Sonbahar Rotaları

1
604
Sonbahar Rotaları
Sonbahar Rotaları

6 dakika

Sonbahar rotaları var gezi köşemizde. Sararan yaprakların çıtırtılarıyla uzun yürüyüşler ve şahane fotoğraflarla unutulmaz bir tatil olacak.


Sonbahar rotaları var bu gün gezi köşemizde. Yapraklar sarardı, dökülmeye başladı. Havalar serinledi. Aslında en güzel zaman gezmek, dolaşmak için.

Geziyorum köşemizdeki Ağva, Abant ve Kapadokya için bence en güzel zaman şimdi. Ayrıca yazın hala hüküm sürdüğü Marmaris de Kaş da Datça da hala çok cazip. Hem yazın sıcağı hem kalabalığı yok. O güzelim yerler sadece size kalıyor.

Ama derseniz ki “yakınlar olsun, günübirlik gidelim gezelim gelelim”, işte onun cevabı da yazımızın içinde.

EN GÜZEL SONBAHAR ROTALARI

Yeşilden sarıya, sarıdan turuncuya hatta kırmızıya dönüşen renkleriyle sonbahar geldi. Çıtırdayan yapraklar ayaklarınızın altında bu renk cümbüşüne dalıp gitmek istiyorsanız, fotoğraf makinenizi alıp o renkleri, ışığı ölümsüzleştirmek istiyorsanız sonbahar rotaları sizin için biçilmiş kaftan.

Bazen bir göl kıyısında, bazen bir nehrin üzerinde, çoğu zaman ağaçların arasında dalıp gideceğiniz bir masal sonbahar. Ve özellikle havanın çok da soğumadığı bu ekim ayı.

Haydi o zaman bir gününüzü geçirebileceğiniz güzel yolculuklara çıkalım hep beraber. Bugün sadece Bolu, Sakarya ve Kocaeli’ye gideceğiz. Daha fazlası sonraki yazılarımızda.


BOLU

Bolu Yedigöller
Bolu Yedigöller

Bolu İstanbul’a da Ankara’ya da yakın bir konum. Abant, Gölcük ve diğer yerlerle beraber bir kaç gün konaklayarak da gezilebilir. Ama günübirlik gelip doğayla baş başa zaman geçirebilirsiniz. Sabah erken saatlerde çıkın yola. Yanınıza hazırlayın sandviçleri, termosunuzu alın. Hiçbir zamanını kaçırmayın Yedigöller’in.

Sonbahar rotaları içinde belki de en el değmemişlerinden biri. Karadeniz Bölgesi’nde Bolu’ya bağlı Zonguldak’ın güneyinde Yedigöller Milli Parkı. 2015 yılından beri hizmet veren bir de tesis var bu park içerisinde. Günübirlik bir gezi size yetmezse konaklayabilirsiniz de. Hatta kamp ve karavan alanı da mevcut ancak kışın çok yoğun yaşanmasından dolayı nisan-kasım ayları uygun bunun için.

Ulaşım Bolu’dan karayolu ile. Ancak kışın o yol karla kaplı olduğunda Yeniçağa–Mengen–Yazıcık veya Devrek- Yazıcık üzerinden yapılır. 1642 hektar büyüklüğündeki bu havza 1965 yılında milli park adı almış. Bu Milli Park içinde Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl isimli 7 tane göl var. Bu göller aralarında 100 m. yükselti farkı bulunan iki plato üzerinde yer alır.

En güzel, En Karışık Doğal Ormanı

Yedigöller Milli Parkı bu irili ufaklı güzel göllerin yanında aslında bizim için çok değerli olan canlı türlerine ev sahipliği yapıyor. Ağaçlar ve yaban hayvanları için hem bir yuva hem de bir araştırma alanı. Türkiye’nin belki de en güzel, en karışık doğal ormanlarına sahip. Kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar, fındık, ıhlamur ve dişbudak ağaçları da vardır. Nesli azalmakta olan porsuk  gibi bitki türleri de mevcuttur. Aynı zamanda birbirinden güzel hayvan dostlarımıza da yuva olmuş. Ayı, domuz, kurt, tilki, sansar, sincap, geyik, karaca ve tavşan ile kuşlardan yabani ördek, yabani güvercin ve keklik var. Ve bunların dışında yüzün üzerinde kuş türü yaşıyor bu güzel ormanlarda.

Kapankaya Manzara Seyir Yeri’ni, geyik üretim çiftliğini de gezmeyi unutmayın. Sarılı, kırmızılı bir şahane gezi olacak sizler için. Harika fotoğraflar ve ciğerlerinize doldurduğunuz oksijenle geri döneceksiniz. Ve ceplerinizde bolca hatıranız olacak.

Ve karşınızda 360 derece Yedigöller manzarası. Görselleri sağa sola, yukarı aşağı hareket ettirmekten çekinmeyin.


SAKARYA VE KOCAELİ

İkinci önerimiz Acarlar Longozu Sakarya’dan ve Maşukiye Kocaeli Kartepe’den.

Sabah İstanbul’dan yaklaşık 2,5 saat uzaklıktaki longoza gelin önce. Kahvaltınız yine sandviç ve termosunuzdaki çayla longoz kenarında, akşam yemeğiniz de Maşukiye’de sucuk ekmek ya da güzel bir balık.

ACARLAR LONGOZU

Geldik Sakarya’ya. Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alıyor bu güzel longoz. Bilmeyenler için longozun tanımını da yapalım. Subasar ormanı olarak tanımlanır. Longozu Koru internet sitesi şöyle yapmış tanımlamayı:

“Longoz, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistemdir. Yalnızca belirli ağaç (örneğin, dişbudak, kızılağaç, vs), bitki (örneğin, göl soğanı, su menekşesi, vs) ve kuş (örneğin, kara leylek, balıkçıl, vs) türleri bu yaşam ortamını tercih ederler.”

ACARLAR LONGOZU DA TÜRKİYE’NİN TEK PARÇA HALİNDEKİ EN BÜYÜK LONGOZ ORMANI.

İğneada Longozlarını da bir sonraki yazımızda anlatacağım, söz. Longozlar dünyanın ekosistemi açısından çok önemlidir. Ve Acarlar Longozu ile ilgili Vikipedi‘de bulunan bilgiyi de sizlerle paylaşmak istiyorum üzülerek.

“Türkiye’de nadir bulunan subasar orman ekosistemiyle 1998 yılında Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun aldığı kararla ile 1. derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır. Adapazarı Toprak Su Teşkilatı 1971 yılında gölün gideğeni olan Okçu deresini genişleterek kanala dönüştürmüştür. O zamandan günümüze gölün alanı %40’ı (9.443 km2) küçülmüştür.”

Longozlarla ilgili başka bir dosya yapacağım ama şimdi geziyi anlatayım size. (Harita bilgisi burada)

Acarlar Longozu Sakarya
Acarlar Longozu Sakarya

Aslında bu orman epey büyük ancak insan faktörüyle epeyce bozulduğu için devlet tarafından sınırlanmış gezilebilen bölgesi. Tahta bir iskele yapılmış ormanın içine doğru, 1 km bile değil. Altınızdan akan su mevsime göre yükselip alçaldığı için bazen suyun üzerinden bazense kenarından yürüyorsunuz.

Acarlar Longozu, Sakarya

Saat 9 ile 15 arasında gelmeye çalışın suyun üzerindeki nilüfer çiçeklerini görmek için. Diğer adı da lotus olan ve kutsal sayılan bu çiçek bu ay pembe beyaz harika bir görüntü sunuyor size. Sarı ve turuncu halılar gibi yapraklar ayaklarınızın altında doğanın güzelliklerine dalıp gideceksiniz. 200’e yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyor ve kuş cıvıltıları arasında sürecek yürüyüşünüz.

Ve karşınızda 360 derece Acarlar Longozu. Görseli sağa sola, yukarı aşağı hareket ettirmekten çekinmeyin.


MAŞUKİYE

Ve sonbahar rotaları içinde bizim de evimiz sayılan Maşukiye’deyiz. Kocaeli’nin Kartepe İlçesi içinde Kartepe’nin eteklerinde yer alan şirin bir belde. Ben de çok severim. Hem beldede yaşayan arkadaşlarım hem de çok sevdiğim tesisler var. Örneğin konaklamak ya da yemek yemek hatta belki sadece sohbet edip bir kahve molası vermek için bile uğrayabilirsiniz. Giderseniz benden de selam söyleyin mutlaka.

Maşukiye’nin ismi aşık anlamına gelen mâşuktan gelir. Ve Kocaeli’nin en yeşil beldelerinden birisidir. Hem ağaç türlerine hem de yaban hayvanlarına ev sahipliği yapması açısından da son derece önemli. Fakat son zamanlarda yoğun turist akını yüzünden biraz betonlaşsa da hala çok güzel. Keşke hem güzellikleri gösterip hem de doğaya saygılı yaşamayı becerebilsek. Keşke.

Alabalık tesislerinin de bulunduğu şelalesi var. Yaylaları çok görülesi. Kirazlı ve Kuzu Yaylası en bilinenleri. Çiğdem, Soğucak, Sultanpınar, Dikmen yaylalarını da ekleyebilirsiniz turunuza. Bisiklet, Atv ve at turları da yapılabilir yürüyüşün yanında. Maşukiye’nin yükseklerinde hem İzmit Körfezi’ni hem de Sapanca Gölü’nü görebileceğiniz alanlar var. Seyrine doyamayacaksınız.

Yürüyüşünüzde bol bol fotoğraf çekeceksiniz kesinlikle. Ayrılmak istemeyeceksiniz.


SONBAHAR ROTALARI İÇİN ÖNERİMİZ BU KADAR DEĞİL ELBETTE.

Güzel ülkemiz dört tarafı cennet. Sonbahar rotaları için anlatacaklarımız bu kadarla sınırlı değil elbette. Ancak hepsini tek yazıda anlatmak mümkün değil. Haftaya başka başka güzelliklerle devam edeceğim anlatmaya.

Bu arada ne zaman gitmeliyiz diye sorarsanız bana. Kesinlikle hafta içi gitmeye çalışın. Çünkü üçü de her zaman hafta sonları çok fazla kalabalık oluyor. Hem yerli hem yabancı turistlerin akınına uğruyor. Hem de bazen mangalcıların akınına uğruyor.

Ve lütfen gittiğiniz yerlerde geride güzellikler bırakın. Sakın çöpleriniz değil. Sonraki sonbahar rotaları alternatiflerimizde buluşmak üzere.

Facebook Yorumları

1 Yorum

Yoruma kapalı.