Kapadokya; güzel atlar ülkesi. Peri bacalarıyla, vadileriyle, yer altı şehirleriyle, filmlere konu olan konaklarıyla Kapadokya. Yabancıların en çok tercih ettiği turistik bölge. Özellikle Doğu Asya ülkeleri tarafından ülkemizde en çok aranan yerler arasında.
Gezip gördükçe sizlerle paylaşmak ta en büyük keyfim oluyor. Ve Abant‘ı ve Symi adasını yazmıştım daha önce de. Böylece bu yazı ile de gezi yazılarımıza devam edelim.
Times Gazetesi’nde yayımlanan “Dünya’nın Yeni 25 Harikası” listesinde 5. sırada Kapadokya. Aynı zamanda 1985’ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde.
Kapadokya Masal Şehri
Kapadokya, günümüzden tam 60 milyon yıl önce oluşmuş. Kimler kimler yaşamış orada, neler yaşanmış bu masal şehirde? İlk gittiğimde aşık olmuştum. Benim için o zamana kadar tatil deniz demekti. Evet, kültürel yerleri, tarihi mirasları gezmeyi çok severdim, hep merak ederdim. Ama Kapadokya turu bambaşkaydı.

Kapadokya nerede?
İç Anadolu’da Nevşehir, Niğde, Kırşehir, Aksaray ve Kayseri’ye yayılmış çok geniş bir bölge Kapadokya. Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ’ın püskürttüğü lavlar ve külleri yumuşak tabakalar oluşturmuş. Ve bu tabakalar milyon yıllarca yağmur ve rüzgârla aşınmış. Böylece o geniş bölgede peri bacaları oluşmuş.
Sadece peri bacaları mı? Ya yeraltı şehirleri? Kayaların içinde, yerin altında oyularak inşa edilen kat kat onlarca şehir. Kapadokya’da yerin üstü de altı da masalsı . Tılsımlı, büyülü, tarihin içinde donmuş kalmış. Bu masal şehir sizi çağlar öncesine götürüyor. Ve gelip gezmenizi bekliyor.
Gelip gezmemizi bekleyen bu büyülü böyleye gittiğim zaman yurtdışından gelen misafirlerin çokluğu dikkatimi çekti. Sanki bu masal şehrini biz onlar kadar gezmiyoruz. Benim için bu çok üzücü oldu. İyi ki dizilere, filmlere konu oldu da biraz arttı meraklısı, belki bu sayede biraz daha önem kazandı. Hatırlayın Asmalı Konak dizisini.
Kapadokya turu
Kapadokya turu ve Kapadokya gezilecek yerler internette en çok aratılan sözcük gruplarından. O kadar çok tur seçeneği var ki… Arazi araçlarıyla yapabileceğiniz turlardan balon turlarına kadar bir çok seçenek sunuluyor. Tur şirketlerinin hazırladığı ulaşım, konaklama dahil seçenekler var. Ama benim gibi başkalarının planına katılmayı sevmiyorsanız kendi turunuzu programlayabilirsiniz.
Konaklama Seçenekleri

Kayalara oyulmuş masalsı evler ya da otellere dönüştürülmüş eski konaklar var. Konaklayabileceğiniz onlarca değişik otel seçeneğiniz var. Her cebe, her zevke uygun. Çocuklarınızla oldukça eğlenceli ve eğitici olduğu kadar sevgiliniz ya da eşinizle giderseniz de romantik bir tatil yaşayabilirsiniz.
Benim kaldığım ve çok sevdiğim otelleri anlatayım size.
İlki Kapadokya Lodge Hotel. Bölgenin en eski en köklü otellerinden biri. Bir grup işletmesine dahildi önceden. Yakın zamanda el değiştirmiş. Benim gittiğim zaman zincir bir otel olduğundan hizmet son derece kaliteli büyük bir oteldi. Ürgüp yolunda bulunan otelin özellikle yemekleri çok güzeldi. Şu an için çok bir yorum yapamayacağım, umarım kalitesi daha da artmıştır.
İkinci otel Karlık Evi. Sabah uyandığınızda balonların yükselişini görmek istiyorsanız tercihlerinizden biri olmalı. Yattığınız yerden izleyebilirsiniz. Cam tavanı olan, içinde jakuzisi ya da şöminesi olan çok romantik odaları var. Balayı için doğru seçim olabilir. Bahçesi güzel bir kahvaltı için şahane ve yürüyerek gezebileceğiniz Uçhisar’da.
Mutlaka Gezin!
Avanos. Antik çağlardaki adıyla Vanessa. Hititlerden beri süren gelen çanak çömlek atölyelerine mutlaka uğramalısınız. Belki tezgahın başına oturup deneyebilirsiniz de. Bu atölyelerden birinde bana çok çekici gelmeyen Saç Müzesi’ni gezebilirsiniz. Bir ismi de Hayal Vadisi olan, dizilere ya da sinemalara ev sahipliği yapmış Devrent Vadisi’ni mutlaka gezin. Tarihi Taş Köprü ve Tahta Köprü göreceklerinizden. Dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi Güray Müze’ye de av sahipliği yapıyor Avanos.
Zelve Açık Hava Müzesi. Kilise ve camileri ile aynı dönemde yaşayan insanların birbirlerine ve dinlerine olan anlayışı ve hoşgörüyü gösteren bir açık hava müzesi.


