Cahit Külebi
9 Ocak 1917, Tokat – 20 Haziran 1997, Ankara (80). Şair
Halk Ozanlığından Çağdaş Şiire
Asıl adı Mahmut Cahit Erencan’dır. Tokat’ta doğmuş ve daha çocukluk yıllarında kendini okumaya vermiştir. İlk şiirini henüz lisedeyken yazmıştır. Sonrasında İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kazanmıştır. Daha sonra Almanya ve Fransa’ya dil eğitimi için gitmiştir. Edebiyat öğretmenliği ve müfettişlik yapmıştır. İsviçre’de kültür ataşesi ve öğrenci müfettişi olarak çalışmıştır. Ülkeye döndükten sonra Millî Eğitim Bakanlığı Başmüfettişliği ve Kültür müsteşar yardımcılığı yapmıştır. Türk Dil Kurumu’nda çalışmıştır.
Eserlerinde yurt, insan ve doğa sevgisini işleyen şair, ozanlık geleceğinden yola çıkmıştır. Halk şiirini çağdaş şiir haline getirmiştir. Sorulduğunda kendisini en çok Karacaoğlan’a benzetmiştir. Gezdiği gördüğü yerleri, çocukluğunun geçtiği yerleri anlatmıştır şiirlerinde. “Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda” eseri sonradan “Atatürk Oratoryosu” adıyla bestelenmiştir.
Cahit Külebi ‘yi şiirleriyle hatırlamak, hatırlatmak istiyoruz. Anısına saygıyla…

HİKÂYE Senin dudakların pembe Ellerin beyaz, Al tut ellerimi bebek Tut biraz! Benim doğduğum köylerde Ceviz ağaçları yoktu, Ben bu yüzden serinliğe hasretim Okşa biraz! Benim doğduğum köylerde Buğday tarlaları yoktu, Dağıt saçlarını bebek Savur biraz! Benim doğduğum köyleri Akşamları eşkıyalar basardı. Ben bu yüzden yalnızlığı hiç sevmem Konuş biraz! Benim doğduğum köylerde Kuzey rüzgârları eserdi, Ve bu yüzden dudaklarım çatlaktır Öp biraz! Sen Türkiye gibi aydınlık ve güzelsin! Benim doğduğum köyler de güzeldi, Sen de anlat doğduğun yerleri, Anlat biraz!
Biyografisi TRT Arşiv | (Vikipedi)
Kitapları (1000 Kitap)
Sessizce Cahit Külebi’ye selam veren yazılarımızdan;
#CahitKülebi