Dünya Limit Aşım Günü

Dünya Limit Aşım günü.. Ekolojik olarak da Dünya’mızın bir limitinin olduğunu ve bu sene haddi iyice aştığımızı biliyor muydunuz?


5 dakika


Nedir Bu Dünya Limit Aşımı Günü?

Bugün Dünyamızın on iki ayda (bir yıl) ürettiği doğal kaynağı bizlerin kaç ay içinde tükettiğimizi gösteriyor. Daha teknik olarak açıklamak gerekirse; İnsanlığın doğa üzerindeki yıllık talebinin, dünyanın bir yılda sağlayabileceği kapasiteyi aştığı günü işaret ediyor.

Bunu Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network) üzerinden takip edebiliyoruz. Ayrıca Dünya Limit Aşımı/Sınırı Aşma Günü (World Overshoot Day) internet sitesi de mevcut.

Haddimizi Bilme Meselesi Yani 

“Benim limitim buydu. Buradan itibaren bu yıl size sunabileceğim sınırı aştınız”

diyor Dünyamız.

2021 Limit Aşımı

Sevgili Dünyalılar!

Doğanın 2021 yılı için bize sunmuş olduğu kaynakları 29 Temmuz tarihinde bitirmişiz. İlk yedi ayda hızlıca tüketmişiz kaynakları.  Böylece 2022’den borç alarak sürdürmeye el birliğiyle geçiş yapmışız. Üstelik daha da acı bir durum var. Pandemi olmasına rağmen geçen sene bu tarih 22 Ağustos olarak belirlenmiş. Yani geçen seneye göre üç haftalık bir gerilememiz söz konusu.

Ulusal Ayakizi ve Biyokapasite Hesapları

Dünyamızın ve dahi Ülkemizin 1961-2017 yılları arasındaki raporlarına ulaşmak isterseniz buraya bakabilirsiniz.

Dünyamızın ve dahi Ülkemizin 1961-2017 yılları arasındaki raporlarına ulaşmak isterseniz buraya bakabilirsiniz.
]Ülkemizin üç farklı kategorideki, yıllar bazındaki raporunu mutlaka incelemesiniz.

Dünyamızın her yerinde sürdürülebilir bir gelecek için çalışan insanlar, vakıflar, dernekler var. Biraz inceleme, belki bizim de yardım etmemize ya da en azından daha duyarlı davranmamıza sebep olabilir.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWW_Türkiye) ne kadar önemli şeyler söylüyor. Ve bu bilginin yayılması için yardım bekliyor. “WWF Türkiye  Misyonumuz, insanların doğayla uyum içinde yaşadığı bir gelecek inşa etmektir. (Denizler, Gıda, İklim ve Enerji, Ormanlar, Tatlı Su, Yaban Hayatı)

“Pandemi sonrası toplumsal ve ekonomik iyileşme ancak ekolojik kaynakların verimli kullanımıyla mümkün olabilir. Oysa insanlık bugün gezegenimiz üzerindeki ekosistemlerin yenileyebileceğinden %74 daha fazla kaynak kullanıyor. Bir başka deyişle 1.7 Dünyamız varmış gibi tüketiyoruz. Tüketim hızımız Küresel Limit Aşımı’nın hesaplanmaya başlandığı 1970’lerden bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.”

WWF – Türkiye

Pandemi bize, insan yaşamına öncelik verildiği zaman alınacak önlemler ve bütçeler konusunda karar vericilerin hızlı hareket etmelerinin önemini gösterdi. Ne yazık ki son dönemde ülkemizde bir yandan kuraklık öte yandan sellerle yoğun bir şekilde hissettiğimiz iklim krizi de yetkililerin alarma geçmesini; hızlı ve kararlı adımlar atmasını gerektiriyor.

Doğayı korumak artık sadece etik bir konu değil. Doğayı korumak artık bir varoluş meselesi, insan hakları meselesi, ekonomik bir mesele. Bugüne kadar yapılanlardan çok daha hızlı ve radikal adımlar atılmalı, dünyada yükselen yeni “Yeşil Ekonomi”nin dışında kalmamalıyız.

Aslı Pasinli

Genel Müdür, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)


Karbon ayak izi

Dünyamızda Amazonlar başta olmak üzere her tarafta orman kayıpları en önemli sebeplerden. Bununla birlikte İnsanoğlunun tüm tükenebilir kaynakları “hoyratça” kullanması da cabası.

İsraf yarı yarıya azaltılsa mesela bu sürenin uzayacağını söylüyor uzmanlar. Mümkün mertebe motorlu taşıt kullanmamak. Kendi aracınızdan ziyade toplu taşım mesela. Hatta bisiklet ve yürüyüş sağlığımıza da kar.

Ayrıca doğaya daha fazla saygı, daha çok özen. Hak ettiği özeni göstersek bile kafi. Fazlasını beklemiyor bizden.

Son Olarak;

Vakit el birliği ile kendimizi bilme vakti. Hatta hayatta kalma mücadelesi. Kesinlikle; Hep birlikte.

Hadi haddimizi aşmayalım.


Like it? Share with your friends!

ilknur.tv

Efdal ve İlker'in annesi, Kerim'in kıymetlisi 1998 yılından bu yana "Kurumsal Hayat"ta yönetiyor ve organize ediyor. Sosyal Farkındalık ve Sorumluluk için, her alanda, "sanatla" çaba sarf ettiğini düşünüp; BiRiKiYOR

One Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments