Ümmiye Koçak tanımamız gereken bir yörük kadını. Ve aslında tüm dünya tanıyor O’nu. Kadına dair yaptıklarıyla tanıtmak bizim de görevimiz.


5 dakika


Ümmiye Koçak Adana’dan New York’a uzanan bir Yörük kadın. Bir başarılı kadın. İlkokul mezunu olmasına rağmen hayatını tiyatroya, sinemaya adamış bir kadın.

Tanıtıyorum bölümümüzde bugün bu güzel kadını tanımak, tanıtmak istiyorum sizlere. Anadolu kadını ne kadar aydın, ne kadar çalışkan ve ne kadar tutkulu hepimiz görelim istiyorum. Ki ben de o kadınlardan biriyim.

Ümmiye Koçak Kimdir?

O’nu internet sitesindeki biyografisinden de okuyabilirsiniz. Ama ben yine de anlatacağım.

Önce ödülleri

Önce Ümmiye Koçak’ın ödüllerini yazacağım ki bir hayaliniz olduğunda ve yeterince çalıştığınızda başarabileceklerinizi görün istiyorum.

  • Adana Uluslar Arası Tiyatro Festivali Ödülü
  • Ankara Uluslar Arası Tiyatro Festivali Ödülü
  • Darüşşafaka Eğitim Kurumları Girişimcilik Ödülü
  • Bornova Uluslar Arası Kadın Sanatcıları Festivali Ödülü
  • Toros Koleji Eğitime Destek Ödülü
  • Sivil Toplum Örğütleri (kader) Kadında Şiddete Hayır Destekleme Ödülü
  • Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yılın Sanat Ödülü
  • TİKAV- 2012 Anneler Okulu projesine destek ödülü
  • Samsun sivil toplum örgütü girişimcilik ödülü
  • New York Avrasya Film Festivali: Sinemada En İyi Kadın Sanatçı ödülü(Yün Bebek)
  • Adana Genç İş Adamları Derneği (AGİAD) Yılın onur ödülü

Şimdi gelelim Ümmiye Koçak’ın hayatına.

Adana’nın Çelemli Köyü’nde 1957 yılında doğdu. 10 çocuklu bir ailenin altıncı çocuğuydu. Okumak O’nun sevdasıydı. Fakat bazı ekonomik sıkıntılar nedeniyle okuyamadı. Türkiye’nin bir çok yerinde ve maalesef günümüzde bile eğitim hakkından mahrum kalan pek çok kız çocuğu gibiydi. Fakat O okumaktan da, kendisini geliştirmeye çalışmaktan da, başka kadınlara ışık olmaktan da vazgeçmedi.

İlk kitabı Maksim Gorki’nin Ana’sıydı. İlk hikayesini henüz 13 yaşındayken kaleme aldı. Sonra ne mi oldu? Evlendirildi! Mersin’in Arslanköy’üne gelin gitti. 2 tane çocuk büyüttü bu arada. 2001 yılına kadar sanıyorum ev, çocuklar ve köy hayatı ile geçti gitti yılları. Ama bu süreçte kendine yatırım olmuş ki, sonrası başarılarla dolu.

Öyküler de yazdı tiyatro oyunları da. Ayrıca dizilerde rol aldı, televizyonda eğitmen anne oldu. Ve sinema girdi hayatına.

Çok kısa bir süre önce de kendi youtube kanalında O’na gelen soruları yanıtladı. İzlemek isterseniz işte linki burada.

Tiyatro

Sonraysa 2001 yılında Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğunu kurdu. İlk oyunları Remzi Özçelik’in “Taş Bademler” adlı oyunuydu. Ve hemen ardından kendi hikayelerini anlattıkları “Kadının Feryadı” ve Hasret Çiçekler geldi.

Adanalı Ümmiye Koçak 17 tiyatro oyunu yazdı. Sonra O’nun önderliğinde toplanan Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu yaklaşık 30 bin kez sahne aldı. Ve sıkı durun 70 bine yakın izleyici ile buluştu.

Ve sinema

Sonra neler mi yaptı Ümmiye Koçak? Tarlalarda çalışarak kazandığı paraları biriktirdi. Kadına karşı şiddet sorununu anlatan Yün Bebekfilmini yazdı ve yönetti. 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde galası yapıldı bu filmin. Sonrasında da bu film ile New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü kazandı.


Tüm kadınlara örnek olsun hayatı.

Anadolu’nun ve Trakya’nın tüm güzel, emekçi kadınlarına örnek olsun istedik hayatı. Ümmiye Koçak yazdıklarıyla, eserleriyle, kadınlar adına yaptıklarıyla ölümsüzlüğe imza attı artık. Sonuç olarak umarım hak ettiği şekilde tanıtabilmişizdir O’nu sizlere.

Size düşen ise O’nu ve yaptığı güzel işleri takip etmek ve anlatmak diğerlerine. Böylelikle daha nice başarılar kazanacak. Takip etmek için instagram ve youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz.

Ve yine umarım bu sayfalarda güzel işler yapan nice kadınımızı tanıtırız.


Like it? Share with your friends!

Figen DEMİRTAŞ
Sayılardan ve ünvanlarından sıyrılmış bir emekçi. Hayatın her daim öğrencisi. Kadın, anne ve yazmaya sevdalı bir hayalperest.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments