Muhsin Ertuğrul
28 Şubat 1892, İstanbul – 29 Nisan 1979, İzmir. (87)
Muhsin Ertuğrul Türk Tiyatro ve Sinemasının Unutulmaz İsmi. Sinema ve tiyatro yönetmeni, oyuncu, çevirmen…Türk Tiyatrosu ve Sineması açısından ilklere imza atmış bir büyük usta.
Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu olarak kabul edilir. Sinema alanında da Türkiye’de ilk çalışmaları yapmıştır. Savaş yılları ve yeni kurulan Cumhuriyet döneminde 1922-1939 yılları arasında film yapan tek kişi olmuştur.
Çocuk yaşlarında Orta Oyunu, Karagöz Hacivat oyunlarına olan ilgisiyle beraber okul yıllarında amatör çalışmalarla sahneye adımını attı. Aktör olmak en büyük hayaliydi. Usta oyuncu, tiyatroyla profesyonel olarak 1909’da Erenköy’deki Burhanettin Kumpanyasının “Sherlock Holmes” oyununda canlandırdığı “Bob” karakteriyle başladı. Sonrasında Odeon Tiyatrosunda çalışmaya başladı. Ertuğrul, bir William Shakespeare oyunları olan “Othello” ve “Hamlet” piyeslerinde rol aldı. Ve tiyatro eğitimi için Fransa’ya gitti. Döndüğünde artık kendi grubunu kurmuştu.
1913’te Bursa’da Millet Tiyatrosu, aynı yıl Şehzadebaşı’nda Ertuğrul Sinemasını açtı. “Ertuğrul Muhsin ve Arkadaşları” sonra Darülbedayi… Berlin’de sinema üzerine, Moskova’da Nazım Hikmet’le tiyatro çalışmaları… İpek Film, Tiyatro Meslek Okulu ve Darülbedayi Çocuk Tiyatrosu…
Tiyatro ve sinemayla dolu bir hayat Muhsin Ertuğrul’unki.

Kurtuluş Savaşı’nı anlattığı “Zafer Yolları” ilk belgesel filmimiz aynı zamanda.
Halide Edip Adıvar’ın eseri “Ateşten Gömlek” yine Kurtuluş Savaşımızı anlatıyordu.
Muhsin Ertuğrul hem çok önemli bir döneme şahitlik etmiş, hem o dönemi başarıyla anlatmaya uğraşmış bir usta. Sinema ve tiyatro dünyasının kilometre taşlarından. Oyunculuk, yönetmenlik yapmakla kalmamış ve yeni nesil için de ömrünü harcamış bir yüce gönül.
Bugün ve daima sahnelerde ve gerisinde olan herkes adına Muhsin Ertuğrul’u bir kez daha saygıyla anıyoruz.
#MuhsinErtuğrul | Biyografisi