Kadına Şiddet Son bulsun artık. | 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü. | HER GÜN; ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ.


5 dakika


25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü. Biliyorsunuz biz BİRİKİYORUM ailesi olarak şiddetin her türlüsüne karşıyız ve aslında yazılarımızda şiddete yer vermemeye çalışıyoruz. Kadına şiddet ile mücadele bile olsa konu ağzımıza bile almak istemiyoruz “şiddet” kelimesini. Ancak biz bir farkındalık sayfasıyız ve kadınların yönettiği bir sayfada, kadınlar için bir şeyler yapmak bizim de görevimiz.


KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ (INTERNATİONAL DAY FOR THE ELİMİNATİON OF VİOLENCE AGAİNST WOMEN):

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1999 yılında “kadına şiddet”e dikkat çekmek için ilan edildi. 25 Kasım olmasının nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde üç kız kardeşin boğazlanıp dövülerek vahşice öldürülmesidir. Mirabel Kardeşlerin ismi sonrasında kadına yönelik şiddete karşı mücadeledenin başlangıcı olmuştur.

Kadına Şiddetle ilgili biraz araştırma yaptığınızda korkunç istatistiklerle karşılaşıyorsunuz çeşitli kaynaklarda. Gerçi kaynaklara bakmaya gerek yok sanırım. Kadınsanız kendiniz yaşamış ya da yaşıyor olabilirsiniz. Hatta bunun bir şiddet olduğunun farkına varamayacak kadar körleşmiş olabilirsiniz. Ya da çevrenizdeki kadınlar evde, işyerlerinde hatta sokakta şiddete maruz kalıyor olabilir. Gazetelerin üçüncü sayfaları, gezindiğiniz sosyal medya mecraları bu tip haberlerle dolup taşıyor. Öldürülen genç kadınlar için bir kaç gün yas tutup üçüncü gün unutuyoruz. Televizyon dizilerinde, o çok sevdiğimiz dijital film kanallarında o kadar kanıksamaya başlamışız ki durumu; neredeyse tecavüzcüyü aklar olmuşuz. “Erkektir yapar”, “döver de sever de”, “aman kızım kocan kızar” ne kadar çok duydunuz bunları, bir düşünsenize.

Peki ne yapacağız? Biz kadınlar için yazılan bu kadere razı mı olacağız? Kaldı ki bu bir kader değildir. Dünyada her üç kadından birinin hatta bazı yerlerde daha fazla kadının şiddete, tacize, tecavüze maruz kaldığı ve bunun artarak çoğaldığı günümüzde buna nasıl tepki vermeliyiz? Aslında ben “kadına şiddete hayır” demek istemiyorum, çocuklarımızı “insana saygı” düsturuyla yetiştirebilirsek ne böyle günlere ihtiyaç kalır ne de mücadele etmeye.


Şiddet Nedir?

Bu yazıda aşağıdaki soruları yanıtlayacağız. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve çeşitli kadın örgütleri yazımıza kaynak oluşturacaktır.

  • Şiddet nedir?
  • Şiddet çeşitleri?
  • Kadına şiddet?
  • Kadın kendini nasıl korur?
  • Kimler, ne diyor?

Konu ile ilgili Adalet Bakanlığı bilgilendirme sayfalarına ulaşmak için tıklayınız.


ŞİDDET NEDİR ?

Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır.

Kadına yönelik şiddet ise; Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen, cinsiyete dayalı bir ayrımcılıkla kadının insan hakları ihlaline yol açan her türlü tutum ve davranıştır.

