Kuzu gerdan çorba esas adıyla kuzu sorpa. Şifa niyetine bir Tatar çorbası. Eti, sebzesi ve baharatıyla tadına doyulmaz lezzet. Afiyetle..


5 dakika


Kuzu gerdan çorba esas adıyla; Kuzu Sorpa.

Her cumartesi türlü türlü nefis tarifleriyle hafta sonumuzu şölene çeviren Kübra Şef biraz rahatsız. Ben de onun yerine köşemiz boş kalmasın diye sizler için Tatarlara ait bir çorba tarifi vermek istiyorum. Kübra Şef’in tarifleri gibi değil benim bu tarifim tabii ki… Ve Sevgili İlknur da yazımı düzenlerken çok uğraşacak eminim. ❤ Ben aşçı değilim ama lezzeti iyi bilirim. Benim ki biraz hikaye biraz lezzet. Başlayalım mı?


KUZU GERDAN ÇORBA DEĞİL BENİM DİLİMDE KUZU SORPA

Anlatmıştım size bir kaç yazımda. Göçmenlik hikayemi okumuştunuz. Aile büyüklerimin Romanya’dan nasıl geldiklerini ve bir Tatar kızı olduğumu Fayton Durağı” başlıklı yazımda söylemiştim sizlere. Tatarlar göçmen bir millet, oradan oraya sürüklenmiş ve kültürlerini gittikleri her yere taşımışlar işte. Türkiye’de de bir çok bölgeyi kendilerine yurt edinmişler dernekleşmişler ve dernekleri aracılığı ile de geleneklerini gelecek nesillere taşımayı amaç edinmişler.

Kırım Derneği

Tatar yemeklerinde çiğböreği (aslında şibörek) bilirsiniz hepiniz. Keşke şiböreği de anlatabilsem size ama sevgili yengelerim sağ olsunlar ben o konuda genel yiyiciyim maalesef 🙂 Anneciğim nefis yapardı, gidişinin ardından Tatar yemeklerini yengelerimde yiyebiliyorum artık ancak. Ama size anlatacağım yemeği sık yaparım. Tatarların çok bilinmeyen bir yemeği kuzu gerdan çorba ama biz tatarlar çorbaya sorpa diyoruz sulu yemek anlamında.


ŞİMDİ GELELİM YEMEĞE;

Bu kez yemek dedim adı çorba olmasına rağmen ana yemek hatta sofraların baştacı olacak kadar iddialı ve enfes bir lezzet. İçindeki malzemelerden ötürü özellikle kış aylarında şahane gider. Ben hasta olduğumda, battaniyenin altına kıvrılıp yattığım ve “bir tas çorba olsa da içsem” dediğimde aklıma gelen ilk çorba olur kendileri.

Üzerinde mis gibi dumanı, şahane kokusuyla anneciğimin kendi annesinden öğrenip yaptığı çorbayı içtiğim, damağımda kaldığı şekliyle anlatacağım size.


MALZEMELER:

Umarım malzemeleri unutmam zira ben iyi bir aşçı değilimdir, mutfakta zaman geçirmeyi pek sevmem ama sevdiğim yemekleri hep yaparım, herkese yapmak ta isterim. Unutursam yapılışı kısmında eklemişimdir kesin.

  • 6 adet kuzu gerdan (kişi sayısına göre artırıp azaltabilirsiniz siz, ben çorbanın kıvamı açısından 6 dedim sadece. Bu arada kuzu gerdanın kasaptaki kuzu etlerinin içinde en ucuzu ama kemik ve ilik içeriği ile bence en faydalısı olduğunu hatırlatmak isterim.)
  • 1/2 kilo yoğurt
  • 2 kaşık un
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • Zeytinyağı ve tereyağı (biraz ondan biraz bundan karışık kullanıyorum, etiniz yağlıysa çok kullanmayın)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 demet taze soğan
  • 1 demet taze nane
  • Kuru nane, kekik, karabiber
YAPILIŞI:

Kuzu gerdan çorba üç aşamalı bir çorba.

1.AŞAMA: HAŞLAMA

Hepinizin tahmin ettiği üzere kuzu gerdanlarımızı yıkayıp üzerini geçecek kadar suyla (ki ben biraz fazla koyuyorum) haşlıyoruz.  Bazı Tatarlar kuzu yada oğlak kuşbaşı etiyle de yaparlar ama bence sorpanın anlamının et suyu olduğunu düşünürsek gerdan daha iyi oluyor. Nasıl isterseniz onu kullanın yani. Ve ben haşlarken içine defne yaprağı ve tane karabiber de atıyorum, verdikleri aromayı çok seviyorum. Haşlandıktan sonra ince bir süzgeçten geçiriyorum ki kemik kırıntıları çorbanıza gelmesin. Etleri ve suyunu ayrı olarak bekletiyorum.

2.AŞAMA: HAZIRLIK

Büyükçe bir tencerede yağlarımı kızdırıp, doğranmış soğan ve sarımsaklarımı kavuruyorum. Sonra ayırdığım etin suyunu ekliyorum. Biraz karıştırıyorum.

Diğer taraftan yoğurtla, unu, kuru nane, kekik, tuz, karabiberi güzelce çırpıyorum. Sonra içine kıyılmış taze nanemi ve taze soğanlarımı ekliyorum. Bazıları çok ince kıyıyor ama hiç gerek yok, çünkü çok ince olursa erir gider. Taze soğanların beyaz kısımlarını biraz daha ince kıyabilirsiniz, diri diri gelecekler ve seveceksiniz. Unutmadan bazıları bu sosa yumurta da kırıyor ama ben o tadı sevmedim hiç, isterseniz ekleyebilirsiniz tabii ki.

3.AŞAMA: BİRLEŞTİRME

Ve şahane birleştirme işlemi. Büyük bir tenceremiz var içinde salçalı et suyu olan, diğer kabımızda da yoğurtlu sosumuz var. Bunların nasıl karışacağını biliyorsunuzdur hepiniz. Yoğurtlu sos  ağır ağır kaynamakta olan et suyunun içine yavaş yavaş, kibar kibar, karıştıra karıştıra dökülür kesilmesin diye. Ama unla yoğurdu iyice çırpmışsanız korkmayın. Biraz karıştırıp kesilmediğinden emin olunca kenarda bekleyen etlerimizi de ekleyelim. Sonra bir taşım pişirip kapatıyoruz ateşi.


KUZU GERDAN ÇORBA HAZIR

Ta tam yemeğiniz hazır ve herkes bayılacak. İçindeki az pişmiş olan yeşilliklerde ve içindeki soğan sarımsakta bol c vitamini barındırıyor. İlikli, kemikli bir et kullandığımız için kolojen içeriği yüksek. Yani inanılmaz besleyici. Çocuklarınız, hastalarınız için şifa kaynağı. Sizler içinde damakta iz bırakacak ve sonra tekrar yapmak isteyeceğiniz bir çorba.

Ertesi günde içinde et kalmasa bile pek ala içilir. Ve bence yanına sadece bol yeşillikli bir salata yapmanız yeterli. Çünkü yeterince ağır kendisi.

AFİYET VE ŞİFA DİLEKLERİMLE

Bu hafta mutfakta ben vardım. Şefimiz başta olmak üzere tüm rahatsızlık yaşayan hastalarımıza geçmiş olsun dileklerimizi gönderiyoruz buradan. 

Çorbamızı mutlaka deneyin.

Herkese şifa niyetine….


Like it? Share with your friends!

Figen DEMİRTAŞ
Sayılardan ve ünvanlarından sıyrılmış bir emekçi. Hayatın her daim öğrencisi. Kadın, anne ve yazmaya sevdalı bir hayalperest.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments