Kanser günü 4 Şubat olarak belirlenmiş ve çeşitli etkinliklerle bugün farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Biz de kısaca bahsedeceğiz.
Bildiğiniz üzere ben bir sağlık çalışanıyım. Bir dönem İstatistik Şubenin altında Kanser Kayıt Birimi’nde çalıştım Sağlık Müdürlüğü’nde. Her gün o hasta kayıtlarını yaparken, her ay sonu istatistiklerini yaparken eve çok üzgün bir ifadeyle dönüyordum. Ufacık çocuklarda da yaşlılarda da görülen bir hastalık ama gerçekten de çocuk ve gençlerde görülenleri kağıt üzerinde işlemek bile çok üzücüydü. Ne kadar yıpratıcı olsa da bu konuyu konuşmak, bilinçlenmek için mutlaka üzerinde konuşulmalı.
Kanser: Çağın Vebası
Kanser çağın vebası deniyor, bazılarımız bu hastalıkla mücadele etti ya da ediyor şu an bazılarımızsa yakınlarını, çok sevdiklerini kaybetti bu hastalık yüzünden.
Akciğer kanseri, meme kanseri ve rahim ağzı kanseri farkındalığı yaratmak için yazılarımız olmuştu, lösemili çocuklar haftasında da lösemi ile ilgiki yazımızı okumuşsunuzdur ya da isterseniz aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz.
Bu yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere bu hastalıkla mücadelede elimizi en çok güçlendiren erken teşhis ve tarama yöntemleridir. Tabii bunun için de farkındalığımız artmalı. Kanser günü için de yine, yeniden ve tekrar altını çize çize hatırlatmak isteriz ki ERKEN TEŞHİS hayat kurtarır.
Kanser günü
Kanser günü etkinlikleri kapsamında bugünkü yazımda istatistiklerden bahsetmek istiyorum. Sonra da dilimin döndüğünce korunmak için neler yapabilirizi anlatmak istiyorum size.
Gelelim İstatistiklere
Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biridir. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk sağlığı sorunudur.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Vakfı böyle diyor ve istatistik dosyalarını seriyor gözler önüne.
Vakıf 2014 yılında yayınladığı raporda şu korkunç istatistiklere yer veriyor:
- Dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon kişiye kanser tanısı konuyor.
- Her yıl 8.2 milyon insan kanser nedeniyle ölüyor dünyada.
- 2030 yılına kadar bu sayının ikiye katlanması bekleniyor.
Diğer bir istatistik Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2016 istatistiklerinden başlıklar.
- Umut verici bir veri ile başlayalım; günümüzdeki kanserlerin yüzde 30-50’si önlenebilir.
- Buna karşın dünyadaki hızı yüz bin nüfusa karşın; erkeklerde 218,6 kadınlarda 182,6 ve ülkemizde durum erkeklerde 259,9 kadınlarda 183,2.
- Ölümlere bakarsak; dünyadaki her 6 ölümün ülkemizde ise her 5 ölümün 1’inden kanser sorumlu.
- İlk 5 kanser sıralamasına bakarsak; erkeklerde solunum yolları, prostat, kolorektal, mesane ve mide kanserleri şeklinde sıralanıyorken kadınlarda durum meme, tiroid, kolorektal, uterus ve solunum yolları kanserleri şeklinde.
- Çocukluk çağı kanserlerindeyse en yüksek oran % 33,9 ile lösemide.
Dünyadaki istatistikleri incelemek isteyenler için Uluslararası Kanser Kontrolü Birliği’nin internet sitesini inceleyebilirsiniz.
Kanserden Korunma
Yukarıdaki ve linklerini verdiğimiz istatistiklerde görüyoruz ki dünyanın vebası gerçekten de kanser. Kanser günü kapsamında üzerinde ısrarla durulması gereken konu “bu hastalıktan nasıl korunuruz” olmalı.
İstatistiklerde de görüyoruz ki bir çoğu erken teşhisle tespit edilip tedavisi yapılabilir kanser türleri. O yüzden erken teşhis çok önemli.
Ve istatistiklerde görüyoruz ki; solunum yolları kanserleri tütün türevlerinden uzak durarak önlenebilirken mide ya da kolorektal kanserler beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirerek önlenebilir.
Bunun yanı sıra spor ve egzersiz, güvenli cinsel hayat, düzenli uyku, kimyasallardan uzak yaşamaya çalışmak, temiz hava ve doğal gıdalar da koruyucu olarak sayılabilir.
Bence en önemli koruyucu; mutlu olmak. Mutlu olmak için de kendimizi sevmeliyiz. Kendimizi seversek eğer bedenimize değer verir ve çevremizi düzenler, öyle yaşarız. Vücudumuzu dinler, değişiklikleri anlarız. Dolayısı ile kanserin vücudumuza yerleşmesini, yerleştiyse erkenden vücudumuzdan silmeyi başarabiliriz.
Her zaman dediğimiz gibi kanser günü için de tekrar ediyoruz. Sağlıkla kalın ve kendinizi çok sevin…
0 Comments