Şiddet, Genelde Bir Döngü Halinde Gerçekleşmektedir. Bu Durum, Kadının Şiddete Uğradıktan Sonra Gerekli Önlemleri Almak İçin Harekete Geçmesinde De Bir Engel Oluşturmaktadır. Şiddetin Tekrarlanabileceğini Bilmek, Erken Önlem Almak Açısından Önemlidir.
ŞİDDET ÇEŞİTLERİ:
  1. FİZİKSEL ŞİDDET: Tokat atmak, iteklemek, tekmelemek, bir şey fırlatmak, yumrukla veya bir nesneyle vurmak, silah veya bunun gibi bir nesneyle zarar vermek ya da tehdit etmek, sağlık hizmetlerinden yararlanmasına engel olmak gibi kişinin bedenine zarar verecek her türlü davranıştır.
  2. SÖZLÜ-DUYGUSAL-PSİKOLOJİK ŞİDDET: Şiddet hakaret etmek, aşağılayıcı söz söylemek, küçük düşürmek, aşırı kıskançlık yapmak, tehdit etmek, kişiye kendisini yetersiz hissettirecek söz veya davranışta bulunmak, küfretmek, kişinin kendisini ifade etmesine engel olmak, kişinin hareket özgürlüğünü kısıtlamak, kişinin aile üyeleri ve arkadaşlarıyla görüşmesini engellemek, kişinin istediği gibi giyinme özgürlüğüne engel olmak gibi fiziksel bir baskı olmaksızın uygulanan ve ruh sağlığını etkileyen her türlü söz ve davranıştır.
  3. EKONOMİK ŞİDDET: Çalışmaya veya çalışmamaya zorlamak, kişinin gelirini kontrol altına almak, kişinin parasına veya banka kartlarına el koymak, kişiyi borçlanmaya zorlamak, kişiye hiç para vermemek veya çok az miktarda para vermek, kişinin çalışmasını zorlaştıracak hareketlerde bulunmak, kişiyle ailenin gelir ve giderleri hakkındaki bilgileri paylaşmamak gibi ekonomik baskı içeren her türlü tutum ve davranıştır.
  4. CİNSEL ŞİDDET: Kadını istemediği yerde, şekilde veya zamanda cinsel ilişkiye zorlamak, kişiye cinsel içerikli sözler söylemek veya kişiyi cinsel içerikli sözler söylemeye zorlamak, kadını çocuk doğurmaya veya doğurmamaya zorlamak, fuhuşa zorlamak, cinsel organlara zarar vermek, kişiyi cinsel yönden aşağılamak gibi davranışlarla kişinin cinselliğini kontrol altında tutup baskı uygulayan her türlü davranıştır.
KADINA ŞİDDET ‘LE KARŞILAŞTIĞINIZDA NE YAPABİLİRSİNİZ?

Başvuracağınız kurumlar ve ulaşacağınız telefon numaraları hakkında detaylı bilgiler var. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün bu çok önemli paylaşımını mutlaka inceleyin.

KADES

Telefonlarınızda bir sürü uygulama indiriyorsunuz ya işte onlardan biri. Emniyet Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve uygulama marketlerinden indirebileceğiniz Kadın Destek Uygulaması (KADES), şiddet veya cinsel saldırı gibi zor durumlarla karşılaşan kadınlara yönelik bir hayat kurtarıcı uygulama. Ayrıntılar burada

ALO 183

Diğer bir can kurtarıcı da Alo 183 Sosyal Destek Hattı: Çözümü yalnız aramayın diyor destek verirken. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.


Zeynep Denli, (31) BM Kadın Biriminin desteklediği SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezinde sosyal çalışmacı olarak çalışıyor ve diyor ki

“KADIN KADININ YURDUDUR”

BM Türkiye, Zeynep DENLİ

Okumak için tıklayın

Bir anıt var öldürülen kadınlar adına, aslında bu bir sayaç. Ve o kadar ürkütücü ki; sayaçtaki her bir isim bir insan, bir kadın, bir anne, koca bir hayat aslında. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından oluşturulmuş. Lütfen inceleyin, düşünerek ama, Hissederek.

Bu yazımı kadına şiddet bitsin diye yazdım. Yaşadığımız, geçmişte karşılaştığımız, yakınımızda şahit olduğumuz, haberlerde okuduğumuz şiddeti durdurabilmek adına.

Ve bu yazı bugüne kadar kaybettiğimiz tüm Özgecan’lar, Münevver’ler adına yazıldı saygıyla.


Şiddetsizlikle ilgili yazımızı ya da Kız Çocuklarımızın Günü ile ilgili kaleme aldığımız yazımızı tekrar okumanızı isteriz. 

Belki Kadın Çiftçiler Günü  ya da Menopoz yazımıza da göz atabilirsiniz. 


Like it? Share with your friends!

Figen DEMİRTAŞ
Sayılardan ve ünvanlarından sıyrılmış bir emekçi. Hayatın her daim öğrencisi. Kadın, anne ve yazmaya sevdalı bir hayalperest.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments