
Şifalı
Ramazan Pidesi
Merhaba
Tabii ki Ramazan ayında sizleri pidesiz bırakacak değildim. Bu hafta miss gibi Ramazan Pidesi tarifi var. Sıvayın kolları canlarım.
Lezzet ve bereket ayı olan Ramazan’ın olmazsa olmazı pidesi. Sokakları saran kokusu, fırınlarda beklenen uzun kuyruklar… Peki, Ramazan pidesinin tarihini hiç merak ettiniz mi? Ben ettim ? tam yazmaya başladım, aklıma geldi “ramazan pidesinin tarihçesi” ben de çok az bilgiye sahiptim bu konuda, araştırdım. Sizlerle de paylaşmak istiyorum tarife geçmeden.
Tarihçeden Önce Biraz Teknik Bilgi
Manevi hayatımızın lezzet sembollerinden biride Ramazan’ın simgesi olan pidedir. Ramazan aylarının değişmez konuğu pide, mayalı hamurdan yapılır. Genelde yuvarlak tiplidir ara ara uzun ve oval şekline de rastlarız.
Pide hamurunun, ekmek hamuruna oranla daha “cıvık” olması gerekir.
Genelde pideler fırına verilmeden önce, kuru çıkmasın diye üzerine fırıncıların “şifa” adı verdikleri bir sıvı sürülür.
Pidenin iyi ve güzel pişmesi için fırının kapağının açık olması daha lezzetli sonuç verir. Bazı yörelerimizde fazla kabarmasını önlemek için ortasına delik açılır.
Pidenin Anadolu’nun bazı yörelerinde adı “Tırnaklı“dır. Bunun nedeni fırın ustaları pideyi yaparken hamuru parmak uçlarıyla tırnaklayıp, şekillendirmesidir.
Pide’si ve Bilinen Tarihi..
Pide adeta bir Ramazan geleneği, sadece bu kutsal ay için icat edilmiş gibidir. Osmanlı’nın pidenin lezzetini ve kokusunu ramazan gibi manevi bir atmosfere dahil etmesi, her alanda karşımıza çıkan toplumsal irfanımızın ulaştığı mertebenin bir neticesidir.
Özellikle Osmanlı döneminde Ramazan aylarında iftarlarını geç açma pahasına bile olsalar, özel pide yaptırabilmek uğruna fırın önünde beklenirdi. Bu meraklılar, pide yaptırmaya giderlerken ellerinde taze yumurta, çörek otu ve susamını da götürürler, malzemeleri kendi gözleri önünde pidelerinin üzerine sürdürürlerdi.
Tüm yıl boyunca kokusu ve lezzeti ile hasreti çekilen Ramazan pideleri sofraların vazgeçilmezi unvanını korumaya devam ediyor.
HİNDİSTAN’DAN ADRİYATİK’E PİDE
Pitta, pita, pida gibi farklı telaffuzlarla da olsa, Hindistan’dan Adriyatik’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada ‘pide’ hükümranlığını kurmuş. Uzak Asya’dan Anadolu’ya kadar düz ekmek veya sac ekmeğinin çeşitleri saymakla bitmez.
ANADOLU’DA PİDE ÇEŞİTLERİ
Anadolu’da ise pidenin bin bir türlüsü mevcuttur. Kayseri’nin etli, tahinli pidesi, Kastamonu’nun kır pidesi, Uzungöl’ün, Karadeniz’in açık veya kapalı pideleri, Konya’nın etli ekmeği, Ege’nin meşhur pideleri, fırıncılığın bu topraklardaki benzersiz ürünlerini oluşturur.
Aslında pide, fazla kabarmayan, düz görünüşü olan, gerek sac üzerinde, gerekse tandırda pişen bir çeşit ekmektir. Fakat yukarıda söz edilen bu pide türlerinin dışında, yapısı ve lezzeti itibari ile hepsinden farklı olan Ramazan pidesi, sadece bu kutsal ay için hazırlanır.
Ramazan pidesi Ermenistan’daki matnakaş ile benzerlik gösterir. Matnakaş üzerinde susam ve çörek otu bulunmaz. Türkiye’deki ramazan pidesin üstüne yumurta da sürülebilen bir ekmek türüdür.
Ramazan pidesi ile ilgili genel bilgiler bunlar. Çok detaylı bilgiler yok.
Şimdi gelelim mis kokulu Ramazan pidemizin tarifine. Evde yapabileceğiniz şekilde uyarladım. Yapımı bir tık daha kolay ama lezzeti bire bir aynı olacak.
- İyi bir pide elde etmek için yaş maya kullanmak önemli
- Eğer yaş maya değil de toz instant maya kullanacaksanız, önce su ve unu yoğurun, sonra mayanızı ekleyin tekrar yoğurun, en son tuzu ekleyin ve tekrar yoğurun.
- 2 adet pide çıkıyor. Birini sade şifalı, birini de şifa + yumurtalı yapabilirsiniz.
- Ben pidenin bir tanesini pişirdim, diğerini de tepsiyle hazır bir şekilde buzdolabında +4 e kaldırdım. Sahurda sıcak sıcak pişirmek istiyorum.
Ramazan Pidesi Malzeme Listesi
Hamur için Malzemeler
- 500gr un
- 2 su bardağı soğuk su
- 16 gr tuz
- 15 gr yaş maya
Şifa için
- 20 gr un
- 25 ml soğuk su
- 125 ml kaynar su
Üzeri için
- 1 adet yumurta
- Susam
- Çörek otu
Şifalı – Şifalı/Yumurtalı Ramazan Pidesi Yapılışı
➖ Un ve suyu tezgah üstü robotunuzda yoksa elinizde 5 dk kadar aralıksız yoğurun. Sonra tuzu ekleyin ve tekrar 5 dk aralıksız yoğurmaya devam edin. Mayanızı ekleyin ve bu sefer 10 dk yine kesintisiz olacak şekilde yoğurmaya devam edin. Toplam 20 dk yoğurma işlemi olacak.
➖ Tezgahınıza un serpin ve hamurunuzu kısa süreli bir toparlayın.
➖ Hamuru yoğurduğunuz kabı unlayın ve toparladığınız hamuru kabınızın içine alın. Ağzını streçle sıkıca kapatın, hiç hava almasın. 45 dk mayalanmaya bırakıyoruz.
➖ Hamurunuz mayalanırken şifa hazırlayalım. Cam bir kasede soğuk su ve unu iyice karıştırın, hiç topak kalmasın. Sonra kaynar su ekleyip homojen olana kadar tekrar karıştırın ve şifa hazır.
➖ Pide hamurumuz 45 dk dinlendi. Temiz tezgahın üzerine un serpin ve hamurunuzu tezgaha alıp kısacık bir yoğurun ki içinde ki gazı çıkarmış olun.
➖ Hamuru 2 eşit parçaya bölün ve 2 elinizle sıkıştıra sıkıştıra, gerekirse hafif unlayarak sıkı bezeler elde edin.
➖ 2 adet fırın tepsisi hazırlayın ve yağlı kağıt serin. Bezelerinizi tepsilerin orta kısımlarına alın. Şekillendirmeye başlıyoruz.
➖ Bezelerin üzerine hafif un serpin ve yuvarlak yapısını bozmayacak şekilde, üstten bastıra bastıra hamuru dilediğiniz pide boyutunda açmaya başlayın.
➖ Hamurun üzerine tekrar streçle kapatın ve 30 dk daha mayalanmaya bırakın.
➖ Mayalanan hamurunuzun üzerine elinizle şifayı her yerine gelecek şekilde sürün. Biri şifalı biri şifalı-yumurtalı olacak. Siz bu esnada dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.

➖ Şifalı pideye “Tırnaklama” dediğimiz şekil verme işlemini yapalım. Burada tırnak uçlarımızı kullanıyoruz. Önce hamurun dış tarafına yakın şekilde bir daire oluşturmak için parmak uçlarımızı bastırıp kaldırıyoruz. Bu işlem bir daire oluşturana kadar yapılıyor. Daha sonra iç kısmını şekillendiriyoruz. Burada da yine parmak uçlarımızı bastırıp kaldırarak bir baklava deseni oluşturuyoruz. Üzerine susam ve çörek otu gezdiriyoruz.
➖ Diğer pidenin üzerine aynı şekilde şifasını sürüyoruz. İyice çırptığımız bir yumurtayı yine elimizle pidenin her yerine eşit şekilde yayıyoruz, (tepsiye bulaşan yumurtaları temizleyin, yanmasın) ve yine susam, çörek otu ile süslüyoruz.
➖ Önceden ısıtılmış 250 C° fansız, alt üst ayarda 15 – 20 dk kadar pişiriyoruz.

Besin ve Enerji Değeri
Protein %6 – Yağ %14 – Karbonhidrat %80
Aşırıya kaçmadan, dikkatle tüketmeye özen göstermesini tavsiye ediyoruz.
Afiyet olsun güzel insanlar ❤️ Diğer tariflerimizi incelemeyi unutmayın. Görüşmek üzere
Q’Chef
Önerilen Yazı -> Ceviz Dolgulu Limonlu Kurabiye
5