YABANCI BASINDA ATATÜRK
Yabancı Basında Atatürk, Dünya Basınında Atatürk ve vefatı üzerine çıkan haberler.. Atatürk için yabancı basının söyledikleri. Gazete haberleri
– –
Her 10 Kasım’da Atatürk’ü anarken yabancı basında çıkan haberleri görmüşsünüzdür. Ama genellikle fotoğraflarla.
11 Kasım 1938 sabahı gazeteler aşağıdaki haberlerle çıkacaktı ve ondan sonra günlerce O büyük Önder’den bahsedilecekti.
Her birinde nasıl hayranlık olduğunu görün lütfen. Aslında sadece vatanımız için bir kurtarıcıdan öte, dünya tarihi açısından da ne derece önemli olduğunun farkında olun yazılanları okurken.
Ben bugün kimler ne demiş onu göstermek istiyorum size.
İran ve Tahran Gazetesi
Mesela İran’da Atatürk’ün ölümü üzerine tam 1 ay resmi yas ilan edildiğini biliyor muydunuz? Tahran Gazetesi bu yas ilanını şu şekilde duyurmuştu:
“İslam dünyasının büyük insan yetiştirme gücünü yitirdiğini öne sürenler, Atatürk’ü hatırlamalı ve utanmalıdırlar.”
“Atatürk’ün Ölümü Dolayısı İle Kraliyet Sarayı Şehinşâhi Ve Hükûmet Bir Ay Resmî Yas İlân Etmiştir. Majeste Şehinşah, Gömme Töreninin Sonuna Kadar İran’da Askerî Ve Resmî Binalar Üzerinde Ve Yabancı Ülkelerdeki İran Temsilciliklerinde Bayrakların Yarıya İndirilmesini Emir Buyurmuşlardır. Bu İrade-İ Şehinşahî Bugün Bütün Gazetelerde İlân Edilmiştir.”
Portekiz – Arriba Gazetesi
Atatürk’ü ulaşılması yüksek doruklara benzeten Arriba Gazetesi Portekizce söylüyordu aşağıdaki cümleyi:
“Atatürk, Başı Dumanlı Doruklarda Yüce Bir Dağ Tepesidir. Siz Ona Yaklaştıkça O Yükselir Ve Aranızdaki Mesafe Sonsuza Değin Aynı Kalır. Devirlerinde Büyük Gözüken, Zamanla Küçülen Benzerlerinden Farkı Budur Ve Böyle Kalacaktır.”
Yabancı Basında Atatürk Gazete Kupürleri
AVUSTURYA – Neue Freie Presse

Temmuz 1918’de hastalığının tedavisiyle ilgili olarak gittiği ve anı defterlerinde okuduğumuz Avusturya basınından Neue Freie Presse şöyle yazmıştı:
“Büyük düşüncelerin adamı, bir devlet mimarıydı.”
Fransa – Paris-Soir

Fransız Paris-Soir Gazetesi Atatürk’ün devrimlerine atıfta bulunmuş, şöyle duyurmuştu acı haberi:
“Sırasıyla ihtilalci ve asi, sonradan muzaffer bir kumandan olan ‘Türklerin babası’. Yeni Türkiye’yi yarattı, sultanları kovdu, kadınlara hürriyet verdi, fesi kaldırdı, ülkesinde radikal bir inkılap yaptı.”
İngiltere – Times
İngiliz Times gazetesi baş makalesinde Atatürk için aşağıdaki sıfatı kullanmış ve ölüm haberini verirken O’nun hayat hikayesinin 1919’da başladığını ve aslında O’nun hayatının Türkiye’nin de tarihi olduğunu nasıl anlatmış bakın:
Yeni Türkiye’nin Kurucusu ve Yapıcısı Büyük Asker, Büyük Devlet Adamı ve Büyük Şef”
“Cesareti ve vatanperverliği O’nu ümitsiz görünen bir teşebbüsün başına, küçük bitkin ve muzaffer müttefiklerin kahir istekleri önünde bütünlüğünü kaybetmiş bir milletin mukavemetinin başına koydu. O’nun ruh kuvveti, azim ve iradesi kim olursa olsun diğer herhangi bir şefi sarsabilecek olan zorlukları yenmesine yardım etti”
“Harp ve ihtilallerden doğan yeni Avrupa’nın liderlerinden hiç biri Atatürk’ün karşılaştığı müşkülatın daha büyüğüne maruz kalmamış ve ondan daha fazla hizmet göstermemiştir. Kendisi tarafından hazırlanmış ve idare edilmiş olan Türk inkılâbı, erkek, kadın bütün vatandaşlara Türkiye’nin evvelki nesillerden hiçbirine nasip olmayan hür, tam ve emin bir hayat verdi. O bir milleti, matem içinde bıraktı.”
İngiltere – The Sunday Times

İngiliz Sunday Times, Atatürk karşısında duydukları saygıyı nasıl dile getirmiş, baksanıza:
“İngiltere önce, cesur ve asil bir düşman, sonra da sadık bir dost olarak tanıdığı büyük adamı selamlamaktadır.”
Bunlar bizim aklımızda kalan haberler.
Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu konuyla ilgili çok güzel bir araştırma yapmış.
Ülke ülke “Atatürk İçin Diyorlar Ki!”
Sn. Fethi BOLAYIR’ın “Atatürk Diyor Ki ve Atatürk İçin Diyorlar Ki” adlı kitabından faydalanılan çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.
Sitemizde “Atatürk ve Cumhuriyet Köşesi” olduğunu biliyor musunuz?
Hani ilk okullarda sınıfımızda, okulumuzun girişlerinde, koridorlarımızın başında vardı ya Atatürk ve Cumhuriyet Köşemiz.. İşte öyle bir şey..
İncelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.
0 Comments