Ter Kokusu Sıcak Yaz Günlerinin Ko(r)kulu Rüyası

2
467
Ter Kokusu
Ter Kokusu

Ter Kokusu

Ter Kokusu sıcak yaz günlerinde en büyük sıkıntıların başında geliyor. Kişisel bakım, korkulu kabustan kurtulmamıza yarayabilir.


2 dakika


Ruhunuzun temizliği kokunuza yansır

Havalar ısındı. Hepimizi hayattan bezdiren Covid19 yasaklarının kalkması sonucu, kurallar ve aşıların koruyuculuğuna güvenerek kendimizi sokağa attık. Sokaklar, toplu taşıma araçları, kurumlar, kafeler, tatil beldeleri dolup taşıyor. Sıcacık yaz günlerinin kâbusu ter kokuları da kendini kalabalığın içine atıyor dolayısıyla.

Her insanın kendine özgü bir vücut kokusu vardır. Parmak izlerimiz gibi oldukça özel bir durumdur vücut kokumuz. Dolayısıyla, tesadüfen rastladığımız bir arkadaşımızın kötü kokularla bizi hatırlamasını kimse istemez doğrusu. Afrika’daki bazı kabileler karşısındakini çok iyi tanıdığını ve biraz ilkel de olsa dostluk nişanesi olarak arkadaşının koltuk altına ellerini sokup, biraz beklettikten sonra onları kokladığını öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Doğrusu böyle bir geleneğimiz olmadığı için şükrettim. Kabile inanışlarına göre, kişinin ruhunun temizliğini kokusuna yansırmış.

Temizlik-Maske-Mesafe kuralları yanında, ter kokularına da dikkat çekmek için yazmak istedim. ? Ter kokularıyla insanları rahatsız etmemek adına, beklenmedik anlarda mahcup olmamak için ter kokusu nedir? Nasıl önlenir? Araştırdıklarımı paylaşmak istedim.

Mis gibi kokumuzla rahatça tadını çıkaralım sıcak yaz günlerinin ne dersiniz?

Ter Kokusu

Terleme nedir? kokusu neden olur?

Vücut ısımızın, sıcak hava, stres, heyecan vb. durumların etkisiyle yükseldiğini hepimiz biliriz. Böylece beynimizdeki hipotalamus bir termostat görevi görerek vücuda terleme emri verip, vücudumuzun ısı kaybederek vücut ısısını dengeler. Ayrıca, vücuttaki ve kandaki zararlı toksinlerin dışarı atılması ve cildin nemlendirilmesi de terleme yoluyla olur. Vücutta bulunan 3 ayrı ter bezinin işleviyle terleme işlevi  gerçekleşir. Bu ter bezleri; apokrin, ekrin ve apoekrin ter bezleridir. Vücutta bulunan yüzlerce ter bezinin çalışarak dışarı attığı ter sıvısı, aslında tamamıyla kokusuz bir sıvı. Ancak koltuk altı gibi bölgelerde bulunan bakteriler, ter ile beslenerek “vücut kokusu” olarak tabir ettiğimiz kokunun oluşmasına yol açıyor.

Vücut Kokusu Neden Olur?

Vücudumuzda kötü koku oluşması, koltuk altı kokması gibi problemler bakterilerden kaynaklanır. Terimiz cildimizin yüzeyindeki bakterilerle karşılaştığında bakterilerin bu bölgedeki faaliyetleri sonucunda vücut kokusu ortaya çıkar. Ter kendisi neredeyse kokusuz olsa da, bakteriler onu üreme alanı olarak kullanır ve hızla çoğalır.

Bakteriler ter sıvısından beslenerek bazı atıklar ortaya çıkardığında kötü ter kokusunun sebebi oluyor. Vücudumuz başkalarının hoş bulmadığı bir koku yaydığında, buna vücut kokusu denir. Ergenlik çağına geldiğinde önlem alınmazsa genellikle vücut kokusu belirginleşir. Obez kişiler, düzenli olarak baharatlı yiyecekler tüketenler ve diyabet gibi belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler vücut kokusuna daha yatkındır.

