MS hastalığı nedir? Multipl Skleroz beslenme tedavisi nasıl olmalıdır? Vitamin, mineral ve antioksidan takviyelerinin hastalıktaki rolü.


5 dakika


30 MAYIS DÜNYA MULTİPL SKLEROZ (MS) GÜNÜ..

Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı giderek artan MS hastalığı; merkezi sinir sistemiyle alakalı kronik bir rahatsızlıktır. Sebebi tam olarak bilinmese de vücut, sinirleri koruyan miyelin kılıflar için çeşitli yerlerde antikor oluşturarak tahribat yaratmaktadır.
Bu hastalarda görme bozuklukları, kas güçsüzlüğü, yürüme bozuklukları, denge bozuklukları, yorgunluk, ağrı, spazm ve bağırsak problemleri görülmektedir.
Bu hastaların yaşamı, hastalığın semptomları ve ani ataklar gelişmesi sebebiyle oldukça zorludur. Bireyin yaşam kalitesi oldukça düşer. Bazı hastalar tek başına yaşayamayacak düzeyde sıkıntılarla karşılaşır. Beslenme kesin çözüm olmamakla birlikte atak sıklığını ve şiddetini azaltmakta elbette ki yardımcıdır.

BESLENMEDE ÖNEMLİ NOKTALAR

MS hastalarında vücudun kendi ihtiyaçlarını karşılaması ve yeterli enerjiyi alması açısından dengeli ve çeşitli beslenme büyük önem taşımaktadır. Biz bu hastalarda özellikle protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral dengesini iyi ayarlıyoruz. Tek düze beslenmeden kaçınmayı öneriyoruz.
Hastaların günlük hareketinin kısıtlı olduğunu düşünerek, sedanter bireylerin günlük kalori ihtiyacına göre enerji dengesi kuruyoruz. Beslenme planını ona göre oluşturuyoruz. Bu bireylerin günlük alması gereken kaloriden ne eksik ne de fazla kalori almaması önemlidir.


YAĞ TÜKETİMİ TARTIŞMASI..

MS hastalarının yağ tüketimini sınırlandırması gerektiği bir tartışma konusudur. Ancak tüketilen yağların özellikle doymamış yağlardan zengin olması ve Omega3/Omega6 dengesinin iyi kurulması elzemdir. Hayvansal yağlar yerine bitkisel yağlar tercih edilir. Ayrıca bireyler trans yağları tüketmez ve doymuş yağ alımını mutlaka sınırlandırır.

VİTAMİN VE MİNERALLERE DİKKAT!

Sebze, meyve tüketimi ve ayrıca çeşitliliği de vitamin mineral alımı açısında önemlidir. Özellikle D vitamini ve C vitamini kontrol edilip günlük takviye olarak alınır. E vitamini açısından zengin besinlere (avokado, soya yağı, badem, mısır unu, fıstık, kuşkonmaz vb.) günlük beslenmede mutlaka yer vermek gerekir.

Ayrıca antioksidanların etkinliğinin artması için bakır, çinko ve selenyum mineralleri de bireyde takip edilir. Eksiklik varsa giderilir.

Buna ek olarak MS hastalığı tedavisinde alınan kortizon ilaçları kalsiyum eksikliğine yol açar. Bu nedenle MS hastalarında osteoporoz riski oluşmamasına dikkat etmek önemlidir. Sağlıklı bireylerdeki gibi günlük 1000 mg kalsiyum alımı yeterlidir. Haşhaş, susam, keten tohumu, kakao, kuru fasulye, brokoli, süt ürünleri kalsiyumdan zengin besinlerdir.

BAĞIRSAK SAĞLIĞINA DESTEK..

Bireyde bağırsak problemleri oluşmaması adına gluten içeren besinler sınırlıdır. Kahve, çay, çikolata, kola gibi besinlerden uzak durulması gerekir. Bağırsak sağlığını destekleyen probiyotik içeren besinler turşu, kefir, tarhana vb. ya da mutlaka takviye probiyotik kullanılmalıdır. Ayrıca besinlerin yavaş yenmesi ve iyice çiğnemek de önemlidir.


SON OLARAK…

MS hastalarının mutlaka doktor gözetiminde; diyetisyen, fizyoterapist ve hatta psikolog eşliğinde multidisipliner bir yaklaşım ile tedaviye alınmasını öneriyorum. Ve yaşamlarını kolaylaştıracak ipuçlarını takip ettiklerinde aslında sağlıklı bir birey gibi yaşayabileceklerinin farkında olmalarını istiyorum.

Bu ve bunun gibi birçok bilgi ve aklınıza takılanlar için buradaki köşemden ve instagram adresinden bana ulaşabilirsiniz.


Like it? Share with your friends!

Dyt. M. İzel ULUTAŞ
Beslenme ve diyet uzmanı. Eskimeyen Voleybolcu. Film ve seyahat aşığı.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments