öğretmen
Öğretmen, toplumun eğitim hedefleri doğrultusunda bireylere eğitim ve öğretim sunmakla görevli kişiye verilen mesleki unvandır.
Ülkemizde Öğretmenler Günü 24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmenliği’ni kabul ettiği gündür. Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk’e “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” unvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermiştir. Bu unvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesi‘nin yayımlanması ile resmîleşmiştir.
Her Gün Öğretmenin
Bir eğitimci olarak, her günün öğretmenin günü olduğunu düşünüyorum. Bazı meslekler vardır çalışma yerleri belirli, kuralları dogmatik olan. Fakat eğitimciysen şayet, bulunduğun yerin bir önemi olmadan yaparsın bu mesleği. Tek olması gereken öğrenmeye açık bir kitlenin oluşudur. Okulda, tarlada, evde, sokakta aklınıza gelebilecek her yerde bu eğitim sağlanabilir. Bunun en iyi sembolüdür Köy Enstitüleri. Şartlar ne olursa olsun eğitimin her yerde mümkün olabileceğinin kanıtıdır.
Tebessümünde Saklı Öğretmenin
Bu yazıyı okuyan sevgili meslektaşlarım çok iyi bilirsiniz. Güne nasıl başlarsanız başlayın o sınıftan içeri girdiğiniz an bambaşka bir dünyanın kapısı açılır bize. Sadece bir eğitimci değil o dünyanın sırlarını keşfetmeye çalışan bir kaşif olursunuz. Birbirinden farklı onlarca öğrenci ve kendi içlerinde yaşadıkları kocaman ütopyalarında kendi yolculuklarını yaparken hem o dünyaya girmeye çalışır, hem de onları kendi dünyamızın yolculuğuna ortak etmeye çalışırız.
”Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır.”
Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk
Ulu önderimizin bu sözü öğretmenin yalnız temel eğitimi veren bir araç değil çocuğu kendi dünyasına hazırlayan kılavuz olduğunu gösterir.
Böylece her ders yeni hikayelerin başlangıcı olur bizim hayatımızda. Üstelik aynı tutku ve amaçla.
Öğretmenin günü kutlu olsun
0 Comments