beslenmektedir. Sergi, sanatçının üretiminde sıklıkla referans verdiği kavramlardan biri olan “kabuk” kavramı etrafında kurgulanıyor. Furtun’un sanatında biçimsel ve düşünsel bir öneme sahip olan doğa ve beden temaları öne çıkıyor.

Beyoğlu’nda listelediğim bu sergilere Meşher’deki ‘Ben-Sen-Onlar’ adlı sergiyi eklemek mümkün tabii. Kadın sanatçılardan oluşan bu sergiyi de izlemenizi tavsiye ederim.

Sanat dolu günler dileğiyle.


Like it? Share with your friends!

Nazan KUMLALI

Okur gezer keşfeder aynı zamanda sanat sever. 2010 yılından beri Ofiste Sanat organize eder.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments