Jinekolojik Kanserler
Merhabalar
Bu haftaki konumuz jinekolojik kanserler.
Jinekolojik kanserler: Endometrium (rahim), over (yumurtalık), servix (rahim ağzı), Tuba(tüpler), vulva (dış genital bölge) olarak sınıflandırılabilir. Ben burada uzun uzun tanı ve tedaviden bahsetmeyeceğim. Tanı ve tedavi biz jinekologların işi. Ben size düşen kısımdan bahsedeceğim. Şüphe, yani ne olursa doktora gitmeliyim kısmından. Sırasıyla ne olursa kanser belirtisidir, ‘’ne zaman doktora gitmeliyim’’ sorularının cevaplarına değineceğim.
Başlayalım;
Baştan söylemeliyim, jinekolojik kanserlerin çoğu 40 yaş üzeri görülür. Ortalama görülme yaşları 50-60 yaş arasıdır. Çok genç yaşlarda birazdan söyleyeceğim şikayetleriniz varsa bir jinekoloğa görünün ama ben kanser oldum diye evham yapmayın. Ayrıca ileri yaş içinde bu şikayetler varsa mutlak kanserdir diye bir kaide yok,
Endometrium (rahim) kanseri.
Tüm kanserler içerisinde şüphelenilmesi ve tanı konulması en kolay olanıdır diyebilirim. Çoğu zaman çok erken aşamada bile bulgu verir.
Anormal vajinal kanama
Menopoz öncesi dönemde aylık rutin menstrüel kanama haricindeki kanama ya da menopoz sonrası dönemde olabilecek her türlü kanamada mutlaka jinekolojik muayene ve ultrason şarttır.
Eğer ultrasonla rahim içinde kalınlaşma varsa yapılacak bir biyopsi (küretaj) işlemi ile kolayca tanı konulabilir. Eğer oluşan anormal kanama dikkate alınıp hemen doktora gidilirse çok erken aşamada tanı konulabilir. Öyle ki bazen sadece ameliyatla bile tamamen tedavi sağlanabilir.
Over (yumurtalık) kanseri:
Maalesef yumurtalık kanserinin rahim kanseri gibi; erken bulgu vermek gibi bir durumu yok. Düzenli jinekolojik kontrollerini yaptırmayan hastalarda ancak karın şişliği (karın içinde biriken sıvıya bağlı) olduğu zaman bir şikayete yol açıyor ki bu da takribi üçüncü evreye denk geliyor. Toplam 4 evre olduğunu düşündüğümüzde ciddi ileri evrede ancak yakalayabildiğimiz anlamına geliyor.
Burada temel dikkat edilmesi gereken şey rutin yıllık jinekolojik muayene ki buda maalesef tek başına yeterli olmayabiliyor.
Servix (rahim ağzı) kanseri
Smear testi gibi çok basit bir testle taranabiliyor olması çok büyük bir avantaj. Ancak burada da önemli olan düzenli jinekolojik kontrol yapılması.
Çoğu zaman ara kanama, kötü kokulu kanlı akıntı, ilişki sonrası kanama gibi şikayetlere yol açar.
Bazen hiç şikayete yol açmadan Smear testinde rastlantısal olarak saptanabilir. Konu ile ilgili daha önce kaleme almış olduğum Hpv: Human Papilloma Virüs yazımı da okuyabilirsiniz.
Tuba (tüp) kanseri:
En nadir görülen jinekolojik kanserdir. Kendine has, olduğu zaman evet bu tuba kanseridir diyebileceğimiz hiçbir özerk şikayete yol açmaz. Genellikle over kanseri gibi bulgular verir.
Vulva (dış genital bölge) kanseri
Tuba kanseri gibi bu da çok nadir görülür. Genellikle klitoris etrafı dokuda ortaya çıkan, geçmeyen yara ve kaşıntı genel şikayetlerdendir. Genital bölgede kabaca 2 haftada iyileşmeyen yara ve kaşıntı varsa mutlak jinekolojik kontrol gerekir.
Kanser çağımızın hastalığı. Jineolojik Kanserler söz konusu olunca da, en önemli farkındalık “düzenli kontrol”
Erken teşhis bu tip hastalıklar ve tedavi sürecinde son derece önemli.
Hepinize sağlıklı günler diliyorum.
5