Meme onarımı hakkında merak edilen tüm soruların cevapları. Doğru zaman hangisidir, hangi yöntem tercih edilmelidir ve dahası…


5 dakika


Meme onarımı konusunu Meme Kanseri Farkındalık Ayı bitiminde işlemek istedik. Meme Kanseri üzerinde ayrıntılı dosyamızı buradan inceleyebilirsiniz. Bu yazımızda ise yöntemler üzerine soruların cevaplarını bulacaksınız.

Kadınlar ve Meme Kanseri

Yüzyıllardır kadınlar için meme dişiliğin ve anneliğin sembolüdür.

Meme putperest heykellerde dahi bereket, verimlilik ve doğurganlık sembolü olarak vurgulanmıştır. Ana Tanrıça Artemis’in heykeline bakıldığında Artemis’in çok memeli, gövdesi pek çok figür ile örtülü ve başında tacı olan büyük bir heykel olduğu görülmektedir. Anadolu uygarlıklarında da büyük memeli geniş kalçalı kadın imajı doğurganlık ve bereketi temsil etmektedir.

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de meme kanseri insidansı gün geçtikçe artış göstermektedir. Bu artışın nedenlerinden biri de bilinçlenmenin artması ve tanı koyma araçlarının yaygınlaşmasıdır. Kadınlarda oluşan bilinçle düzenli meme muayenesi yaygınlaşmakta. Ve 40 yaş üzeri kadınlarda tarama programları ile erken teşhis oranları artmaktadır. 

Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıcı olmakta. Ve hastalığın evresinin erken dönemde yakalanması önemlidir. Çünkü birçok hasta sadece cerrahi tedavilerle ek tedavilere gerek olmadan bu hastalıktan kurtulmaktadır.

Meme Kanserinin Belirtileri, Tanı Yöntemleri ve Tedavi Yöntemleri

Bu kanserde  hasta sıklıkla rastlantısal olarak memesinde ele gelen kitle sonucu hekime başvurmaktadır. Daha nadir olarak memede kızarıklık ya da portakal kabuğu görünümü  olabilmektedir. Memede ağrı, asimetri, çöküntü, meme başında akıntı ve kollarda ödem diğer başka başvuru sebeplerindendir.

Öncelikle muayeneyi bir meme cerrahı yapar. Sonrasında 40 yaş üzeri kadınlarda mammografi ve meme ultrasonografisi ile değerlendirilmektedir. Ayrıca gereklilik halinde MR incelemesi de muayenelere eklenebilmektedir. Görüntülemelerde ve muayenede herhangi bir sorun tespit edilmesi durumunda ileri biyopsi incelemeleri gerekebilmektedir.

Tedavi seçenekleri; cerrahi tedaviler ve onkolojik tedavilerdir.

Meme Onarımı İçin Doğru Zaman.

Meme onarımında eş zamanlı veya geç zamanlı onarım yapılıp yapılmayacağına ilişkin kararı genel cerrah ile plastik cerrahlar birlikte vermektedir. Erken evre tümörlerde memenin alınması sırasında onarım işlemine de başlanır.

  • Eğer tümörün evresi ileri ise ve ameliyat sonrası radyoterapi planlanıyorsa cerrah meme onarımı için daha sonra plan yapar. Kemoterapi ve radyoterapi sonlandıktan sonra sıklıkla bir yıl sonra onarım sürecine başlanır.
  • Eğer ameliyat sonrası radyoterapi alıp almayacağı belli değilse, mastektomi sırasında göğüs adalesinin altına boş bir doku genişletici yerleştirilir. Ve sonra şişirme işlemine tedavilerin bitiminden sonra başlanır. Böylelikle hasta fazladan bir ameliyat olmaz.

Meme Onarımı Yöntemleri Nelerdir?

Bu yöntemler; protez kullanılarak yapılan onarımlar, hastanın kendi dokuları kullanılarak yapılan onarımlardır. Ve bazen cerrahlar iki yöntemin birlikte yapılmasını tercih ederler.

Protezlerle Meme Onarımı:

Meme derisinin korunduğu cilt koruyucu mastektomiler ile meme başının da korunduğu “Subkütan Mastektomi’lerde, eş zamanlı silikon protezler yerleştirilebilir.

Mastektomi sırasında deri kaybı da olacaksa göğüs adalesinin altına “Doku Genişletici” (tissue expander) denilen boş bir silikon balon yerleştirilir. Ameliyatın üzerinden yaklaşık 3 hafta geçip doku iyileşmesi tamamlanır. Sonrasında bu silikon balon tuzlu su enjeksiyonları ile şişirilmeye başlanır. Şişirme süreci 2-3 ay sürer. Daha sonra hasta tekrar ameliyata alınır, doku genişletici çıkarılır ve yerine silikon protez konur.

Kişinin kendi dokuları ile meme onarımı:

Vücudun çeşitli bölgelerinden deri ve deri altı dokularının taşınması işlemidir. Dokular altlarındaki adale ve bunu besleyen damarlar ile birlikte taşınırlar. Cerrah bu işlem sırasında ya adalenin tamamını meme bölgesine taşır. Ya da vücuttan tamamen ayrılan taşınacak doku ve damarları mikroskop altında göğüsteki damarlara bağlanır. Bu şekilde taşınan dokulara “Flep” denir. Meme onarımında flepler en çok karından ve sırttan hazırlanır. Ancak bu ameliyatlar süre olarak daha uzun ameliyatlardır.

Erken Teşhis Önemli!

Meme kanseri, günümüzde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Erken teşhis ile tamamen tedavi edilebilen bir kanserdir. Toplum bilinçlenmesi oldukça önemlidir. Düzenli meme muayeneleri ve belirli yaşlardan sonra senelik yapılan taramalar çok önemli. Ve tanı konulması durumunda günümüzde korkulan bir kanser çeşidi olmaktan çıkmaktadır. Yazımızı okumayı bitirdikten sonra Tarama programları ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün Kanser Taramaları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


Like it? Share with your friends!

Deniz YAHCI

Güzellik ve sağlıkla geçen bir koca ömür. Eğitime hem öğrenerek hem öğreterek devam eden bir girişimci. Estetik, sağlık ve güzellik ile ilgili soru/sorunların cevap/çözüm merkezi.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments