Leylak; kokusundan rengine büyülü çiçek. Üstüne yazılmış şiirlerden şarkılara, baharın tüm canlılığıyla konuk oluyor yazımıza…


5 dakika


Benim rengim leylak

Soğuk günler geride kaldı. Cemreler düştü, Hıdrellez geçti, doğa rengârenk çiçeklerini açtı. Renkleriyle kalmadı, kokularıyla da dünyaya güzelliklerini yaydı çiçekler. Yaşlı dünyamız çiçeklerle gençleşti, kokularını süründü, canlandı. Dolayısıyla, dünyanın canlılığı bizim de ruhumuza yansıdı. Temizleyip, pakladık evimizi, eskileri attık. Yazlıkları çıkarıp, kışlıkları kaldırdık ta demek isterdim ama hala havada bir soğukluk var. Az kaldı güzel ve sımsıcak günlere…

Balkonlarımızı düzenledik, çiçeklerimizin bakımlarını yaptık. Masalarımızı balkon keyifleri için balkonumuza taşıdık. Kış ağırlığını üzerimizden atıp, evlerimize ve bedenimize bahar canlılığını kattık. Dünyanın bahardaki cazibesine kapıldık adeta. Dünya güzelleştikçe biz de canlandık.

Güller, laleler, menekşeler, papatyalar ve en sevdiğim leylaklar birbirleriyle yarışmaktalar şimdilerde. Hepsinin ayrı bir güzelliği, endamı, kokusu var ancak, benim vazgeçilmezim leylak çiçeği oldu her zaman. Rengiyle büyülerken, kokusuyla huzur veren; şiirlerde, şarkılarda dolaşan…

Rengine ve kokusuna sevdalandığım leylak…

Önce Çiçeği Anlatmalıyım

Zeytingiller (Oleaceae) familyasından olan leylaklar (syringa vulgaris), Avrupa ve Asya’da yetişmektedir. Yaklaşık 30 türü olduğu belirtilmektedir. Ülkemizde de çok fazla çeşidine rastlıyoruz. İlkbaharla birlikte doğada serpilir leylaklar.

Leylak (6)

Salkım biçiminde güzel kokulu çiçekler açan leylak cinsi üyeleri, çoğunlukla bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Yaprakları parlak yeşil renkte, kenarları düz ve kalp şeklindedir. Bahçe süslemesinde yoğun kullanılması yanında, kesme çiçekçilikte de kullanılmaktadır. Çeşitli melezlemelerle yalınkat veya katmerli, beyaz, pembe, lila ya da leylak ve mor ve mavi renklerinde açarlar. Leylak çiçeğinin renklerinin ortalama rengini temsil eden soluk bir mor tonudur. Leylak çiçeğinden bahsedildiğinde bu soluk mor tonu daha çok aklımıza gelir.

Boyları 3 ila 4 metre arasında değişen, gövdeleri 20 ila 30 santimetre çapa kadar olan küçük ağaççıklardır. Soğuklara dayanıklı (-40C) olup, karasal iklime rahatlıkla uyum sağlamaktadır. Yarı gölge alanlarda da yetişebilmekte ancak, bol güneş ışığı alan yerde daha iyi gelişen mevsimlik çiçektir.    

Leylak çiçeği güç hava şartlarına karşı hayli dayanıklı bir bitkidir. Çok sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılık gösterebilirler. Zahmetsiz, dayanıklı bir çiçek olduğundan çok tercih edilen bir çiçektir.  Bol güneş ve ılıman iklimleri sever. Her tür toprakta yetişebilir. Fakat iyi drenajlı, nemli, verimli ve az killi toprakları tercih eder. Kuraklık ve soğuğa dayanıklıdır. Leylak çiçeği yaz aylarında çok iyi sulanmalıdır. Dayanıklıdır. Ancak susuz kalması, çiçeğin ölmesine neden olabilir. 

Leylak (3)

Bitkinin yer yıl düzenli çiçek vermesi için solan çiçek sürgünleri budanmalıdır. Bitkiyi gençleştirmek için yaşlı sürgünler dipten kesilmelidir. Tohum, çelik, daldırma, sürgün ayırma ve aşı ile üretilir. Yaprak bitleri ve salyangoz en fazla görülen zararlılardır.

Tıbbi ve Aromatik bitkiler arasında yer alır.

Genç dalların ağaç kabuğundan, çiçeklerinden ve yağından yararlanılmaktadır. Ağrı dindirici, ateş düşürücü, güçlendirici ve yatıştırıcı özellikleri bulunur. Ateş, romatizma ve siyatik gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir.

Leylak Renginin Anlamı ve Psikolojisi

Renk kadınsı ve zarif olarak kabul edilir. Çiçek dilinde, genellikle romantizm ve sevgi ile ilişkilendiriliyor. Diğer pastel tonlar gibi; gençlik veya nostalji ve masumiyeti çağrıştırabilir.  Din ve kraliyet ile ilişkili olmasının yanı sıra, leylak tonları da yaratıcılıkla güçlü bir şekilde bağlantılıdır. 

Renk psikolojisine göre, leylak rengi sıklıkla nezaket; “açık görüşlü nezaket” gibi niteliklerle ilişkilendirilir.  Olgunlaşmamışlık ve dışa dönüklük.  Renk duygusal ifadeyi uyararak anti sosyal davranışları ve saldırganlığı azaltmaya yardımcı, sakinleştirici bir renk olarak kabul edilir.

Leylak rengi kişilikte ne anlama geliyor?

Leylak ile dişi enerjinin güçlü bir bağlantısı var. Öncelikle duygusaldırlar. Bu kişilik tipine sahip insanlar dikkatli ve düşüncelidir. Arkadaş canlısı olduklarından, genellikle kendilerine yakın olanların ihtiyaçlarını düşünürler. Bu nedenle, genellikle kişisel ihtiyaçlarını ihmal ederler.

Leylak (4)

Leylağa yakışan renkler

Leylak, yumuşak ve çok yönlü bir renktir. Parlak bir palet için turuncu, sarı, zeytin yeşili ve gri gibi renklerle kontrast oluşturulabilir. Ama aynı zamanda benzer mor tonlarında veya yumuşak bir pembenin yanında harika görünür.

Leylağın narin görünümü, kadınlık veya sakinlik hissi, farklı bir havayı iletmek istediğiniz durumlarda harikalar yarattığı anlamına gelir. Mevcut popülaritesi, leylağın taze ve çağdaş tasarımlar için mükemmel bir seçim olabileceği eğlenceli ve havalı anlamına gelir ve onu devam ettirmek için beyazla eşleştirir.

Leylak
Pazarlamada leylak renginin anlamı

Pazarlama ve iş dünyasında leylak bilgeliği çağrıştırır, lüks ve yaratıcığı sembolize eder. Mesela kırmızının dengeli özelliklerine, beyazın saflığına sahiptir. Üstelik mavinin kararlı ve rahatlatıcı özelliklerini vurgular.

Genelde logolarda ikinci renk olarak kullanılır, ancak yine de Yahoo, Monster ve LA Lakers spor takımı gibi bu rengi giymeyi tercih eden şirketler var. Renk spektrumundaki en kısa dalga boylarından birine sahip olduğu için bu rengi seçmek zor olabilir.

Ve kokusu…
Leylak (2)

Bir anda açılıp, o muhteşem renkleri ve görüntüleriyle yolunuzdan çevirecek kadar güzel kokar leylak. Önce uzaklardan bile eşsiz kokusunu alırsınız o narin çiçeğin. Çok çekici ve karşı konulmaz, sihirli bir kokudur leylak kokusu.

Günün her saatinde farklı bir yoğunlukta koku yayabiliyorlar. Özellikle ılık ve güneşli günlerde kendini tam olarak ortaya koyar. Son derece sakinleştirici bir etkisi olduğu ve kendine has kokusuyla içinizdeki mutluluk hormonlarını harekete geçirir.

Aromaterapideki yeri de çok önemli. İşte bu yüzden tüm parfüm üreticileri onun eşsiz kokusunu, çeşitli notalarla birleştirerek kusursuz kokuyu elde etmek için birbirleriyle adeta yarışıyorlar.


Leylaklı şiirler;

Leylakların

Leylak getiriyorsun bana güneşli bir gün
Onu saçlarından topladığın belli
Bir leylak bahçesisin karşımda
Böyle kucağında kalsa daha iyi
Bir vazoya bırakıp gidiyorsun
sen gidiyorsun leylaklar kalıyor mu sanki
Önce renkleri gidiyor arkandan
Nesi varsa gidiyor soyunarak
Her vazoya baktıkça karşımdasın ne tuhaf
Her kokladıkça dönüp geliyorsun
Düşünceler gibi filizleniyorsun gün geçtikçe
Yaprak yaprak gelişiyorsun
Leylak leylak bakıyorsun gözlerimin içine
Ölümsüz bir mevsim oluyorsun
Rıfat ILGAZ
Leylak (5)
Haziran’da Ölmek Zor
Gece leylâk
ve tomurcuk kokuyor
bir basın işçisiyim
elim yüzüm üstüm başım gazete
geçsem de gölgesinden tankların tomsonların
şuramda bir çalıkuşu ötüyor
uy anam anam
haziranda ölmek zor!
Hasan Hüseyin Korkmazgil
Leylak (8)

Acılarıma da kardeş olur musun

Sıcak ilişkiler adına davet alıyorum
Biraz kan ve ilik hızlandırıcı olarak

Kardeşim dedim
Acılarıma da kardeş olur musun

Baltasını havaya kaldırdı
Yükselemezdi daha
Söyledim
– Haydi acılar haydi az daha

Dedim kardeşim
Omuz başlarımdaki şu yara
Ormanların serin gölgesindeki papatya değil
Arif bir bilinçle yürürken oldu
Yüce buyrukla

Aaah
Bu kadınlar kirletmiş
Başları kara geceler içinde yolunarak
Zindanlar nasıl dayanıyor katran duvarlar

Gebe karınların zonkuna

Kardeşim dedim
Sıcak ilişkilir
İşte çağrıyla çatlayan damar
Gövde sinir urganları kaçı olarak

Bir gözyaşı gibi
Sarktı dolandı kalp ağrısına leylaklar

Cahit Zarifoğlu

Ve bir leylaklı dinleti bırakıyorum.

Kokusunun ve huzurunun hepimizi sarması dileğiyle…


Like it? Share with your friends!

Nalan AĞDAŞ

"İsmimin inadına gülümsüyorum hayata!" Evlat, Anne, Bir de üniversiteli gençlerin (En sevilen) öğrenci işleri ablası.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments