Sigarayı Bırak
Diyoruz biz de bugün. 1987’den beri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tütünle mücadele amacıyla bugünü yani 9 Şubat’ı sigarayı bırakma günü olarak anıyor. Ülkeler de kendi yasaları çerçevesinde bu mücadeleye destek veriyor. Ben de önce size sigaranın zararları, sigarayı bırakma yolları, ülkemizin politikaları hakkında bulduğum bilgileri derlemek istiyorum.
Daha önce de bahsetmiştik biraz…
Kasım ayı akciğer kanseri farkındalık ayıydı. Biliyorsunuz bir de akciğer kanseri ile ilgili bir çok yazılar yazmış, dikkat çekmeye çalışmıştık. Bu yazılardan biri de Sigara ve Akciğer Kanseri başlıklıydı. Orada da akciğer kanseri ve sigaranın ilişkisini kaynaklara dayandırarak anlatmıştık biraz ama sigara ya da daha geniş söylemi ile tütün ve türevleri bir çok zarar verir insan vücuduna ve çevremize. O zaman ne diyoruz; sigarayı bırak !!!
Sigara nedir? İçinde ne var? Hatırlayalım mı?
“Sigara, kıyılmış tütünün kağıda sarılmasıyla üretilen, dumanı çekilerek tüketilen nesne. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bu ürünün, 18. yüzyılda Avrupa’ya İspanyol denizciler tarafından Amerika’dan getirildiği düşünülmektedir. Sigara, sigara kasası ve sigara paketi içinde tutulur.” demiş Özgür Ansiklopedi Wikipedia.
Wiki’ye göre her yıl dünyada sigara yüzünden 6 milyon insan ölmektedir, diğer taraftan pasif içicilik yüzündense 600 bin insan ölmektedir.
Peki sigaranın içinde olanlara gelelim. Tütün dumanının zararları başlığı altında şöyle ifade edilmiş.
formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi) ve aseton (oje çıkarıcı) gibi 4.000 kimyasal madde içerir. Arsenik, benzen, vinil klorür gibi en az 81 tanesi kanserojen olan bu kimyasal karışımlar, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur. Ayrıca tüm bu kimyasal ve zehirli maddelere ek olarak sigarada yüksek düzeyde bağımlılığa yol açan nikotin ve sigaranın tadını daha hoş hale getirmek, tüketicilerin sürekli sigara kullanımını sağlamak amacıyla eklenmiş olan birçok katkı maddesi yer almaktadır.
Sigaranın Zararları
Sigarayı bırak diye boşuna söylemediğimizi biliyorsunuz zaten ama biz gene de Havanı Koru aracılığı ile hepimize yeniden hatırlatmak istiyorum.
- Dişlerimizin renk değişikliğinden, diş eti çekilmesine ve hatta ağız kanserine kadar bir çok ağız ve diş sağlığı sorunlarına,
- Kanser gününde de anlattığım gibi bir çok kanser türünün oluşmasına,
- Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin 3-5 kat artmasına,
- Bağımlılık yapıcı etkisi ve fiziksel sebeplerle beyinde sorunların ortaya çıkmasına,
- Bağımlılık nedeniyle ruh halimizde ortaya çıkan depresyon, anksiyete gibi ruh sağlığı sorunlarına,
- İnfertilitenin sebebi de olabilirken gebelikte de ortaya çıkabilecek düşük doğumlu bebeğe,
- Pasif içicilik nedeniyle özellikle bebeklerde ve çocuklarda pek çok sağlık sorununa yol açabilir.
Peki sigaranın çevreye zararları:
Her yıl 5 trilyon izmarit üretiliyor tüm dünyada. Sigara ve diğer tütün ürünleri üretilirken 2 milyon ton CO2 (karbondioksit) ve 5 milyon ton CH4 (metan gazı) atmosfere karışıyor.
Kağıt ve paketleme için binlerce ağaç kesiliyor, biliyor muydunuz? Her 3000 paket için 1 ağaç yok oluyor. Ve ülkemizde meydana gelen orman yangınlarından yarısına söndürülmeden atılan izmaritler neden oluyor. Korkunç değil mi sizce de bu?
Ya diğer canlılar? Her yıl 1 milyon kuş ölüyor yere atılan izmaritleri yuttukları için. Yani hayvanlarında katili olmuyor muyuz?
Ve doğaya kalıcı hasar veren sigara filtreleri; selüloz asetat ve plastik maddeler biliyorsunuz doğadan uzun süre kaybolmuyor.
Bunun dışında bütçeye zararı; hesaplayın bakalım, ne kadarmış aylık maliyeti bütçenize.
Sigarayı bırak dedik, peki bırakmak için neler yapılabilir?
Sigarayı bırak diyoruz ya durmadan. “Kolay mı?” dediğinizi duyar gibiyim. Çok utanarak söylüyorum ki ben bir sigara bağımlısıyım ve istatistiklerinde söylediği gibi 18 yaşından önce önce başlamıştım, sonrasında önce tabiri caizse otlakçılık sonra paket alarak devam etti bir süre. 23 yaşına geldiğimde sigarayı tek seferde bıraktım, sigaraya ayırdığım parayla bir sürü eşya almıştım taksitle. Yıllar geçti, hiç içmedim, anne oldum ve sonra bir gün yeniden başlamıştım tam 17 yıl sonra. Şimdi tekrar bırakmayı deniyorum.
Sigarayı bırakmak için bir çok yardımcımız var artık. Şimdi iki internet siteleri önereceğim sizlere.
ALO 171 SİGARA BIRAKMA DANIŞMA HATTI
Sigarayı bırakınca….
Önce derin bir oh çekebilirsiniz. Sigarayı bırakınca vücudumuzda neler oluyor dakikalar sonra, yıllar sonra haydi bir bakalım. Araştırdığım kaynakların hemen hemen tamamında ortak cümlelerle açıklanıyor bu durum.
- 20 dakika sonra: Kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir.
- 8 saat sonra: Kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.
- 24 saat sonra: Vücut karbonmonoksitten arınır.
- 48 saat sonra: Kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
- 72 saat sonra: Hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.
- 2-12 hafta sonra: Tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.
- 3-9 ay sonra: Öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.
- 12 ay sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
- 12-36 ay sonra: Mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
- 5 yıl sonra: Kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır.
- 10-15 yıl sonra: Kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.
Ben de söz veriyorum.
Bizi durmadan zehirleyen, bin bir türlü hastalığa, çevreye zarar vermemize, bütçemizi sarsmamıza sebep olan sigaradan tez zamanda kurtulacağıma söz veriyorum ben kendi adıma. O bizim hayatımızı almadan biz ondan vazgeçelim.
Umuyorum hepimiz bu bağımlılıktan bir an önce kurtuluruz. Sağlıkla kalın.
0 Comments