Osmanlı Haftası sebebi ile genelde Türk Kültürü üzerine bir iki dosya hazırlamaya çalıştık. Aslında hepsi başlı başına bir belgesel konusu. Naçizane bir iki yorum bırakabildiysek ne ala.
Sanat; “güzel görme işi” bana göre. Ve Osmanlı – Sanat paragrafı incelendiğinde ” turquerie ” kavramı ortaya çıkıyor. Tam olarak bilemesem de “Türk akımı, Türk Şeyleri,” gibi tercüme edilmiş az sonra vereceğim kaynaklarda. Kelime çevirisi ise “Türk veya doğu zevki veya ilhamının nesne, sanatsal veya edebi kompozisyonu. ” olarak tercüme ediliyor makinalarca.
Bu günün konusu Turquerie
Kahve içme kültüründen, kıyafetlere, desenlerden, resimlere, mimari akımından daha önce bahsettiğimiz müziğe kadar (Türk Marşı)pek çok “şeyi” etkilemiş bu akım.
Öyle ki işin içinde Opera olduğunu ve Fatih Sultan Mehmet’in bile kendisi hakkında çok sayıda opera yazdığını söylüyor Wikipedia.
Konu son derece ilgi çekici ve eğlenceli. Akımla ilgili yazılan kitap örnekleri ve makaleleri paylaşmak boynumun borcu. Böylece bildiklerim kadar bilmediklerime de yol açmış olacağım. Keyifle incelemenizi dilerim.
Zerrin Avan – Makale | Deniz Topçu – Almanya – Haber
Turquerie – 18. Yüzyılda Avrupa’da Türk Modası

İlk baskısı 2015 yılında Yapı Kredi Yayınlarından olan bu kitaba ait bilgileri buradan inceleyebilirsiniz. Tanıtım bülteninden
Konu 1453’te İstanbul’un fethinin ardından Avrupa ile Osmanlılar arasındaki ilk temaslarla başlayan, 18. yüzyılda Türk modasının müthiş zenginleşmesiyle süren ve Oryantalizm gibi başka yorumların kökleştiği 19. yüzyılda noktalanan bir kronolojik çerçevede tematik yaklaşımla irdeleniyor. Resim, mimari, iç mekân ve tiyatroyu da kapsamak üzere belirli kategorilere odaklanan “Turquerie” bu tuhaf Avrupa fantezisinin ilginç bir dökümünü sunuyor.
Kitabın fiyat araştırması için bknz.
..18. yüzyıl Avrupa’sında, Türk tütününü Türk piposuyla, Türk giysisiyle, özenle hazırlanmış bir Türk kostümü içinde içmek modaydı… Avrupa operası, turquerie fikrinden büyük ölçüde etkilenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli padişahlarından Fatih Sultan Mehmed (1432–1481), kendisi hakkında çok sayıda opera yazmıştır.
…Turquerie ( “Türkçülük” olarak İngilizceye çevrilmiştir), 16. ve 18. yüzyıllar arasında Batı Avrupa’da Türk sanat ve kültürünü taklit eden oryantalist modaydı . Pek çok farklı Batı Avrupa ülkesi , Osmanlı İmparatorluğu’nun merkezi olan Türkiye’nin egzotik ve nispeten bilinmeyen kültüründen büyülendi.ve dönemin başında Avrupa için ciddi bir askeri tehdit oluşturacak tek güç. Batı, müzik, görsel sanatlar, mimari ve heykeller dahil olmak üzere Türk yapımı ürünlere ve sanata artan bir ilgi duyuyordu. Bu moda fenomen, ticaret yolları ve Osmanlılar ile Avrupa ülkeleri arasındaki artan diplomatik ilişkiler yoluyla daha popüler hale geldi , 1715’te Fransız-Osmanlı ittifakı ile örneklendi . Büyükelçiler ve tüccarlar sık sık egzotik yerler ve maceralarının hatıralarıyla evlerine döndüler.
Hareket genellikle dönemin sanatına yansıdı. Müzik, resim, mimari ve eserler sıklıkla Türk ve Osmanlı stil ve yöntemlerinden esinlenmiştir. Özellikle tablolar, Osmanlı’yı parlak renkler ve keskin kontrastlarla tasvir ederek ilginç özelliklerini ve egzotik doğalarını akla getiriyordu
İlgili yazının tamamı için bknz.
TURQUERİE VE TEMSİL POLİTİKASI, 1728-1876

Tanıtım Bülteninden
Turquerie ve Temsil Politikası, 1728-1876, Avrupalıların ilham için, ne gibi etkiler altında, neden Türklere döndüğünü araştırırken, bu dönemdeki sanat ve mimarinin kapsamlı bir kültürel yorumlamasını sunuyor.
Avcıoğlu, üç özel bina tipini inceliyor: köşkler, camiler ve hamamlar. Bunları da Batı Avrupa’da inşa edilen ilk dört başı mamur örneklerinden seçiyor ve bu yapılarla mimari form ve üslupların kültürel siyasetini derinlemesine araştırıyor.
Kitabın fiyat araştırması için bknz.
Avrupa’da Türk İzi: Oryantalizm ve Turquerie

Tanıtım Bülteninden
Prof. Zeki Tez, bu kez Avrupalının zihin dünyasında Doğu’nun ve özellikle Türklerin ne şekilde yer ettiğini, bunun ne tür ürünler verdiğini inceliyor. Batı dünyasında “Türk” imgesini araştırıyor. Sahne sanatlarından müziğe, modadan resme ve Türkiye sevdalısı yazarlara kadar Avrupa’da Türk izini sürüyor!
Kitabın fiyat araştırması için bknz.
Başta da dediğimiz gibi, “sanat; işi, güzel görme ve güzel görme işi”. İster müzikte, opera, tiyatro, mimari ya da giyecek ya da içecek kültüründe evrensel bir beğeni yaşatılmış olmasına teşekkürlerimizle..
Önerilen yazı -> Düşlerin Kenti İstanbul
5
5