İstanbul’u Seyret
Bu satırları, yüzyıllardır çok özel bir şehir olan İstanbul için yapılmış, önemli bir proje için hazırlıyorum.
Sizin de gönlünüzden geçen; “Evet mutlaka yapılmalı” dediğiniz hayalleriniz olmuştur mutlaka. Bir gün karşınıza çıktığında ise “vallahi ben bunu düşünmüştüm” dediğiniz. İşte bahsedeceğim bu site de benim için, tam olarak böyle oldu. Gururla ve büyük bir heyecanla izledim.
Ne kadar zamanda hazırlandı bilmiyorum ama, çok büyük bir emek ve çalışma olduğu ortada… Arşivlerinden belediyecilik hizmetlerine, yazılımından, emek veren tüm kıymetli insanlara tekrar ve tekrar yürekten teşekkür ederim. Böylesi mühim bir kente, böylesi bir seyir terası kazandırdığınız için.
İstanbul’un Dijital Seyir Terası
İnsanı, trafiği, gürültüsü, hareketi hiç bitmiyor doğru. O geçmişten geleceğe, herkesin gönlünde ayrı bir yeri olan, kadim bir kent. Ve sorduğunuz zaman herkesin imrenerek anlattığı İstanbul’u farklı…
Mesela Kapalıçarşı’nın kokusunu içinize çekmek… Ya da şairin de dediği gibi, O’na bir tepeden bakmak… Bir zamanlar Beyoğlu’nda bir anda durup, gözlerinizi kapatarak sesini dinlemek… Denize yakın, müzelerinde, kasırlarında, yeşillerinde olmak… Galata’ya ya da diğer kulelerine gitmek… Dedim ya, kime sorsanız herkesin gönlünde ayrı bir yeri olacak dinlediğiniz…
Mesela şahsen, Mısır Çarşısı’nda kendimi kaybedip, Kapalı Çarşıya selam vermeyi çok özledim. Ortaköy’de, sahaflarda, Galata’da olmayı özledim. Son ziyaretimiz Mihrabat Korusu ile başlayıp, Kanlıca’da mola verip, Kalamış’ta sonlanmıştı. Ondan bir önceki, Yerebatan, Sultan Ahmet, Ayasofya güzergahı ile… Mesela Garipçe’de olmak için bile bir günü boşa ayırmamız gerekmişti.
Taşından, toprağına gezmelerle bitiremeyeceğimiz kültür denizi İstanbul…
Artık gururla anlatmak zamanı. Benim gibi İstanbul’u özleyen herkes için gelsin.
Hedef İstanbul’u Seyretmek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 5 farklı başlık altında toplamış dijital seyir terasını.
Turistik Kameralar, İstanbul Albümü, Panorama İstanbul, İstanbul Haritası ve Zaman Makinesi
Hepsi ayrı ayrı o kadar güzel ki. Fazla vaktinizi de almadan elimden geldiğince, hızla anlatmaya çalışayım. Size tadını çıkarmak kalsın. ?
Önce Turistik Kameralar ile “İstanbul’u Seyret”
Yani canlı canlı izleyebilmek imkanı. Kokusunu ya da sesini duyamasak da, izleyebilmek, görebilmek imkanı. Üstelik pek çok yer var, ve sanırım eklenmeye de devam edecek. Mesela Dragos da güneşi batırmak ya da kız kulesinden denizi seyretmek güzel olmaz mı? Belki Pierre Lotti ya da Emirgan… Canlı canlı! Üstelik hangi kamerayı seçersek seçelim, altında harita bilgisi, sesli ve yazılı bilgilendirmeleri de mevcut.
Şimdilik kamera listesi şu şekilde. Anadolu Hisarı, Beyazıt Kulesi, Beyazıt Meydanı, Çamlıca, Dragos, Emirgan, Eyüp Sultan, Hidiv Kasrı, Kadıköy İskele. Kapalı Çarşı, Karaköy, Kız Kulesi, Küçükçekmece, Miniatürk, Metrohan, Mısır Çarşısı, Ortaköy, Pierre Lotti, Salacak. Sepetçiler Kasrı, Sultan Ahmet, Taksim, Ulus Parkı, Üsküdar…
Panorama İstanbul

İsterseniz sol üst köşede ki haritadan, ya da sağ alt köşedeki liste halinde sıralanmış alanlardan seçim yapabilirsiniz.
Gigapixsel Panorama Görüntüleri ve az önce yukarıda geçen canlı kamera görüntüleri içinde istediğiniz gibi gezinti yapabilirsiniz…
Şehir Haritası ve Sürprizleri
Teknolojinin gelişmesi ile şüphesiz kentlerimizin haritacılığı da gelişti. Kazı çalışmalarından, trafik durumuna, nöbetçi eczanelerden istediğiniz özelliğe göre arama yapmak, artık tüm belediyeler için mümkün.
İstanbul’u seyret projesi içinde yer alan şehir haritası bölümünde benim çok beğendiğim iki özelliği aktarmak istiyorum. Birinci şehrin hikayesi, ikincisi sokaklar ve yıllara göre cadde gezintisi…
Şehrin Hikayesi
Haritacılığa bol miktarda kültür, tarih ve sanat eklemeyi başarmışlar. Hani her şehrin hikayeleri vardır ancak İstanbul’un Hikayeleri saymakla bitmez. İstanbul’u hikayeleriyle seyretmek isteyenler için harika bir çalışma.
Mesela bir kaç başlık… Yeditepe İstanbul, Tarihi Selatin Camiler (Sultanların Yaptırdığı Camiler) Saraylar, Kuleler ve Hisarlar, Köprüler, Tarihi Çarşılar. Kasırlar, Su Kemerleri ve Sarnıçlar, Müzeler, Kiliseler ve Sinagoglar, Sahabe Kabirleri, Köşkler, Yalılar, Hamamlar. Ya da Tarihi Okullar, Meydanlar, Anıtlar ve Heykeller, Güneş Saati, Saat Kulesi, Sur Kapıları…

Sol üst tarafta bulunan menüden hikayeleri seçin. Karşınıza yukarıda yazmaya çalıştığım başlıklar çıkacak. Ben örnek olarak kasırları seçtim.

Harita üzerinde tüm kasırlar listeleniyor. Sağ tarafta ise, önce genel olmak üzere, tek tek bütün kasırlar hakkında bilgi veriyor. Ayrıca varsa, yapıya ait internet sitesi ve benzeri bilgiler de paylaşılıyor.
Zaten harita üzerinde olduğunuz için, dilerseniz rotadan trafik bilgisine kadar da her şeyi kendiniz için planlamanız da mümkün…
(* buradan öğrendiğim bir bilgi. Kasır; yabancı kültürlerdeki şato ile eşleştirilen, hanedanın yaptırmış olduğu sayfiye yerleri demekmiş)
Şehirde Panoramik Tur
Google Street View gibi, sokaklarında sağa sola gidebildiğimiz bir uygulama. Üstelik var olan çekim yıllarını da seçebilme imkanımız var.

Sol üst taraftaki menüden, bu sefer panorama düğmesine tıklıyoruz. Ve harita birden mavi yollarla kaplanıyor. Bu mavilikler oralarda panoramik çekimin yapıldığı anlamına geliyor.

Sonra ister karadan, ister denizden gelsin panorama keyfi…
Harita üzerinde de nerede olduğunuzu ve hangi yönlerde hareket ettiğinizi takip edebiliyorsunuz.
Son Olarak, Zaman Makinesi
Bu arada, “İstanbul Albümü” henüz hazırlık aşamasında olduğu için değinmedim. Ama bende merakla bekliyorum.
Geldik, arşiv fotoğrafları ile buram buram tarih kokan, bambaşka bir seyir keyfine… Sanırım en fazla bu bölümü sevdim.

Öncelikle sizi bir filtre karşılıyor. 1850 – 1995 yılları arasında istediğiniz gibi seçim yapabiliyorsunuz. Ben örnek olarak 1850 – 1880 yılları arasını seçtim. (Görüntü üzerinde çıkan sayılar, o bölgede kaç adet görsel olduğunu gösteriyor)

Seçtiğiniz noktalar, sizi o döneme ait görsellere götürüyor. Arşiv sahibi ve çeken bilgisi de eklenmiş.
Yani bu seferde İstanbul’u tarihi fotoğrafları ile seyretme imkanına doyuyoruz…
Sözün Sonu
Elimden geldiğince, gördüğümde çok heyecanlandığım İstanbul’u Seyret internet sitesini anlatmaya çalıştım. Ve sanırım şu ana kadar hazırlamış olduğumuz Dijital Gezilerin en kapsamlı olanı…
İstanbul! Herkesin gönlünde var oluş şekli farklı. Kimi zaman 8000 yıllık tarihini sanat eserleriyle andığımız efsane şehir. Kah adalarını, kah boğaz şeridini gezdik kimi zaman.
“Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer” demişti ya; İstanbul Şairi, bir tepeden bakarken Aziz İstanbul’a, öyle bir şey işte.
Vedat Türkali ustanın Bekle Bizi İstanbul demesi gibi, Nazım ustanın Hep Kahır demesi gibi özlenen bu şehir…
İşte şimdi tüm dijital halleriyle parmaklarımızın ucunda…
Fikir aşamasından geliştirme aşamasına kadar emeği geçen herkese; gururla dolu, teşekkür dileklerimizle…
iyi seyirler ?
0 Comments