Rahim ağzı ( serviks ) kanseri farkındalık ayı. Nedenleri, belirtileri, tedavisine değinelim dedim bugün. En önemlisi erken teşhis ve tarama programları.
Daha önce de Meme Kanserini anlatmıştık uzun uzun. Ama nedense konumuz sağlık olunca kendimizi hep ihmal ediyoruz. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı’nın sayfasını ziyaret ederek detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz tabii biz yine de kısaca derliyoruz.
Rahim ağzı kanseri nedir ?
Rahim ağzı yani serviks; vaginanın rahimle birleşme yerindeki boyun şeklindeki organdır. Her yüz kadından ortalama ikisi yaşamları boyunca kansere sebep olan virüslerle karşılaşır. Human Papilloma Virüsü adı verilen bu virüs cinsel yolla insan vücuduna girer ve genital siğillere sebep olur, çoğu zaman kansere sebep olmamakla birlikte kadınlar arasında en sık görülen kanser türüne de sebep olabilir ve ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Nedenleri ?
Genel olarak HPV neden olarak gösterilse bile risk faktörleri şöyle sıralanabilir:
- Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu
- Cinsel yolla bulaşan başka enfeksiyonların da varlığı
- Erken yaşta ilk cinsel ilişki
- Çok eşlilik
- Tütün kullanımı
- Beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeden eksik beslenme kanser riskini artırır.)
- Yüksek doğurganlık sayısı
- Düşük sosyoekonomik düzey
- Özellikle 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı
- Bağışıklık sisteminin baskılanması
Belirtileri ?
En sık görülen belirtisi adet dışı kanamalardır. Cinsel ilişki sırasında ağrı, akıntı, adet düzeninde bozulmalar görülen erken belirtilerden sayılabilir.
Geç dönem belirtileri ise anormal kanamalara bağlı kansızlık, alt karın bölgesinde ve sırtta ağrı görülebilir.
Tarama ve Erken Teşhis ?
Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş arası kadınlar mutlaka her 5 yılda bir smear aldırarak testlerini yaptırmalıdır. Smear testi için Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinden, kadın doğum uzmanınızdan ve KETEM’lerden bilgi alabilirsiniz.
Tedavi ?
Smear testinizin ve sonrasında yapılacak olan tetkiklerin neticesinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanınız tarafından en doğru karar verilecektir. Tedavinin nasıl yapılacağından çok önemli olan korunmadır ve erken teşhistir.
Sonuç olarak ;
Tüm kadınlarımızı kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmeye, kontrollerini yaptırmaya davet ediyoruz. Unutmayın erken teşhis hayat kurtarır.
Amacı farkındalık yaratmak olan BİRİKİYORUM ailesi olarak aldığınız her nefesin değerini bilerek yaşamanızı diliyoruz.
0 Comments