Minyatür 2.0

2
449
miniature 2.0-en
miniature 2.0-en

Minyatür 2.0 Pera Müzesi’nin ev sahipliğinde süreli bir sergi. 17 Ocak 2021 tarihinde sonra eriyor. Dijital olarak gezmek isterseniz;


2 dakika


Bu yazımda sizlerle bir dijital sergiyi paylaşmak istiyorum. Minyatür 2.0

Sergi 17 Ocak 2021 tarihine kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir. Dijital sergi olarak gezmek isterseniz de bağlantı adresleri yazımızın sonunda sizleri bekliyor.

Sergi geleneksel Türk süsleme sanatlarından olan minyatürün çağdaş sanatla buluşması sonucu ortaya çıkmış. 

Sergiye geçmeden önce ufak bir hatırlatma.

Minyatür nedir?

Minyatür, eskiden elyazması kitaplara hikayeyi desteklemek amacıyla yapılan küçük boyutlu resimlere verilen addır.  Minyatürün ilk örneklerine eski Mısır’da ( M.Ö.2 yy) rastlanmaktadır. O dönemde minyatürler papirüs, parşömen ve fildişi gibi malzemeler üzerine çizilmekteymiş. Buradan da anlaşılacağı üzere doğudan batıya doğru yayıldığı düşünülmektedir. Ancak batı dünyasında matbaanın gelişmesiyle elyazması kitapların önemi azalınca minyatür önemini kaybetmiştir. Doğuda ise minyatüre ilgi azalmamış aksine sarayların gözdesi olmuştur.

Minyatürde kök boya, doğal toprak boya kullanılır. Parlaklık vermesi için kağıt üstüne altın boya sürülür. Çok eskiden boyanın sabit kalması için yumurta sarısı kullanılırmış daha sonraları sabitlemek için tutkal tercih edilmiş.

Minyatür oldukça maliyetli bir sanat olması nedeniyle bir saray sanatı olarak gelişmiş ve sarayın himayesinde gelişimini sürdürmüştür. Nakkaşlar, saray okullarında, sultanların himayesinde çalışmışlardır.

Figürleri birbirini kapatmayacak şekilde sıralamak, boyutları kişilerin önem sırasına göre belirlemek, ışık gölge ve perspektif olmaksızın yapmak minyatürün en önemli kurallarıdır.

Osmanlı’da portre resmi, tarihi konular ve saray hayatına ait sahneler ile şehir manzaraları minyatür resminin temel konuları olmuştur. Padişahların sefere gittikleri şehirleri tasvir eden minyatürler şehir düzeni konusunda önemli ayrıntılar vermektedir. Bu tarz minyatürlerin örneklerine Türk İslam Eserleri Müzesi ve Topkapı Sarayında görmekteyiz.


Gelelim sergimize… Minyatür 2.0

Sergi, geleneksel bir sanat olan minyatürü modernleştirip güncel bir halde izleyiciye sunuyor. 

Minyatür sanatının güncel yorumlarına odaklanan sergi, Türkiye, İran, Pakistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan gibi farklı ülkelerden 14 sanatçının eserlerini bir araya getiriyor. Minyatürü tarihin koridorlarından çıkarıp sömürgecilik, oryantalizm, ekonomik eşitsizlik, toplumsal cinsiyet, kimlik politikaları, ayrımcılık, toplumsal şiddet, zorunlu göç, temsiliyet gibi güncel konuları işleyerek günümüz dünyasıyla buluşturuyor. Çağdaş sanatta minyatürün nasıl var olabileceğini heykel, fotoğraf, video ve yerleştirme ile gösteriyor.

Dijital gezi önerilerimizi incelediniz mi? —> Öneriler

Facebook Yorumları

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz