Kuş uçuşu; “iki nokta arasında doğrultu yönünde alınan mesafe, kuş uçumu” yazar sözlük anlamında. Yükselti ve çukurlar dikkate alınmadan hesaplanan en kısa uzaklık. Bu bir tehlike de olabilir, hayatımızın en iyi şeyi de. Kuş uçuşu kadar yakın olan bize. Kuşlar kadar. Bir de aslanlar var tabii. Aslanlar birbirlerine zarar vermez, bir kurban seçer.

Siz hiç bir film ya da dizi izlerken, geçmişte ne kadar saf ve iyi niyetli olduğunuzu düşündünüz mü?
Kuş Uçuşu dizisinin bazı sahnelerinde unuttum saydığım, belki de gerçekten unuttuğum çoğu olayı hatırlamak zorunda kaldım. Kolay değil kırk yedi yıla sığdırılan, içinde iş, sosyal, aile ve özel hayatı barındıran bir yaşam.
Henüz seyretmeyenleri fazla rahatsız etmeden bir diziyi nasıl analiz edebilirim? Giriş, gelişme, sonuç ve sürprizleri değil; bende bıraktığı etkiyi anlatarak.
Kralın ölümü gerçekleşecek
Ünlü bir astroloğun sosyal medyasından sıkça yazdığı bu üç kelime, önceleri olabilecekleri anlatmaya çalışmak, geleceği öngörmek gibi gelirdi bana. Ufkunuz ve düşünce yetiniz geliştikçe, farklı farklı anlamlar da çıkarıyorsunuz. Olması gereken olacak, bir kral varsa doğacak, kral olacak ve ölecek. Sultan Süleyman’a kalmadı dünya bilincinde ve Ferrari’sini Satan Bilge boş vermişliğinde bulduğum sonuçtu.
Bir kere gelinen bu yaşamda, zirve için neleri göze alırsınız? Kimleri yıkar geçersiniz? Bu olması gereken, hayatta kalma becerisi mi, yoksa narsistik kişilik özelliğinin dışa vurumu mudur? Değer midir?
Kuş uçuşu, kuş bakışı
3 Haziran 2022’de Netflix’de yayınlanan, Meriç Acemi’nin kaleme aldığı, Deniz Yorulmazer’in yönettiği, Birce Akalay, Miray Daner, İbrahim Çelikkol, İrem Sak, Burak Yamantürk, Defne Kayalar ve daha bir çok sanatçının rol aldığı Kuş Uçuşu dizisi, hikayesinin gerçekliğiyle göz dolduruyor. Hikaye anlatıcısının sesi; evinizdeymiş hissi veren, bir o kadar yakın, bir o kadar uzak, her kelimesi etkileyen Nejat İşler’in.
Günümüz iş yaşamının ve sosyal hayatımıza etkilerinin özeti. Bir nevi Mor ve Ötesi müzik grubunun Şirket şarkısı yansıması. Toksik insanlar uzak dursun bizden temennisi. Basın yayın sektörüne buyurun bir de buradan bakın özeleştirisi. Habercilik ve televizyon dünyasına buyurun buradan yakın serzenişi. Ama en çok “biri” olma hevesi. Hiç kimseyseniz canınızın bile değeri yoktur. Bu sebeple biri olmak motivasyonu; hayattaki en güçlü motivasyondur sanrısı. Z ve Y kuşağının X kuşağını beğenmemesi görünümünde gizli hayranlığı. Dijitalleşme ve sosyal medya zorbalığı kuş bakışı anlatımıyla dizinin özetidir.
Olma Yolculuğu
Olmuş olmak değil, olma yolculuğu aslında bütün mesele.
Geldiğimiz noktadan çok, gelirken nerelerden geçtik, dikenlerin kanattığı yaralarımızı kimlerle sardık, şimdi yanımızdalar mı, geçmişte mi bıraktık sorularının cevabı gibiydi dizi.
Yanımızda olanlar, samimiyetle yanımızda olmak için mi varlar? Yoksa her hareketimizi gözlemlemek, atacağımız adımları öğrenmek için mi arkadaş, dost postuna bürünmüşlerdir? Tecrübe; insanı mesafeli yapar ne doğru bir sözmüş. İyiler her zaman kazanır sözü ne kadar göreceliymiş. Kazandığın şeye göre değişen.

Kuş olmak zor görünür.
Beğenilmek ya da rezil olmak yoktur kuşlar için, görülmek vardır. Daha çok, daha çok görülmek.
Sosyal medyada görülmek, var olmak mıdır? Sakın sen kuşlara uyma.

Peki ya aslan olmak? Aslanlar öldürürler, sonra da kendilerini kötü hissetmemek için ölenin yasını tutarlar.
Siz kimsiniz? Hırslarınızın kurbanı, hedefe aslanı koymuş bir kuş mu? Yoksa ne pahasına olursa olsun yerini korumaya çalışan bir aslan mı?
Hangisi kral? Hangisi zavallı?
Replik ve replika
Diziden bir replik bırakmak istiyorum buraya son söz olarak. Replik gibi replik. Replika olmayanından.
“Kim bilir benim bilmediğim daha neler yaptın sen? Ben yalan söylemem biliyor musun? Çünkü bana göre aptallar yalan söyler. Er geç ortaya çıkar çünkü. Ama hata bende. Ben kendimi yeteri kadar koruma altına almadım.”
0 Comments