John Forbes Nash Jr.
13 Haziran 1928 – 23 Mayıs 2015 (87)
Amerikalı matematikçi.
Şizofreni hastası olmasına rağmen matematikte ödül alan bir matematikçi O. Akıl Oyunları filmiyle akıllarımızda.
Ödüllü matematikçi oyunlar teorisinde ve diferansiyel geometri alanında köklü değişiklikler yapmış; aynı zamanda kısmi diferansiyel denklem üzerinde de çalışmış bir dahi. Henüz 21 yaşındayken Oyun teorisi adındaki teziyle Nobel Ekonomi Ödülü almıştır. Hayatının büyük bir bölümü şizofreni nedeniyle akıl hastanelerinde geçmiş olmasına rağmen çalışmaları hep devam etmiştir. Soğuk savaş dönemi sırasında şifre çözücü olarak çalıştı.

23 sayısına takıntılıydı. 1945 ve 1996 yılları arasında 23 bilimsel makale yayınladı. Ayrıca iki kitap yazdı. “Essays on Game Theory” ve “The Essential John Nash”. Aynı zamanda “Hex” ve “So Long Sucker” adlı popüler oyunların yapımcılarındandı.
Hayat hikayesi film oldu. Akıl Oyunları (A Beautiful Mind). Matematikçiyi Russel Crowe canlandırdı.
John Forbes Nash şizofren hastalığı ile mücadele ederken bile matematikte ödül kazanmayı başaran bir dahi. Şimdi hala kullanılan teorileriyle anıyoruz O’nu.
Isaac Newton Dünyayı Değiştiren Bilim İnsanı.