Göreme. Mutlaka gezilecek yerlerden. 1 saatlik yürüyüşle tepesine doğru çıkıp seyredeceğiniz Aşk Vadisi. Manzarası doyumsuz. Göreme Açık Hava Müzesi manastır eğitiminin ilk başladığı yer ve 2 saatlik bir gezi olacak. Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Şapeli, Elmalı Kilise, Azize Barbara Şapeli, Azize Katerina Şapeli, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise haricinde çökme tehlikesi bulunan 18 kilise ve 11 yemekhane ziyarete kapalı.
Uçhisar. Göremenin yanı başında. Uçhisar Kalesi yabancı filmlere ev sahipliği yapan ama dönem dönem kapalı olan bir kale. Manzarası harika. Güvercinlik vadisi uzun bir yürüyüş için mükemmel.
Ürgüp. Bölgenin belki de en modern hissedebileceğiniz yeri. Güzel restoranları, alış veriş yapabileceğiniz dükkanları ve Temenni tepesini es geçmeyin. Asmalı Konak çok popüler hala. 6 kilometrelik alana yayılmış olan Gomeda Vadisi ve devamında da Üzengi Vadisi’ni de bence gezin. Kapadokya’nın sembollerinden Üç Güzeller peri bacalarında bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Kapadokya’nın en büyük peribacası olan Ortahisar Kalesi gezmeniz gerekenlerden.
Çavuşin. Hristiyanlığın ilk izlerini görebileceğiniz Vaftizci Yahya Kilisesi ve Çavuşin Kilisesi, Selçuklu döneminden kalan Çavuşin Eski Camii göreceklerinizden. Rahipler, Güllüdere, Kızılçukur vadileri yürüyerek gezebileceğiniz yerlerden.
Ve beni en etkileyen yeraltı şehirleriydi.
Derinkuyu Yeraltı Şehri. Yerin altında sekiz kat. Bence en etkileyicisi. Bir zamanlar 50.000 kişinin aynı anda yaşayabildiğine inanamayacaksınız. Kuyulardan oluşmuş havalandırma sistemleri var. Bu yüzden yeraltında olmanıza rağmen hiç sıkıntı çekmiyorsunuz. Derinkuyu’nun altında yüzlerce yeraltı şehri var, bir kısmı depo olarak kullanılıyor hala. Mutlaka gezmelisiniz.
Özkonak Yeraltı Şehri. Avanos’a 14 kilometre uzaklıkta. 4 katlı bir yeraltı şehri. İçinde Hititler’e ait kartal heykeli bulunduğu için Hititlere dayandırılıyor. Tüneller, yuvarlak kilitli taş kapılar göreceksiniz. Sizi hayrete düşürecek.
Mazı Yeraltı Şehri. Ürgüp’e 18 kilometre mesafede. 8 katlı ve 6 bin kişilik bir yeraltı şehri. Farklı yerlerden dört girişi var. Ve bu yeraltı şehrinin en büyük özelliği gösterişli bir kilisesinin olması.
Kaymaklı Yeraltı Şehri. Nevşehir’e 20 kilometre mesafedeki Kaymaklı Kasabası’nda. 5 bin kişi kapasiteli, 8 katlı. Küçük olmasına rağmen yine de en önemli yeraltı şehirlerinden. Tarihi Frigler’e dayandırılıyor. Sadece dört katı ziyarete açık, hala çalışmalar devam ediyordu ben gittiğimde.
Tatlarin Yeraltı Şehri. Acıgöl ilçesine 10 kilometre mesafede. Sadece 2 katı gezilebiliyor. Tuvaletlerinin olması, çok kiliseli ve büyük kilerli olması dikkat çekiyor.

Kapadokya turu için önerilerim ve kapanış
Kapadokya öyle 2 günlük turlarla gezilecek bir yer değil. Bence 1 hafta ayırabilirseniz bölgeyi hakkıyla gezebilirsiniz. Gidilebilecek en uygun dönem sıcak havaların olduğu dönemler. Ama çok sıcak da olmamalı. Bence en güzel baharın sonu, güzün başı. Atv, at safari yapabilirsiniz. Balon turları çok pahalı. Yine de ekonominiz buna imkan sağlıyorsa deneyin derim. Olmadı balonları izleyebileceğiniz bir otel seçin.
Lafı fazla uzatmayalım. Umarım faydası olmuştur yazdıklarımın. Mutlaka görmeniz gereken bir yer Kapadokya.
Hep dediğim gibi tatil planlarınız her daim mutluluk getirsin size…
3
5
4.5
5