Vücudun birçok noktasında oluşabildiği gibi koltuk altı kokusu da bu bakteriler neticesinde oluşur. Kötü koku oluşumu yalnızca bakterilerden değil, ter sıvısıyla birlikte vücuttan dışarı atılan proteinli maddeler ve lipitlerden de kaynaklanabiliyor. Eğer terleyen bölge tüylü ise, bakteriler tüylere tutunarak kötü kokuyu artırmasına neden oluyor. Ayrıca, egzersiz, sıcak, aşırı kilolu olmak, hormonlardaki değişiklikler, karaciğer veya böbrek hastalıkları, anti depresanlar gibi bazı ilaçlar da vücut kokusu nedenlerindendir.

Her kişinin kendine özgü vücut kokusu diyet, cinsiyet, sağlık ve ilaç tedavisinden etkilenebilir.

Ter kokusu

Peki Vücut Kokusunu Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

Vücut sıcaklığının sabit tutulmasını sağlayan terleme ısı çıkışı yapılmasıyla sabit tutuluyor. Vücut sıcaklığının sabit tutulması ise dört farklı tipte ısı çıkışı yapılmasıyla sağlanıyor. Bunlar, İletim, taşıma, buharlaşma ve ışıma olarak adlandırılmaktadır. Isı çıkışları, vücuttan ter çıkışına sebep oluyor.  Böylelikle her birinin sonucunda da ter açığa çıkıyor. Bu ter çıkışları, sağlıklı vücut mekanizması tarafından otomatik olarak gerçekleştiği için engellenmesi vücudumuzun sağlığını bozmaya neden olur. Vücudumuzun terlemesini engellemek yerine, ter kokusunu engellemek mümkün. Bu da, kişisel temizlik ve önlemlerle sağlanabilmesi mümkün.

Öncelikle Estetik ve Plastik Cerrahı Uzmanı Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu’nun doğal çözüm reçetesini sizinle paylaşarak başlamak istedim. Eczanelerden temin edebileceğimiz hidrojen peroksit’le kolay bir tarifle vücut kokusundan kurtulabileceğimizi önermiş.

İşte size vücut kokusuna doğal çözüm:

Vücut kokusuyla savaşmak için bir hidrojen peroksit ve su çözeltisi deneyin. 1 çay kaşığı peroksit (% 3) ila 1 bardak su kullanın. Bunu etkilenen bölgelerde (koltuk altı, ayak, kasık) bir bezle silin. Bu, koku oluşturan bazı bakterileri yok etmeye yardımcı olabileceğini belirtmiş.

Peki Başka Neler Yapabiliriz?

  • Her gün banyo yapın veya duş alın. Ancak aşırı su harcamayın! Malum su kıtlığı…
  • Koltuk altlarınızı yıkayıp kuruladıktan sonra karbonatı pamuk yardımıyla koltuk altlarınıza uygulayın ve bir süre bekletin. Dilerseniz duş aldıktan sonra karbonatı limon suyuyla karıştırabilir, koltuk altlarınıza güzelce yedirebilirsiniz. Emin olun koku falan kalmıyor ?
  • Ayrıca aşırı koku sorunları için dağ kekiği ve biberiyeyi karıştırabilir, karbonat karışımının ardından koltuk altlarınıza uygulayabilirsiniz.
  • Pamuklu ve keten giysiler tercih edebilirsiniz. Bu kumaşlar, hava geçirgenliği yüksek olan kumaşlar olduklarından vücudunuzun etrafındaki temiz hava dolaşımını artırabilir. Bu sayede vücuttaki ısı kaybı azalacağından terleme oluşumu da azalabilir.
  • Terli kıyafetler bakteri üreme alanı olduğundan, giysilerinizi düzenli olarak yıkayın.
  • Acı yiyecekler ve aşırı sıcak içecekler, vücutta iç sıcaklığı artırıyor. Dolayısıyla bu besinler de yoğun terlemeye sebep oluyor.
  • Ağır kokulu baharatlar, kebap, sarımsak ve soğan, kahve, alkol gibi ter oluşumunu tetikleyen ve kötü kokuya sebep olabilen gıdaların tüketimini azaltabilirsiniz.
  • Bakteriler vücudun kuru bölgelerinde üremekte zorlandıklarından koltuk altlarınızı kuru tutun.

Ruhunuzun temizliği kokunuza yansısın

Sağlıklı, bakımlı ve mis kokulu günler diliyorum…

Facebook Yorumları

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz