Süt ürünleri denilince aklımıza gelenler süt, peynir, yoğurt, kefir, tereyağı, ayran, lor peyniri gibi besinlerdir. Hepimiz bu besinleri günlük yaşantımızda sıklıkla kullanıyoruz.
Acaba ne gibi faydaları ve zararları var hiç düşündünüz mü?
Süt grubu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2, B12 ve A vitamini gibi birçok besin ögesinin önemli kaynağıdır. Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişimine ve hücre çalışmasına katkı sağlar. Süt ve süt ürünlerinin içerdiği kaliteli protein büyüme, gelişme ve doku onarımının sağlanması için faydalıdır. Bununla birlikte bu grupta yer alan besinlerde bulunan B vitaminleri, başta kırmızı kan hücreleri ile sinir hücreleri olmak üzere tüm vücutta önemli işlevlere sahiptir.
Süt ve süt ürünleri yağ içeriği yönünden de zengindir. Yani doymuş yağ ve kolesterol ile yağda eriyen A vitamini içerirler. Özellikle kolesterol ve kardiyovasküler hastalık riski taşıyan bireylerin; yağ miktarı azaltılmış süt, yoğurt ve peynirleri tercih etmeleri gerekir.
Günlük tüketilmesi gereken süt ürünü porsiyon miktarı kişiden kişiye değişir. Fakat genel olarak; büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda 3-4 porsiyon, yetişkinlerde 2-3 porsiyon, gebe, emzirenler veya menopoz sonrası kadınlar için yaklaşık 3-4 porsiyondur.
1 porsiyon; 200 ml süt=200 ml yoğurt=200 ml kefir=400 ml ayran=30 g peynir=5 g tereyağı=3 yemek kaşığı lor peynirine denktir.
LAKTOZ
Laktoz süt şekeri olarak bilinmekle birlikte glikoz ve galaktozdan oluşur. Ayrıca bağırsaklardan salgılanan laktaz enzimiyle birlikte bu yapılara ayrışmaktadır.
Laktoz İntoleransı
Laktozun glikoz ve galaktoza ayrışabilmesi için gerekli olan laktaz enzimi ince bağırsakta oluşur. Bazı bireylerde bu enzim az üretilir veya hiç üretilmez. Bu sebepten dolayı bu bireyler laktoz içeren süt veya süt ürünlerini tükettiğinde kişide hazımsızlık, şişkinlik, gaz sıkıntısı, ishal ya da kabızlık gibi sindirim problemleri meydana gelir.

Laktoz intoleransının herhangi bir ilaç tedavisi yoktur. Günlük beslenmenizdeki bir takım değişiklikler ile bu bağırsak problemlerini çözmeniz mümkün. Yani eğer bu tarz şikayetleriniz var ise süt ürünlerini az kullanarak veya hiç kullanmadan bağırsak problemlerinize çözüm üretmiş olursunuz. Ya da laktozsuz süt ve süt ürünlerini tercih ederseniz de sıkıntı yaşamazsınız.
Dip not olarak da şunu söyleyebilirim ki üzerinde laktozsuz ibaresi bulunan ürünler sanılanın aksine laktozu ayrıştırılmış, şekeri bulunmayan süt ürünleri değildir. İçerisine laktaz enzimi katılarak laktozunun glikoz ve galaktoza bağırsağımız yerine kendi kendine ayrışması sağlanarak oluşturulan ürünlerdir.
Laktoz intoleransı ve süt alerjisi birbirleriyle çok fazla karıştırılmasına rağmen farklı birer sağlık sorunudur.
Süt Alerjisi
İnek sütü gibi bazı besinlerde bulunan kazein ve whey proteinlerine karşı olan bir alerjik problemdir. Yani kişide tüm süt veya süt ürünlerine karşı bir hassasiyet yoktur. Bu alerji genellikle bebeklerde görülmektedir.
Süt alerjisi tedavisinde inek sütü, emziren anne ve bebeğin beslenmesinden tamamen çıkar. Bebek anne sütü dışında bir besin tüketmiyorsa bile anne emzirdiği süre boyunca süt, yoğurt, peynir, tereyağı gibi besinleri de diyetinden çıkarır. Ayrıca ilerleyen zamanlarda çocuk büyüdükçe alerji etkisi azalmaya başlar. Azalmaz ise çeşitli aşı tedavilerine başvurulur.
Buna benzer daha fazla bilgi ve sorularınız için buradaki sayfamı ve instagram adresimi ziyaret edebilirsiniz.
KAYNAKLAR
- Besin Gruplarını Tanıyalım: Süt Grubu (b.t.). Diyetkolik.
- Laktoz İntoleransı (b.t.). Dilara Koçak.
0 Comments