
Sufle
Fransız Mutfağının Baş Tacı
Sufle hakkında her şey. Tarihini ne kadar biliyoruz? Fransızların baş tacı olan suflenin kaç çeşidi var? Nasıl bulundu? Olmazsa olmazları nelerdir? Bu yazıda aklınıza gelen bir çok soruya yanıt bulabileceksiniz.
Sufleyi daha önce defalarca kez yesem de aslında ona olan ilgim, okulda tarifleri denemeye başladıkça, bir çok tatlının ana memleketinin Fransa olduğunu öğrenmemle birlikte başladı. Okul yıllarımdan beri de ayrı bir severim Fransız mutfağını. Henüz gidip görme şansım olmasa da bir gün mutlaka gideceğim, hatta yaşamak bile istiyorum oralarda. Neden olmasın değil mi?
Fransız mutfağında akla ilk gelendir, sufle deyince akla ilk gelen de çikolata değil mi? Haklısınız. Çikolatalı tariflerde elinizde ki reçetenin sağlam olması kadar, çikolatanızın kalitesi de çok önemli. Çikolata çok geniş bir yelpaze, en güzel çikolataların Belçika’dan çıktığını hepimiz biliyoruz artık. Kaliteli çikolata, lezzetli sufleler demek.
Sufle nedir?

Süt, tereyağı, un ve yumurtanın çırpılmasıyla hazırlanan ve fırınlarda pişirilen, Fransız mutfağına özgü bir tatlı, Fransız mutfağının baş tacı da diyebiliriz. Yaygın tüketilme sebeplerinden bir tanesi de bence yapım aşamasının çok basit olması. Püf noktalara dikkat edildiği taktirde oldukça kısa sürede pişmesi bu tatlıyı çok pratik hale getiriyor. Dıştan kek gibi görünen, içinin akışkanlığı ile akılları baştan alan sıcak bir tatlıdır. Çırpılmış krema, krem şanti veya vanilyalı bir dondurma ile servis edilir. Sufleler çabuk sönen tatlılar olduğu için fırından çıkar çıkmaz hemen servis edilip, tüketilmelidir. Hatta “Sufle beklemelisin ama sufle seni bekleyemez” diye bir söz bile vardır.
QChef‘in notu: Sufleler donmaya veya önceden pişirilmeye uygun tatlılardan değildir. Max. 90 dakika önceden harcını hazırlayabilir, yine son anda pişirip hemen servis edebilirsiniz.
Suflen Çeşitleri

Bir çok çeşidi var ve hepsi de birbirinden lezzetli, inanın bana. Fırsat buldukça çeşitlerini denemelisiniz bence. Temel olarak tatlı ve tuzlu olarak ikiye ayırabiliriz.
Tatlı suflelerde akıllara ilk gelen; çikolatalı, peynirli , limonlu, mangolu , kahveli, meyveli, bademli, beyaz çikolatalı, kestaneli. Ana malzemesi süt, şeker ve yumurtadır.
Tuzlu suflelerde ise; et, piliç, jambon, somon, kabak, peynir, domates, ıspanak, havuç, mantar başta olarak, farklı bir çok sebze ile hazırlamak mümkün. Burada ana malzemeler ise, yumurta ve beşamel sostur.
QChef‘in Tavsiyesi

Tatlı suflelerde, yeterince kabarık olması için yumurta aklarınızı iyice çırpmalısınız. Mereng (*Beze) yapar gibi, ters çevirdiğinizde düşmeyecek kıvamda olmalı. Mereng yaparken de cam bir kase kullanılmalı ve kasenin de çırpıcınızın da tamamen kuru olması gerekli, tek bir damla bile su olmamalı. Mereng yaparak, havayı yumurta aklarının içine hapsediyoruz. Pişirme esnasında ısıyla birlikte hava baloncukları sufle kabınızdan yukarı doğru kabarıyor ve istediğimiz kabarıklığı veriyor.
- Tuzlu suflelerin ana malzemelerinden olan beşamel sosun çok iyi pişmesi gerekiyor. Kıvamının gerekenden cıvık ve yumuşak olmaması için, kısık ateşte, uzun zamanda pişirmek en güzel sonucu verecektir.
- Kenarları yüksek olan herhangi bir tabakta pişirilebilir. Pişirmek için özel olarak yapılmış cuplar var, ancak içinde pişirmek için bir tepsi, bir kase ve hatta bir kahve fincanı bile kullanılabilir.
- Sufleler, daha sonra bölünecek büyük bir fırın kabı olarak veya ayrı fırın kaplarında pişirilebilir. Bu şekilde servis etmek daha kolay ve daha güzel olduğu için sufle için ayrı cuplar kullanmayı tercih ediyorum.
- Mereng ve çikolatalı harcı karıştırırken alttan üstte doğru fold etmek dediğimiz yöntemle karıştırın. Çünkü bu yöntem yumurta aklarınızın sönmemesi çok önemli.

Fransızca kabarmış, havalanmış anlamlarına gelen soufflé‘nin, yüksek miktarda endorfin hormonu salgılamanızı sağladığı biliniyor. Yerken ağzımızın kulaklarımıza varmasının ve mutluluktan uçmamızın sebebi bu!
(Kaynak: bakerbettie)
Suflenin Tarihi
1650‘li yıllarda çırpıcının bulunmasına dayanıyor diyebiliriz. Süt, tereyağı, un ve yumurtanın çırpılmasıyla sufle benzeri tatların o yıllardan başlayarak yaratıldığını söyleyebiliyor olsak da, suflenin tarihi deyince aslında 1742‘ye gitmek gerekiyor. Çünkü bu tarihte, Vincent La Chapelle adlı Fransız şefin omelette soufflée adlı tarifi yarattığı biliniyor. Le Cuisinier Moderne adlı kitabın içinde yer alan bu tarif, kaynaklara ilk sufle tarifi olarak geçiyor. Hayal kırıklığına uğramanızı istemem, ama kendisi çikolatalı değil; şekerle kaplanmış limon kabuklu ve dana etli.

1783 yılına geldiğimizde, Antoine Beauvilliers‘ın, Paris’in ilk şık ve büyük restoranları arasında gösterilen the Grande Taverne de Londres‘u açtığını görüyoruz. Restoranın menüsünde farklı çeşitlerde suflelere yer veren Beauvilliers, bu sebeple “suflenin mucidi” olarak da biliniyor. 1813‘te soufflé kelimesi ilk olarak İngilizce bir kaynakta geçiyor: Louis Ude‘nin The French Cook adlı kitabı. Kitapta; çikolatalı, limon ve patatesli, portakal çiçekli, pirinç kremalı, ekmekli ve kahveli olmak üzere 6 tarif yer alıyor.

1816 yılına geldiğimizde Beauvilliers’in kendi sufle tarifini L’art du Cuisinier adlı yemek kitabında yayınladığını görüyoruz. Dört yıl sonra, ilk ünlü şeflerden Antonin Carême, yüzlerce farklı tarifi yaratıyor. Böyle bir çeşitliliğin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasından sonra, özellikle de 1960‘lardan itibaren dünya çapında tüketilen bir tatlı haline geldiğini görüyoruz. Kaynak: themagger
Sufle tarifi
Genel bilgileri verdikten sonra artık tarifimize geçelim mi? Hepimizin ilk aklına gelen çikolatalı sufle tarifini veriyorum ilk olarak sizlere. Eğer isterseniz daha sonra diğer tarifleri de veririm sizlere sözüm olsun.
Malzeme Listesi
- 200 Gram Çikolata- (2 Adet Sütlü Çikolata)
- 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
- 3 Adet Yumurta
- 1 Yemek Kaşığı Kakao
- 1 Yemek Kaşığı Un
- Pudra Şekeri
Sufle Yapılışı
- Ufak ve derin bir tencerede tereyağını kısık ateşte iyice eritiyoruz.
- Çikolataları küçük küçük parçalara ayırıp (daha çabuk erimesi için) tereyağının içine alıp karıştırarak eritiyoruz.
- Yumurta aklarını bir çırpma kabına, sarılarını da derin bir kaseye alıyoruz.
- Yumurta aklarının içine bir çimdik tuz ekleyip, hafif mereng kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Kaseyi çevirdiğiniz de dökülmeyecek kıvamda olması yeterli.

- Tereyağında eriyen çikolataları yumurta sarılarının üzerine dökün ve iyice homojen olacak şekilde karıştırın.
- Kakao ve unu çikolatalı karışımın üzerine eleyerek koyun ve mikserle iyice çırpın.
- Mereng kıvamına gelen yumurta aklarınızı üç kerede çikolatalı karışımın üzerine dökün ve alttan üstte doğru bir spatula ile karıştırın. (Fold etmek) Tamamen homojen olacak şekilde.
- Cuplarınızı teretağı ile iyice yağlayın ve içine kakao eleyin. Döndüre döndüre cupların her yerine gelmesini sağlayın ve fazlasını dökün.
- Harcınızı cuplarınıza eşit şekilde bölüştürün.
Ve Son Olarak
- 190 derecede ısıtılmış fırında 8-10 dakika pişiriniz.
- Sıcak servis yapın.

Besin ve Enerji Değeri
Protein %5 – Yağ %47 – Karbonhidrat %48
Aşırıya kaçmadan, dikkatle tüketmeye özen göstermesini tavsiye ediyoruz.
Hepinize Afiyet olsun güzel insanlar ❤️ Diğer tariflerimizi incelemeyi unutmayın.
Q’Chef
Önerilen Yazı ->Limonlu Kek ve Limon Şekerlemesi
0 Comments